Sauzen uit Spanje

Wat zou een Spaans gerecht zijn zonder al die heerlijke Sauzen en Marinades uit Spanje. De welbekende Alioli, deze verukkelijke mayonaise met alleen knoflook en olie, of de inmiddels wereldbekende Salse Mahonesa (mayonaise), die volgens de inwoners van Menorca een uitvinding is van de Balearen. De Romesco saus is dan weer heerlijk bij Calçots en de Salsa Aurora doet eiergerechten alle eer aan.

Alioli of Koude Knoflooksaus

De echte Alioli (in het Catalaans all-i-oli) bestaat slechts uit twee ingredienten, namelijk knoflook en olie, het enigste wat men er mag aan toe voegen is een snuifje zout. De knoflook wordt in een vijzel met een houten stamper fijngewreven, daarna wordt er druppelsgewijze olie aan toegevoegd. Tegenwoordig doet men er ook een klein beetje eigeel bij, maar het hoort niet in het basisrecept. Is de saus klaar, dan moet je de vijzel omgekeerd kunnen houden zonder dat er een druppel van deze heerlijke pikante saus uitvalt. Alioli kan je serveren bij visgerechten, rijstgerechten, maar is ook heerlijk bij gegrild vlees en groente.

Ingredienten voor het origineel Alioli recept

  • 3 grote, grof gehakte knoflooktenen
  • 1,25 tot 2,5 dl olijfolie
  • citroensap
  • een vierde theelepel zout

Bereiden

  1. Neem een vijzel en stamp hierin de knoflook met het zout tot het een homogene massa is.
  2. Voeg nu druppelsgewijze de olijfolie eraan toe.
  3. Wanneer je merkt dat de saus begint te dikken mag je de olie er in een fijne straal verder aan toevoegen.
  4. Blijf goed roeren met de houten stamper en breng op het einde de alioli op smaak met een beetje citroensap.



Salsa Mahonesa of Mayonaise

Deze Spaanse saus is het lekkerst wanneer hij direct vanuit de keuken op tafel wordt gezet en is één van de belangrijkste onderdelen van de Ensalada Rusa. Velen onder ons zullen hoogstwaarschijnlijk wel ergens een recept van grootmoeder of moeder in hun bezit hebben.

Ingredienten

  • 3 dl olijfolie
  • 2 eierdooiers
  • zout en een beetje citroensap

Bereiden

  1. Doe de eierdooiers in een kom en klop deze goed los met een garde of een mixer.
  2. Nu kan je enkele druppels citroensap of azijn toevoegen.
  3. Voeg nu de olie druppelsgewijs toe terwijl je blijft roeren. Wanneer de mayonaise eenmaal aan het dikken is, mag je er de olie in een dun straaltje aan blijven toevoegen.
  4. Wanneer de mayonaise stijf genoeg is kan je deze op smaak brengen met een snuifje zout en citroensap.
  5. De mayonaise dient zo snel mogelijk geconsumeerd te worden.



Salsa Romesco of Romesco Saus

Deze Spaanse Salsa Romesco is een saus uit de typische traditionele keuken van Catalonië, die zijn oorsprong kent in Tarragona. Ze wordt veel geserveerd bij visschotels, gegrilde schotels en de steeds meer bekende Calçots of stengeluien. Het is een oud recept dat stamt uit de vijftiende eeuw toen Columbus langwerpige paprika's meebracht van zijn reis uit Amerika, deze soort paprika vormt een onderdeel van de Romesco saus.

Ingredienten

  • 5 gedroogde rode pepers (ñoras) of 2 rode paprika's
  • een stukje Spaanse peper
  • 1 grote knoflookteen
  • 1 glas extra virgen olijfolie
  • een half glas rode wijnazijn
  • 2 middelgrote tomaten
  • 10 tot 15 geroosterde amandelen
  • 10 hazelnoten
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 snede gebakken brood

Bereiding

  1. Was alle groente en verwarm ondertussen de oven voor op 190ºC.
  2. Snij de tomaten in partjes en de pepers of paprika in lange dikke repen.
  3. Bedek een ovenplaat met aluminiumfolie en leg daarop de tomaten, knoflook en de pepers of paprika. Om de groenten lekker zacht te kunnen stoven kan je altijd een klein beetje water eraan toevoegen.
  4. Neem een pan en bak hier in de olijfolie het sneetje brood.
  5. Neem een kom en doe daarin de gestoofde groenten, de hazelnoten en amandelen en het brood en maal alles fijn met de mixer of de vijzel.
  6. Voeg wijnazijn en olijfolie toe en breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zout.
  7. De saus die je nu bekomt laat je ongeveer 3 tot 4 uur trekken, zo kunnen alle smaken zich goed vermengen.
  8. Nu kan je deze overheerlijke saus serveren bij een lekkere visschotel of gegrilde schotel of de zo bekende Caçots.



Salsa Aurora - Aurora Saus

Deze Spaanse saus maakt men zoals een bechamelsaus, maar dan met tomatensaus erbij. De Salsa Aurora is heerlijk bij eiergerechten en visgerechten.

Ingredienten

  • 1 tablet kippenbouillon
  • een halve liter melk
  • 3 afgestreken lepels fijn maïsmeel
  • 30 gram boter
  • 3 eetlepels tomatensaus
  • nootmuskaat

Bereiden

  1. Neem een pan en smelt daar de boter in.
  2. Eenmaal de boter is gesmolten, neem je de pan van het vuur en voeg je er de bloem aan toe, goed roeren.
  3. Roer er geleidelijk aan de melk door tot je een stevige maar crèmerige saus bekomt.
  4. Verkruimel de bouillon tablet en voeg deze toe aan de saus, alsook de tomatensaus.
  5. Laat alles goed doorkoken en zorg ervoor dat de bouillon tablet goed opgelost is.
  6. Op smaak brengen met nootmuskaat.

Lees verder

© 2010 - 2024 Gertrudis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonde saus: Calorieën van sauzen als mayonaise of ketchupGezonde saus: Calorieën van sauzen als mayonaise of ketchupEen airfryer, ovensnacks of gezonde groentesnacks: We gebruiken allerlei middelen om onze calorie-inname te verminderen,…
De Spaanse omelet en de tortillapanDe Spaanse omelet en de tortillapanDe beroemde en traditionele Spaanse aardappel omelet – tortilla Española - is gemakkelijk zelf te maken! De omelet is ve…
Calçots of stengeluien uit Catalonië (Spanje)Elk jaar worden er in Catalonië massale ui-barbecues gehouden. Deze vinden alleen tijdens de wintermaanden plaats, omdat…
Spanje: politieke indeling: de gemeentenSpanje kent zowel miljoenensteden als gemeenten waar minder dan 100 inwoners wonen. Hoe is het gemeentebestuur geregeld…

Alles over de Kantonese keukenAlles over de Kantonese keukenDe meest gevarieerde keuken van China is de Kantonese keuken, waarin het vooral draait om kleur, samenstelling van gerec…
Feest van de Migas in Ronda (Zuid-Spanje)De Celebración de las Migas of het Feest van de Migas in Ronda (Andalusië) heeft plaats het weekend voor het carnavalsfe…
Bronnen en referenties
  • Culinaria España en Recetas Catalanas
Gertrudis (51 artikelen)
Gepubliceerd: 25-02-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.