Vegetarisch recept voor erwtensoep en linzensoep
Twee heerlijke stevige winterse soepen zonder vlees! Ze zijn geschikt als maaltijdsoep, maar ook heerlijk bij de lunch of als voorafje. Met een beetje decoratie zijn ze ook prima geschikt als onderdeel van een feestelijk kerstmaal. Veel kookplezier en smakelijk eten gewenst!
Vegetarische erwtensoep
- 2 groentebouillonblokjes
- 1 liter water
- 450 gram geschilde kruimige aardappelen
- 500 gram erwtjes
- 2 uien
- 1 vegetarische rookworst
- 1 pakje soja kookroom
- peper en zout naar smaak
Neem een ruime pan en vul deze met een liter water en twee bouillonblokjes. Laat dit even zachtjes koken. Snijd ondertussen de uien fijn, schil de aardappelen en maak hier blokjes van. Fruit de uisnippers in een bakpan. Voeg de aardappelen toe aan het bouillon en laat deze goed gaar koken. Om zeker te weten dat ze gaar zijn kun je er met een vork in prikken; als de aardappel écht kruimelig is dan is het tijd om de gefruite uisnippers en de erwten toe te voegen. Laat dit alles een paar minuutjes koken zodat ook de erwtjes en de uien een beetje zacht zijn. Daarna haal je de pan van het vuur en ga je alles prakken. Met een blender gaat dit sneller, maar als je geen blender hebt kun je ook een aardappelstamper gebruiken. Mocht je die ook niet hebben dan kan het ook met een vork, maar dit neemt wel veel tijd in beslag. Prak tot alles egaal en groen is.
Zet de pan weer op het vuur en laat de soep nu zachtjes koken. blijf regelmatig roeren. Voeg al roerende de kookroom toe. Als je geen problemen hebt met koemelk dan kun je natuurlijk ook gewone room gebruiken, maar de sojavariant werkt prima in deze soep. Als het hele pakje room door de soep is geroerd kun je de vegetarische rookworst in plakjes snijden. Breng de soep op smaak met peper en zout. Doe de rookworst door de soep en laat deze even meekoken. Zet het vuur uit en klaar is je soep! Je kunt de kommen leuk garneren met een paar hele erwten en een blaadje munt als je dat wilt.
Variaties
Door meer aardappelen toe te voegen wordt de soep steviger. Dit komt door het zetmeel. Meer gefruite uisnippers maakt de smaak wat zoeter. Pescotariërs kunnen ook kleingesneden stukjes paling toevoegen.
Rode linzensoep
- 200 g gedroogde rode linzen
- 1/2 l water
- 1 groentenbouillonblokje voor 1/2 l
- 1 kleine ui, in halve ringen
- 1 teen knoflook, geperst
- 1/2 tl komijn
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl gemalen koriander
- 2 limoenen, gewassen en ontkroond
- grofgehakte blaadjes van 1 takje koriander
Eigenlijk zij de rode linzen meer oranje van kleur, maar na het koken is die kleur ook weg. Je kunt met een beetje kleurstoffen (te halen in de meeste toko's) wel een vrolijk gekleurde soep maken.
Was de linzen even in een zeef onder stromend water en zet ze dan even onder water in een pan. Breng intussen in een andere pan een halve liter water aan de kook met een bouillonblok en de gesneden ui. Voeg de linzen, komijn, kaneel en de gemalen koriander toe als de ui glazig is wat ongeveer een kwartier zal duren. Laat de soep weer even aan de kook komen en laat hem op laag vuur verder doorgaren tot de linzen zacht zijn, ongeveer 3 kwartier. Voeg als laatste de geperste knoflook toe. Rasp het groene van de schil van de limoenen. Meng dit met het grofgehakte korianderblad. Verdeel de soep over vier borden en versier ze met het limoenrasp-koriandermengsel.