Zomerse Maaltijdsalade
Wat is er nu heerlijker dan na een dag werken thuis te komen en nog even te genieten van het mooie zomerse weer? Helaas moet je nog vanalles doen zoals de kinderen verzorgen en koken. Wist je dat een zomerse maaltijdsalade niet alleen snel klaar is maar ook nog eens gezond?
Wat heeft u nodig voor een Zomerse Maaltijdsalade?
Als basis van de
maaltijdsalade gebruik je het best
pasta. Dit kan alle soorten pasta zijn, maar met het oog op gezond kies je het best voor een volkoren pasta. Rijst kan eveneens gebruikt worden als basis.
Hiernaast heb je
groenten nodig. Je kan eindeloos variëren. Denk bijvoorbeeld aan maïs, wortelen (gekookt of rauw), sperziebonen, augurken en misschien een uitje. Eigenlijk zijn alle groenten geschikt, je kan er ook voor kiezen om te combineren.
Vlees of vis is niet perse nodig, maar wel erg lekker. Vegetariërs gebruiken geen vlees, maar kunnen wel kiezen voor een vleesvervanger. Vlees wat je het best kunt gebruiken in deze
maaltijdsalade zijn hamreepjes, gerookte spekjes, boterhamworst, cornet beaf of koude reepjes kip. Met vissoorten kun je ook eindeloos variëren. Tonijn uit blik, scampi`s, makreel en noem maar op. Eigenlijk kan je een maaltijdsalade helemaal naar eigen smaak bereiden.
Al dan niet kan je kiezen om er
saus bij te gebruiken. Denk eens aan mayonaise met een beetje peterselie. Of azijn met wat olie. Ook zijn er voldoende kant en klare slasauzen te vinden die zich hier ook perfect toe lenen.
Naar smaak kan je ook kiezen om er wat sla, komkommer of tomaat bij te nemen of eens wat fruit.
Hoe bereid je een Zomerse Maaltijdsalade?
Begin met het koken van de pasta of rijst. Wanneer deze gaar is spoel je ze goed af en laat je het helemaal afkoelen. Eventueel zet je het even in de koelkast. Ondertussen snijd en was je de groenten. Laat ze goed uitlekken! Daarna doe je deze vast in een grote schaal en giet je er al dan niet vast wat saus over. Wanneer je de groenten klaar hebt snijdt je het vlees of de vis klein. Wanneer je een voorverpakking kleingemaakt vlees of vis hebt kan je deze gewoon toevoegen. Roer een keer door het mengsel van groenten, vlees/vis en de saus. De
maaltijdsalade is nu al bijna klaar!
Voel of de pasta of rijst goed afgekoeld is. Wanneer deze koud is voeg je ook hierbij vast een beetje saus. Roer er even goed doorheen en zorg dat de pasta of rijst niet meer aan elkaar plakt! Schep dan beetje bij beetje de pasta of rijst onder het groenten en vlees/vis mengsel. Zorg dat alles goed verdeeld is.
Voorbeelden van een Zomerse Maaltijdsalade.
Tonijn, groenten en pasta
- Kook de pasta en laat afkoelen.
- Neem een blikje tonijn en voeg deze in een kom samen met wat curry en mayonaise.
- Neem een blikje maïs en roer deze door de tonijn heen.
- Snijd een blikje sperziebonen in stukjes en roer deze ook door de tonijn en maïs mix.
- Eventueel (naar smaak) kan je ook een hardgekookt ei toevoegen.
- Neem de pasta uit de koelkast en schep deze door het mengsel van tonijn.
Hamreepjes, groenten en pasta
- Kook de pasta en laat deze afkoelen.
- Pak een voorverpakt pak hamreepjes en doe deze in een kom.
- Voeg wat azijn en olie toe en een snufje zout en peper.
- Snijd een krop sla klein en was deze. Laat goed uitlekken!
- Neem drie tomaten en was deze. Snijd ze dan in schijfjes.
- Was een komkommer en snijd deze in halve plakjes.
- Voeg de tomaten en komkommer toe aan de hamreepjes en roer goed.
- Schep voorzichtig de pasta erdoorheen.
- Dien op een bodem van sla.
Boterhamworst, groenten en rijst
- Kook de rijst gaar en laat deze afkoelen.
- Snijd boterhamworst in kleine blokjes en doe deze in een kom.
- Gebruik eender welke slasaus die u lekker vindt.
- Voeg er maïs aan toe.
- Snijd een paprika in blokjes en voeg deze ook toe.
- Schep de rijst door het mengsel.
- Voeg eventueel een beetje fruit uit blik toe.
Er zijn nog veel meer variaties mogelijk om zo een heerlijke Zomerse Maaltijdsalade te bereiden. Natuurlijk moet je een beetje creatief zijn, maar dat maakt het enkel leuker om te maken. De Zomerse Maaltijdsalade is ook heerlijk bij een barbecue en kan makkelijk op voorhand voorbereid worden.
Smakelijk eten!