Lamsbout in rode wijn
Lamsbout kan in de oven worden bereid maar net zo makkelijk ook in de braadpan. Voor de smaak maakt het geen verschil. Alleen oppassen dat het vlees niet te lang wordt gebraden omdat het dan uit elkaar valt. Dit recept is een variant op mijn recept Lamsbout met witte bonen. De smaak is totaal anders.
Lamsvlees is een mager product dat zich goed laat combineren met kruiden en groenten. Een rood wijntje past er goed bij. Het is niet alleen een mager en caloriearm product maar het vlees is mals en bevat weinig bindweefsel. De voedingswaarde is groot omdat het vlees naast eiwitten ook ijzer, zink en vitamine B bevat. IJzer zorgt voor een goede gezondheid, vitamine B geeft o.a. energie en zink zorgt voor de opbouw van eiwitten.
Lamsbout voor 6 tot 8 personen
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie (hoeft geen extra vierge te zijn)
- 4 middelgrote uien in stukken gesneden
- 6 tenen knoflook (gepeld)
- 1 winterwortel, schoongemaakt
- 1 lamsbout van 1 kilogram (door de slager laten ontbenen en in stukken snijden)
- 7 dl rode wijn (bij voorkeur goedkope fles wijn omdat het voor de smaak geen verschil maakt welke wijn je gebruikt).
- 3 takken rozemarijn
- 1 uitgeperste sinaasappel
- 1 blikje tomatenpuree
- Zeezout en peper naar smaak
Bereiding
Hak de uien, knoflook en wortel fijn en bak ze in de olijfolie totdat de ui glazig ziet. Voeg de stukken lamsvlees toe en giet de wijn erbij. Het vlees moet volledig ondergedompeld zijn, voeg anders nog één of twee glazen water toe. Leg boven op het vlees de takken rozemarijn.
Breng aan de kook en zet de pan vervolgens op een zeer laag pitje. Strooi er royaal zeezout en peper over het gerecht. Roer af en toe met een spatel in de pan zodat er niets aanbakt. Niet langer dan 7 kwartier gaar laten worden. Voeg een kwartier voor het eind het sinaasappelsap en de tomatenpuree toe.
Roer voor het opdienen alles flink door elkaar en giet het mengsel over in een voorverwarmde schaal. Proef of de smaak in balans is, voeg anders extra zeezout toe. Heerlijk met krielaardappeltjes uit de oven en een frisse salade.
Krielaardappeltjes uit de oven
Krielaardappelen zijn het hele jaar door verkrijgbaar bij de betere groentenman. Koop 1200 à 1400 gram ongeschilde krielaardappeljes. Was ze goed schoon, liefst onder de buitenkraan of in een teil omdat zand en aarde niet goed samengaan met de afvoer.
Ingrediënten
- 1200 à 1400 gram ongeschilde krielaardappeltjes
- olijfolie
- 2 tenen knoflook
- 1 takje peterselie
Bereiding
Kook de krielaardappelen hooguit vijf minuten en laat ze vervolgens afkoelen. Warm de oven voor op 200 graden of stand 4. Smeer de braadslee in met olijfolie en snij de aardappeltjes doormidden. Rangschik ze in de braadslee en besprenkel de aardappeltjes met olijfolie. Strooi de geperste knoflook uit boven de aardappeltjes. Strooi er vervolgens wat zeezout over. Laat 25 minuten garen. Strooi voor het opdienen de peterselie over het gerecht.
De salade kunt u naar eigen smaak samenstellen.
Tip voor de dressing:
- 2 eetlepels olijfolie
- flinke scheut citroensap
- 2 theelepels mosterd
- 1 eetlepel vloeibare honing.
- 1 scheut water
Eet smakelijk