Kaasfondue en bierfondue
Lekker, super gezellig en ontspannend een avondje smullen met op tafel een kaas- of bierfondue. Nog nooit gedaan? Probeer het eens, het is echt de moeite waard, tenminste als u van kaas houdt.
Kaasfondue zonder alcohol
Hoofdgerecht voor 4 personen
Wat heb je nodig:
- 3 deciliter volle melk
- 400 gram belegen kaas, geraspt
- 200 gram belegen geitenkaas, geraspt
- 2 theelepels maïzena
- Peper
- Nootmuskaat
Bereiding:
Doe in een vuurvaste pan of fonduepan de melk en verwarm deze op een middelmatig vuur. Smelt vervolgens al roerend de beide kaas soorten erdoor. Roer met een houten lepel. Maak een papje van maïzena en een beetje melk en roer dit door de kaasfondue. Laat de kaasfondue warm worden en maak het op smaak met nootmuskaat en peper. Serveer stokbrood, blokjes gekookte aardappel, of gedroogd rundvlees bij de fondue.
Kaasfondue met wijn
Hoofdgerecht voor 4 personen
Wat heb je nodig:
- 4 deciliter witte droge wijn
- 800 gram jonge kaas, geraspt
- 2 theelepels maïzena
- Melk
- Peper
- Nootmuskaat
- Knoflook
- Kirsch
Bereiding:
Wrijf de fonduepan in met teentjes knoflook. Schenk vervolgens de witte wijn in de pan en verhit dit tot de wijn bruist maar niet kookt. Smelt dan de kaas in de wijn op een laag vuurtje en roer het flink met een houten lepel. Maak een papje van maïzena en een beetje melk en roer dit door de fondue. Maak vervolgens de fondue op smaak met nootmuskaat en peper en een klein scheutje kirsch. Serveer de fondue met stokbrood, soepstengels en olijven.
Kaasfondue met bier
Hoofdgerecht voor 4 personen
Wat heb je nodig:
- 3 deciliter (Engels) bier, niet te bitter van smaak
- 500 gram cheddarkaas
- 2 eieren
- 3 eetlepels melk
- 2 theelepels worcestersaus
- 2 theelepels maïzena
- 1 theelepel mosterd
- Peper
Bereiding:
Klop de eieren los met de worcestersaus en de mosterd. Verwarm in een fonduepan het bier, zachtjes en schenk hier al roerend (met een houten lepel) het ei mengsel bij. Let op het mengsel mag niet koken. Smelt vervolgens beetje bij beetje de kaas erdoor, blijf de hele tijd roeren. Maak van de maïzena en een de melk een glad papje en voeg dit toe aan de kaasfondue om het te binden. De kaasfondue op smaak maken met peper. Serveer de fondue met bacon en verschillende soorten brood.
Bierfondue
Hoofdgerecht voor 4 personen
Wat heb je nodig:
- 5 deciliter donker bier
- 500 gram belegen kaas, geraspt
- 2 theelepels maïzena
- 1 theelepel mosterd
- 0,5 tomatenpuree
- Rietsuiker
- Peper
Bereiding:
Schenk het bier in een vuurvaste schaal of fonduepan. Verwarm het bier en smelt, zodra het bier bruist de kaas er, al roerend door. Roer de fondue met een houten lepel. Maak van de maïzena en een scheutje water een papje en schenk dit bij de fondue om het te binden. Roer vervolgens de tomatenpuree, een beetje rietsuiker, de mosterd, een snufje peper en nootmuskaat door de kaasfondue om het af te maken. Serveer de fondue met grof boerenbruinbrood.
Kaasfondue met beerenburg
Hoofdgerecht voor 4 personen
Wat heb je nodig:
- 2 deciliter witte droge wijn
- 200 gram nagelkaas, geraspt
- 1 glaasje beerenburg
- 2 theelepels maïzena
- Peper
- Nootmuskaat
Bereiding:
Doe de wijn in een vuurvaste schaal of fonduepan en verwarm het zodat de wijn kookt. Roer vervolgens met een houten lepel de geraspte nagelkaas er beetje bij beetje door. Maak van de maïzena en de beerenburg een papje en schenk dit, al roerend bij het kaasmengsel. Proef vervolgens de kaasfondue en maak deze op smaak met nootmuskaat en peper. Serveer de fondue met roggebrood.