Vegetarisch recept voor erwtensoep en linzensoep

Twee heerlijke stevige winterse soepen zonder vlees! Ze zijn geschikt als maaltijdsoep, maar ook heerlijk bij de lunch of als voorafje. Met een beetje decoratie zijn ze ook prima geschikt als onderdeel van een feestelijk kerstmaal. Veel kookplezier en smakelijk eten gewenst!

Vegetarische erwtensoep

  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 liter water
  • 450 gram geschilde kruimige aardappelen
  • 500 gram erwtjes
  • 2 uien
  • 1 vegetarische rookworst
  • 1 pakje soja kookroom
  • peper en zout naar smaak

Neem een ruime pan en vul deze met een liter water en twee bouillonblokjes. Laat dit even zachtjes koken. Snijd ondertussen de uien fijn, schil de aardappelen en maak hier blokjes van. Fruit de uisnippers in een bakpan. Voeg de aardappelen toe aan het bouillon en laat deze goed gaar koken. Om zeker te weten dat ze gaar zijn kun je er met een vork in prikken; als de aardappel écht kruimelig is dan is het tijd om de gefruite uisnippers en de erwten toe te voegen. Laat dit alles een paar minuutjes koken zodat ook de erwtjes en de uien een beetje zacht zijn. Daarna haal je de pan van het vuur en ga je alles prakken. Met een blender gaat dit sneller, maar als je geen blender hebt kun je ook een aardappelstamper gebruiken. Mocht je die ook niet hebben dan kan het ook met een vork, maar dit neemt wel veel tijd in beslag. Prak tot alles egaal en groen is.
Zet de pan weer op het vuur en laat de soep nu zachtjes koken. blijf regelmatig roeren. Voeg al roerende de kookroom toe. Als je geen problemen hebt met koemelk dan kun je natuurlijk ook gewone room gebruiken, maar de sojavariant werkt prima in deze soep. Als het hele pakje room door de soep is geroerd kun je de vegetarische rookworst in plakjes snijden. Breng de soep op smaak met peper en zout. Doe de rookworst door de soep en laat deze even meekoken. Zet het vuur uit en klaar is je soep! Je kunt de kommen leuk garneren met een paar hele erwten en een blaadje munt als je dat wilt.

Variaties

Door meer aardappelen toe te voegen wordt de soep steviger. Dit komt door het zetmeel. Meer gefruite uisnippers maakt de smaak wat zoeter. Pescotariërs kunnen ook kleingesneden stukjes paling toevoegen.

Rode linzensoep

  • 200 g gedroogde rode linzen
  • 1/2 l water
  • 1 groentenbouillonblokje voor 1/2 l
  • 1 kleine ui, in halve ringen
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1/2 tl komijn
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl gemalen koriander
  • 2 limoenen, gewassen en ontkroond
  • grofgehakte blaadjes van 1 takje koriander

Eigenlijk zij de rode linzen meer oranje van kleur, maar na het koken is die kleur ook weg. Je kunt met een beetje kleurstoffen (te halen in de meeste toko's) wel een vrolijk gekleurde soep maken.

Was de linzen even in een zeef onder stromend water en zet ze dan even onder water in een pan. Breng intussen in een andere pan een halve liter water aan de kook met een bouillonblok en de gesneden ui. Voeg de linzen, komijn, kaneel en de gemalen koriander toe als de ui glazig is wat ongeveer een kwartier zal duren. Laat de soep weer even aan de kook komen en laat hem op laag vuur verder doorgaren tot de linzen zacht zijn, ongeveer 3 kwartier. Voeg als laatste de geperste knoflook toe. Rasp het groene van de schil van de limoenen. Meng dit met het grofgehakte korianderblad. Verdeel de soep over vier borden en versier ze met het limoenrasp-koriandermengsel.
© 2008 - 2024 Equidae, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een recept voor ‘snelle’ erwtensoep/snertEen recept voor ‘snelle’ erwtensoep/snertWat is er heerlijker in de koude wintermaanden dan erwtensoep, ook wel snert genoemd. Het is belangrijk om te weten dat…
Magere snert of erwtensoep: hoe maak je magere snert?Magere snert of erwtensoep: hoe maak je magere snert?Magere snert of erwtensoep maken is zo moeilijk niet. Vaak wordt de volvette variant gegeten met veel worst, varkensvlee…
Uitleg over verschillende groepen vegetariërsVegetariërs zijn mensen die geen vlees eten. Vegetariërs kun je onderverdelen in meerdere groepen. In dit verslag zal ik…
Vegetarisme, zin en onzinVegetarisme, zin en onzinVegetarisme is steeds meer "in". Voor sommigen is het een levensstijl, voor anderen een mode, terwijl velen dit pad even…

Gemakkelijke soepjesGemakkelijke soepjesEen gemakkelijk soepje klaarmaken als je even niet veel tijd hebt, is ideaal. Dan moet het geen soep zijn waar je exotis…
Enkele gemakkelijke recepten met eetbare paddenstoelenEnkele gemakkelijke recepten met eetbare paddenstoelenPaddenstoelen en herfst. Tijd voor lekkere recepten en gerechten met eetbare paddenstoelen. De populaire cantharel en de…
Equidae (7 artikelen)
Gepubliceerd: 18-09-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.