Thaise vegetarische Larb Woonsen Jae
Veel recepten uit Thailand bevatten vissaus. Dit vegetarische Thaise larb gerecht is echter puur vegetarisch. Het is wel bewerkelijk, maar het is een geweldig en heel gezond gerecht. Het is een soort Thaise salade die door zowel vegetariërs als vleeseters gewaardeerd. Een puur vegetarisch Thais gerecht dus. Zonder vlees en vis, maar wel met heel veel heerlijke Thaise kruiden.
Ingredienten
- 3 pakjes rijsnoodles
- 1 pak tofu
- 1/2 kop en 1 eetlepel dunne sojasaus
- 1/4 kop vers limoensap
- 2 eetlepels bruine suiker
- 1 theelepel gemalen chilipoeder
- 5 tenen knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 1/4 kop gesneden sjalotjes
- 3 eetlepels Khao Koor (zie hieronder)
- 2 eetlepels sesamzaad
- 2 eetlepels gehakte uien
- 2 eetlepels gehakte koriander
- 1/2 kop verse muntblaadjes
- 1 eetlepel gebakken knoflook voor de garnering
- Een hele gebakken gedroogde chili, voor de garnering
- Komkommer en sperzieboontjes voor de garnering
Bereiding
- Week de rijstnoodles in handwarm water en snijdt ze dan in stukjes van ongeveer 3 centimeter.
- Terwijl de noodles weken kunnen de andere ingrediënten verwerkt worden
Khao Koor
- Doe lange Jasmijn rijst in een hete wok zonder olie en roer voortdurend tot de rijst licht goudbruin wordt.
- Doe de korrels dan in een vijzel.
- Bewerk ze tot er een poeder ontstaat.
Dit poeder kan lang worden bewaard in een afgesloten pot, maar verliest haar geur en smaak wel snel.
Het is dus het beste om het poeder te maken als dat nodig is voor een gerecht.
Verdere bereiding
- Doe in een medium hete wok een paar eetlepels witte sesamzaden.
- Blijf roeren tot ze goedbruin worden.
- Haal van het vuur en laat ze afkoelen.
- Doe in een vijzel en bewerk tot er een pasta ontstaat.
- Maak dan knoflookolie: hak 5 tenen knoflook fijn
- Doe ze in een pan met een paar lepels olie
- Bak de knoflook totdat het mengsel bruin wordt.
- Haal van het vuur en laat afkoelen
- Doe deze olie dan in een glazen put en zet even apart
- Doe in dezelfde pan een beetje nieuwe olie en bak de gedroogde chilipeper daarin.
- Wees voorzichtig want ze verbranden snel.
- Haal de peper er na een minuut of 2 uit en leg op een stuk papieren keukenrol.
- Spoel de tofu af en snijdt het dan in stukken
- Voeg de tofu toe aan kokend water en voeg zout toe
- Laat het koken totdat de tofu boven komt drijven
- Haal de tofu uit het water met een schuimspaan
- Laat de tofu afkoelen en maak er dan een soort puree van (met een vork of een pureestamper)
- Bak de gepureerde tofu in een koekenpan met 1 eetlepel van de knoflookolie
- Voeg dan 1 eetlepel dunne sojasaus toe
- Bak een paar minuten en zet het dan even weg
Larb saus
- Meng ½ kop dunne sojasaus met het limoensap, de bruine suiker en de gemalen chilipoeder.
- Roer dit mengsel tot de suiker oplost
- Zet aan de kant
Afronding van het gerecht
- Doe de gewelde noodles in een pan met kokend water en kook het
- Giet het af en doe de noodles in een grote kom
- Voeg 1 eetlepel knoflookolie toe.
- Meng dit goed, voeg dan tofu en mix toe
- Voeg dan de sjalotjes en de larb saus toe
- Meng weer goed.
- Voeg dan de khao koor, de sesam pasta, de uien, de koriander en de muntbladeren toe en meng weer goed.
- Leg alles op een grote schaal en garneer het met de gebakken knoflook en de gebakken gedroogde chili.
- Serveer met reepjes komkommer en stukjes rauwe sperziebonen