Thaise vegetarische Larb Woonsen Jae

Veel recepten uit Thailand bevatten vissaus. Dit vegetarische Thaise larb gerecht is echter puur vegetarisch. Het is wel bewerkelijk, maar het is een geweldig en heel gezond gerecht. Het is een soort Thaise salade die door zowel vegetariërs als vleeseters gewaardeerd. Een puur vegetarisch Thais gerecht dus. Zonder vlees en vis, maar wel met heel veel heerlijke Thaise kruiden.

Ingredienten

  • 3 pakjes rijsnoodles
  • 1 pak tofu
  • 1/2 kop en 1 eetlepel dunne sojasaus
  • 1/4 kop vers limoensap
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 theelepel gemalen chilipoeder
  • 5 tenen knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1/4 kop gesneden sjalotjes
  • 3 eetlepels Khao Koor (zie hieronder)
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 2 eetlepels gehakte uien
  • 2 eetlepels gehakte koriander
  • 1/2 kop verse muntblaadjes
  • 1 eetlepel gebakken knoflook voor de garnering
  • Een hele gebakken gedroogde chili, voor de garnering
  • Komkommer en sperzieboontjes voor de garnering

Bereiding

  1. Week de rijstnoodles in handwarm water en snijdt ze dan in stukjes van ongeveer 3 centimeter.
  2. Terwijl de noodles weken kunnen de andere ingrediënten verwerkt worden

Khao Koor

  1. Doe lange Jasmijn rijst in een hete wok zonder olie en roer voortdurend tot de rijst licht goudbruin wordt.
  2. Doe de korrels dan in een vijzel.
  3. Bewerk ze tot er een poeder ontstaat.
Dit poeder kan lang worden bewaard in een afgesloten pot, maar verliest haar geur en smaak wel snel.
Het is dus het beste om het poeder te maken als dat nodig is voor een gerecht.

Verdere bereiding

  1. Doe in een medium hete wok een paar eetlepels witte sesamzaden.
  2. Blijf roeren tot ze goedbruin worden.
  3. Haal van het vuur en laat ze afkoelen.
  4. Doe in een vijzel en bewerk tot er een pasta ontstaat.
  5. Maak dan knoflookolie: hak 5 tenen knoflook fijn
  6. Doe ze in een pan met een paar lepels olie
  7. Bak de knoflook totdat het mengsel bruin wordt.
  8. Haal van het vuur en laat afkoelen
  9. Doe deze olie dan in een glazen put en zet even apart
  10. Doe in dezelfde pan een beetje nieuwe olie en bak de gedroogde chilipeper daarin.
  11. Wees voorzichtig want ze verbranden snel.
  12. Haal de peper er na een minuut of 2 uit en leg op een stuk papieren keukenrol.
  13. Spoel de tofu af en snijdt het dan in stukken
  14. Voeg de tofu toe aan kokend water en voeg zout toe
  15. Laat het koken totdat de tofu boven komt drijven
  16. Haal de tofu uit het water met een schuimspaan
  17. Laat de tofu afkoelen en maak er dan een soort puree van (met een vork of een pureestamper)
  18. Bak de gepureerde tofu in een koekenpan met 1 eetlepel van de knoflookolie
  19. Voeg dan 1 eetlepel dunne sojasaus toe
  20. Bak een paar minuten en zet het dan even weg

Larb saus

  1. Meng ½ kop dunne sojasaus met het limoensap, de bruine suiker en de gemalen chilipoeder.
  2. Roer dit mengsel tot de suiker oplost
  3. Zet aan de kant

Afronding van het gerecht

  1. Doe de gewelde noodles in een pan met kokend water en kook het
  2. Giet het af en doe de noodles in een grote kom
  3. Voeg 1 eetlepel knoflookolie toe.
  4. Meng dit goed, voeg dan tofu en mix toe
  5. Voeg dan de sjalotjes en de larb saus toe
  6. Meng weer goed.
  7. Voeg dan de khao koor, de sesam pasta, de uien, de koriander en de muntbladeren toe en meng weer goed.
  8. Leg alles op een grote schaal en garneer het met de gebakken knoflook en de gebakken gedroogde chili.
  9. Serveer met reepjes komkommer en stukjes rauwe sperziebonen
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thaise hoofdgerechten: gebakken noodles en kip met gemberThais eten is meer dan alleen rijst met curry. Ook gebakken Thaise noodles en samengestelde gerechten met veel kruiden e…
Thaise vegetarische gerechten: Tofu dip en gewokte groenteThaise vegetarische gerechten: Tofu dip en gewokte groenteDe Thaise keuken kent een variëteit aan vegetarische gerechten. Omdat de meeste Thai Boeddhist zijn en dit betekent dat…
Thaise gebakken rijst noodles soja saus met vlees Pad SieuwSieuw betekent soja saus in het Thais.Thaise gebakken rijsnoodles Pad Sieuw met sojaaus zijn erg lekker, maar er is wel…
Thais Waterval rundvlees Neua Yang Nam Tok en Tom Yum GoongIn het Thais betekent nam tok een waterval. Het gerecht wordt traditioneel bereid op een barbecue waarbij de sappen op d…

Zelf ijs maken, roomijs receptenZelf ijs maken, roomijs receptenNiks is lekkerder dan zelf gemaakt roomijs. Je kan lekker variëren met verschillende smaken en structuren. Van vanille r…
Zelf ijs maken, waterijsjes receptZelf ijs maken, waterijsjes receptWaterijsjes, iedereen kent ze wel. Lekker verkoelend op een zomerse dag. Ik ga je uitleggen hoe je het beste perfecte wa…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 16-11-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.