Zelfgemaakt ijs

Veel ijs recepten bevatten eieren. Er zijn veel mensen die eieren niet in hun dieet willen. In sommige gevallen is een ei-vervanger te gebruiken. Hier echter een recept voor het maken van ijs zonder eieren of ei-vervangers. Voor dit ijs is alleen melk, room en suiker nodig. Bovendien is het gemakkelijk te maken, met en zonder ijsmachine.

Met een ijsmachine

Meng een groot pakje vanille pudding door een halve liter melk. Voeg daarbij een half kopje suiker en wat gezoete gecondenseerde melk toe. Meng het grondig met een mixer. Voeg eventueel een siroop naar smaak toe. Giet de inhoud van de kom in een ijsmachine. Voeg tot een halve liter melk extra toe, als de capaciteit van de ijsmachine dat toe laat. Volg de instructies van de ijsmachine.

Zonder ijsmachine

Meng een halve liter melk, een half kopje suiker en twee kopjes slagroom in een grote mengkom met een staafmixer. Voeg eventueel een siroop naar smaak toe. Doe het mengsel in een grote bak welke in de vriezer past. Giet twee kopjes melk en een half kopje chocolade siroop in de bak en roer als je giet. Bevries de bak gedurende 30 minuten, haal de bak uit de vriezer en roer met een garde of een elektrische mixer. Zet de bak terug in de vriezer en herhaal dit elke 30 minuten over een periode van ongeveer drie uur.

IJs met ei-vervanger

Ei-vervangers worden beschouwd als gezonder dan verse, hele eieren. Ze zijn gemaakt van alleen het wit van eieren om het hoge cholesterol en vetgehalte van de dooier te ontkomen. Om ijs met ei-vervangers te maken, heb je twee pakjes ei-vervanger nodig. Combineer deze met twee pakjes vanillepudding, twee kopjes suiker en een kop melk. Voeg eventueel een siroop naar smaak toe. Mix deze gedurende twee minuten met een elektrische staafmixer. Voeg een eetlepel vanille en stop het mengsel in de ijsmachine. Vul mogelijk de ijsmachine met meer melk. Volg verder de instructies van je ijsmachine.

IJs maken met melk

Meng 2 kopjes volle melk en 1 kopje suiker in een middelgrote kom en mix tot de suiker volledig is opgelost. Voeg 2 theelepels vanille-extract toe en roer. Als je gebruik maakt van een ijsmachine, volg dan de instructies van de fabrikant.
Voor het maken van ijs met alleen melk met de hand, hoef je volle mek niet te vervangen met een magere melk. Het hogere watergehalte zal het mensel bevriezen tot een veel hardere toestand met ijskristallen, hetgeen resulteert in een minder romig product.

Als je geen ijsmachine hebt.Giet het mengsel in een grote bak met een deksel, of gebruik plastic folie als je geen deksel hebt. Zet deze in de diepvries. Verwijder de container uit de vriezer na 45 minuten en roer met een spatel of stevige garde. Schraap eventueel het bevroren mengsel van de randen en gebruik een staafmixer. Berg de bak weer in de vriezer en herhaal de procedure voor het roeren elke 30 minuten tot het ijs wordt bevroren en je niet meer in staat bent om het te roeren.
Om een smaakje toe te voegen (in plaats van vanille), giet de melk, suiker en vanille mengsel in een blender en voeg 3 kopjes van de ingrediënten toe die je wilt, zoals verse frambozen, avocado's, chocolade sfhilfers, aardbeien, kokos vlokken of walnoten. Mix dit in de blender tot een gladde massa en giet het in de bak.

IJs met een laag vetgehalte

Zo lekker als ijs is voor sommige mensen, het is niet de gezondste van de opties als het gaat om voedsel keuze. Je kunt dit veranderen door het ijs zelf te maken en dus ook zelf bepalen welke ingrediënten je er voor gebruikt. Het voordeel is dat je de zware room, of slagroom achterwege kunt laten en minder zware zuivelproducten kunt gebruiken in plaats van slagroom. Met een minder hoog vetgehalte.

Giet chocolade siroop, of een andere siroop na keuze, samen met volle melk, koffie melk en gecondenseerde melk in een grote kom. Klop de ingrediënten samen, eventueel met een staafmixer. Zorg ervoor dat het een goed mengsel is. Je kunt zeggen dat het volledig gemengd is wanneer de vloeistof een egale kleur heeft.
Plaats de kom in de vriezer en herhaal het proces van roeren om de 30 minuten en weer terug plaatsen in de vriezer voor 3 a 4 uur.
© 2013 - 2024 Evertse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf kaneelijs maken, receptZelf kaneelijs maken, receptIn dit artikel vind je het recept om zelf kaneelijs te maken. Je hebt er geen speciale ijsmachine voor nodig! Het vergt…
Zelf ijs maken, sorbetijs receptZelf ijs maken, sorbetijs receptWanneer het zonnetje schijnt is er niks lekkerder dan een heerlijke bol sorbetijs, lekker verfrissend en zoet. Zelf gema…
Snelle, maar heerlijke pastasausSnelle, maar heerlijke pastasausU heeft trek in pasta, maar geen zin om uren in de keuken te staan voor een heerlijke saus en geen trek in een simpele k…
De lekkerste cheesecake, een Engelse lekkernijEen zeer populair recept in de Engelse keuken is toch wel de cheesecake. Een cake die erg makkelijk en snel te maken is.…

Aprikosen-Streuselkuchen, Duitse abrikozen kruimeltaartAprikosen-Streuselkuchen is een typisch zomers gebak dat we bij voorkeur maken met verse abrikozen. De abrikoos is bij u…
Garnaalcocktails als lepelhapjeLepelhapjes zijn de nieuwe trend op feestjes, recepties en dergelijke meer. Je hoeft geen meesterkok te zijn om ze te ku…
Bronnen en referenties
  • http://www.ehow.com
Evertse (47 artikelen)
Laatste update: 18-08-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.