Pasta bij de avondmaaltijd, gezond en lekker
Pasta krijgt – met de grote hoeveelheid koolhydraten – steeds meer een negatief imago. En als je het niet verbruikt kunnen koolhydraten ook inderdaad dikmakers zijn, maar er zijn zoveel mogelijkheden om pasta op te nemen in een gerecht, zonder een enorme hoeveelheid binnen te krijgen. Doseren en combineren met lekkere verse groenten en vis of vlees. Enkele mogelijkheden.
Uitgangspunt is dat je zelf bekijkt welke pastasoort je het liefste eet, de meeste zijn goed te combineren met meerdere gerechten. Wees niet te scheutig met de hoeveelheid die de pan in gaat, de kans is groot dat het over het bord verdeeld wordt en dan krijg je mogelijk nog steeds meer koolhydraten binnen dan je verbruikt. Doseren is dus van belang en zie toe op de hoeveelheid verses de groenten en vlees of vis.
Salade pasta
Ingrediënten
- pasta
- gemengde sla
- cherry tomaatjes
- makreel
- zilveruitjes
- groene paprika
- ei
- kappertjes
- dressing zonder olie (naturel of kruiden)
Bereiding
Maak de sla aan met wat cherrytomaatjes, stukjes groene paprika, kappertjes en een klein beetje dressing. In de tussentijd de makreel schoonmaken en in de grill leggen, zodat deze een beetje een krokant laagje krijgt. De pasta koken tot deze beetgaar is en laten afkoelen.
Als de makreel klaar is deze in kleine stukjes snijden en ook al laten koelen.
Als alles is afgekoeld kan alles bij elkaar gedaan worden en goed mengen met nog een scheutje dressing. Snij wat plakjes hard gekookt ei en leg deze op de salade of hem af te maken.
De verhouding sla versus pasta moet ongeveer 3 : 1 zijn. Zo blijft de groenten overheersend, maar blijft ook de smaak van de pasta aanwezig.
Pasta met spinazie en zalm
Ingrediënten
- pasta
- spinazie
- zalm
- trostomaatjes
Bereiding
Kook de pasta beetgaar en kook tegelijkertijd de spinazie tot deze gereed is. De zalm kan in de grill om deze het mooie laagje te geven.
Maak op een bord nu ruimte voor enkele eetlepels spinazie met een eetlepel pasta en een moot zalm. Maak het af met enkele gehalveerde trostomaatjes.
Pasta met mixgroenten en rundertartaar
Ingrediënten
- pasta
- rundertartaar
- peper en zout
- olijfolie
- rood pepertje
- mexicaanse mix groenten (mais, paprika, ui en een beperkte hoeveelheid bruine bonen)
- prei
Bereiding
In de hapjespan de rundertartaar rul bakken in wat olijfolie. Voeg wat peper en zout naar smaak toe. En in een andere pan de pasta beetgaar koken en daarnaast kan de groentenmix en de kleingemaakte prei in een pan om te koken. Het rode pepertje nu goed van de zaadjes ontdoen en in hele kleine stukjes snijden. Mix dit door de groentenmix.
Als alles gereed is kan de rundergehakt door de groentenmix gedaan worden en serveer er twee eetlepels pasta bij.