InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Lamsbout in rode wijn

Lamsbout in rode wijn

Lamsbout kan in de oven worden bereid maar net zo makkelijk ook in de braadpan. Voor de smaak maakt het geen verschil. Alleen oppassen dat het vlees niet te lang wordt gebraden omdat het dan uit elkaar valt. Dit recept is een variant op mijn recept Lamsbout met witte bonen. De smaak is totaal anders. Lamsvlees is een mager product dat zich goed laat combineren met kruiden en groenten. Een rood wijntje past er goed bij. Het is niet alleen een mager en caloriearm product maar het vlees is mals en bevat weinig bindweefsel. De voedingswaarde is groot omdat het vlees naast eiwitten ook ijzer, zink en vitamine B bevat. IJzer zorgt voor een goede gezondheid, vitamine B geeft o.a. energie en zink zorgt voor de opbouw van eiwitten.

Lamsbout voor 6 tot 8 personen

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie (hoeft geen extra vierge te zijn)
  • 4 middelgrote uien in stukken gesneden
  • 6 tenen knoflook (gepeld)
  • 1 winterwortel, schoongemaakt
  • 1 lamsbout van 1 kilogram (door de slager laten ontbenen en in stukken snijden)
  • 7 dl rode wijn (bij voorkeur goedkope fles wijn omdat het voor de smaak geen verschil maakt welke wijn je gebruikt).
  • 3 takken rozemarijn
  • 1 uitgeperste sinaasappel
  • 1 blikje tomatenpuree
  • Zeezout en peper naar smaak

Bereiding

Hak de uien, knoflook en wortel fijn en bak ze in de olijfolie totdat de ui glazig ziet. Voeg de stukken lamsvlees toe en giet de wijn erbij. Het vlees moet volledig ondergedompeld zijn, voeg anders nog één of twee glazen water toe. Leg boven op het vlees de takken rozemarijn.

Breng aan de kook en zet de pan vervolgens op een zeer laag pitje. Strooi er royaal zeezout en peper over het gerecht. Roer af en toe met een spatel in de pan zodat er niets aanbakt. Niet langer dan 7 kwartier gaar laten worden. Voeg een kwartier voor het eind het sinaasappelsap en de tomatenpuree toe.

Roer voor het opdienen alles flink door elkaar en giet het mengsel over in een voorverwarmde schaal. Proef of de smaak in balans is, voeg anders extra zeezout toe. Heerlijk met krielaardappeltjes uit de oven en een frisse salade.

Krielaardappeltjes uit de oven

Krielaardappelen zijn het hele jaar door verkrijgbaar bij de betere groentenman. Koop 1200 à 1400 gram ongeschilde krielaardappeljes. Was ze goed schoon, liefst onder de buitenkraan of in een teil omdat zand en aarde niet goed samengaan met de afvoer.

Ingrediënten

  • 1200 à 1400 gram ongeschilde krielaardappeltjes
  • olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 takje peterselie

Bereiding
Kook de krielaardappelen hooguit vijf minuten en laat ze vervolgens afkoelen. Warm de oven voor op 200 graden of stand 4. Smeer de braadslee in met olijfolie en snij de aardappeltjes doormidden. Rangschik ze in de braadslee en besprenkel de aardappeltjes met olijfolie. Strooi de geperste knoflook uit boven de aardappeltjes. Strooi er vervolgens wat zeezout over. Laat 25 minuten garen. Strooi voor het opdienen de peterselie over het gerecht.

De salade kunt u naar eigen smaak samenstellen.

Tip voor de dressing:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • flinke scheut citroensap
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 eetlepel vloeibare honing.
  • 1 scheut water

Eet smakelijk

Lees verder

© 2009 - 2019 Bertvdw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Lamsbout met witte bonen in de braadpanLamsvlees is tegenwoordig niet duur meer en bijna elke slager verkoopt het. Mijn voorkeur gaat uit naar lamsbout van een…
Recept Arubaanse soepDit originele Arubaanse recept voor soep, gemaakt met lamsvlees heb ik van de Arubaanse oma van mijn man geleerd. Heerli…
Lamsbout op zijn ItaliaansDe opbouw van de klassieke Italiaanse maaltijd is anders dan bij ons. Italianen beginnen doorgaans met antipasto, een kl…
Kip met rozemarijnKip met rozemarijnEen avondje met vrienden of familie is gezellig. Voor wie niet de hele middag in de keuken wil staan, maar toch iets bij…
Kruiden: rozemarijnKruiden: rozemarijnRozemarijn is het symbool van hernieuwde kracht. Dat lijkt me een goede reden onmiddellijk een plant in je tuin te zette…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Foto's Flickr.com

Reageer op het artikel "Lamsbout in rode wijn"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bertvdw
Laatste update: 17-10-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Lamsbout
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!