Soorten puddingen
Puddingen, we kennen er allemaal wel een paar van onze ouders of grootouders, die overheerlijke crèmige nagerechten. En elk land heeft zo zijn eigen specialiteit. Bijvoorbeeld de Crema Catalana van Noord-Spanje, de Franse variant hierop Crème Brûlée, de Belgische vanillepuddingen, of die overheerlijke Engelse puddingen. En zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan met al dat lekkers. Maar hoe worden ze nu ook alweer gemaakt?
Crema Catalana - Noord Spanje
Crema Catalana of Crema de Sant Josep, is één van de belangrijkste desserten voor de Catalanen. Dit heerlijke dessert is gekend over gans Spanje en zelfs ver buiten de grenzen. De grootmoeder of ongetrouwde tante van een familie, die nog in het ouderlijk huis woont, moet deze lekkernij bereiden op 19 maart, de dag van de heilige Jozef. Zo zegt de traditie.
Serveren van Crema Catalana
Dit overheerlijk nagerecht wordt geserveerd in vuurvaste, platte, aardewerken kommetjes. Net voor het aan tafel brengen van de Crema Catalana, wordt de suiker erover gestrooid en met een spiraalvormig ijzer gebrand. De suiker vormt dan een flinterdun hard laagje bovenop de room en versplintert bij het eten van het desssert.
Ingredienten - voor 6 personen
- 300 g suiker
- 6 eierdooiers
- 1,5 el bindmiddel (maïszena of gewoon 1 el witte bloem)
- 1 kaneelpijpje
- geraspte schil van 1/2 citroen (biologische citroen)
- 7 dl melk
Bereiding
- Klop de eierdooiers schuimig samen met 150 g suiker, let er wel op dat de suiker helemaal gesmolten is. De eiwitten vriezen we in en gebruiken we later voor een heerlijke chocolademousse.
- Daarna voeg je de maïzena of bloem toe, het kaneelpijpje en de biologische citroenschil. Goed mengen.
- Nu de melk erbij voegen en alles goed omroeren.
- Heel langzaam verhitten, niet stoppen met roeren, anders begint de room te klonteren. Wanneer de room dikker begint te worden, mag je de pan van het vuur halen en het kaneelstokje verwijderen.
- Verdeel de room over de vuurvaste schaaltjes en laat hem afkoelen, daarna verder laten koelen in de koelkast.
- Net voor het serveren, strooi je de rest van de suiker erover en zet je de schaaltjes kort onder de gril tot de suiker is gekarameliseerd. Of je kan de suiker branden indien je in het bezit bent van een spiraalvormig ijzer.
Wanneer je in Cataluña bent, proef dan beslist eens de enige echte Crema Catalana. Heel dikwijls zie je ze ook de suiker branden met het spiraalvormig ijzer. Het aroma dat dan vrijkomt, doet je watertanden alvorens je nagerecht geserveerd wordt.
Crème Brûlée - Frankrijk
Deze Crème Brûlée wordt eigenlijk op juist dezelfde manier klaargemaakt als de Crema Catalana. Alleen in sommige streken van Frankrijk doen ze er het sap van een sinaasappel bij. Wanneer je dit doet, moet je er wel meer bindmiddel aan toe voegen.
Belgische Vanillepudding
Met dit recept kan je oneindig variëren. Doe er bijvoorbeeld van die lekkere Belgische speculaas in en deze vanillepudding is helemaal om je vingers bij af te likken. Heb je een restje rijst in de koelkast staan, doe dit dan op het laatst bij de pudding. Bestrooien met kaneelpoeder en je hebt terug een fantastisch nagerecht.
Ingredienten
- 1 liter volle melk
- 100 gram maïsbloem
- 100 gram suiker
- 2 eieren
- 2 pakjes vanillesuiker
Bereiding
- Breek de maïsbloem in een beetje koude melk, tot alles goed opgelost is, anders vormen er zich klonters.
- Doe de rest van de melk in een pan en breng aan de kook. Voeg er de vanillesuiker aan toe.
- Giet nu de opgeloste maïsbloem beetje bij beetje bij de melk en blijf roeren.
- Voeg de suiker toe en laat alles flink doorkoken, blijf roeren.
- Nu scheid je het eigeel van het eiwit en klop je deze door de room. Neem hiervoor je pan van het vuur, want nu mag de vanillepudding beslist niet meer koken.
- Het eiwit klop je tot sneeuw en hef je onder de room zodra die een beetje is afgekoeld.
- Doe alles in een grote schaal, of kleine kommetjes en serveer zeer koud.
Engelse Custerd pudding
Custard betekent eigenlijk pudding. Het is een mengsel van eieren en melk, dat dikker wordt wanneer men het kookt. Dus het wordt in de meeste gevallen wel gebruikt als nagerecht zoals in de vorm van allerlei puddingen. Het is een belangrijk onderdeel in allerlei nagerechten van over gans de wereld, dat gebruikt wordt in combinatie met vanille en suiker of een ander soort zoetstof.
Men kan Custard ook kopen in poedervorm. Op deze manier pudding maken gaat veel vlugger en wordt dan ook door veel mensen gebruikt. Custard is vergelijkbaar met vanillepudding, maar wel vloeibaarder en wordt altijd warm gegeten. Denk maar aan Christmas pudding, Crumble, Sticky toffee pudding...
Ingredienten
- 5 dl volle melk
- 5,5 dl slagroom
- 6 el suiker
- 1 vanillestokje, gesplitst en het merg uitgeschraapt
- 8 eieren (enkel dooiers)
Bereiding
- Meng de melk, de room, 4 el suiker, het vanillestokje en het merg in een pan en breng aan de kook.
- Neem daarna de pan van het vuur en laat de melk eventjes afkoelen.
- Klop ondertussen in een grote kom de eierdooiers met de rest van de suiker smeuiïg. Zorg ervoor dat de suiker helemaal gesmolten is.
- Haal het vanillestokje uit de melk en voeg de melk beetje bij beetje door het eimengsel.
- Doe het eimengsel terug in de pan en verhit de Custard al roerend op een laag vuurtje, maar laat zeker niet aan de kook komen.
- Van zodra de Custard de gewenste dikte heeft, haal je deze van het vuur.
Serveren
Giet de Custard over een kom met versgesneden fruit of verdeel in kleine kommetjes en bestrooi met chocoladeschilfers. Dien direct op, het is de bedoeling dat de Custard nog lauwwarm heeft.
Lees verder