Thaise hoofdgerechten: gebakken noodles en kip met gember
Thais eten is meer dan alleen rijst met curry. Ook gebakken Thaise noodles en samengestelde gerechten met veel kruiden en vlees, kip of vis worden in het land veel gemaakt. Thaise kip met gember bijvoorbeeld is favoriet. Maar hoe maakje Thaise kip met gember? Lees het recept van Thaise kip met gember hieronder. Thaise gebakken noodles Pad Thai zijn eveneens overheerlijk. Thaise gebakken noodles worden gemaakt van glasnoedels. Het recept voor Pad Thai of Thaise gebakken noodles.
Thaise gebakken noodles (Pad Thai)
Voor dit gerecht wordt geen dikke mie gebruikt maar glasnoedels. Dezen moeten eerst altijd geweekt worden in warm water.
Ingrediënten
- 2 eetlepels sojabonen olie
- 4 tenen knoflook, gekneusd en vervolgens kleingesneden
- 4 grote gepelde gamba’s
- 50 gram tofu in stukjes van 1 centimeter
- 1 ei
- 2 eetlepels vissaus
- 1 theelepel witte suiker
- 1 kop warm water
- 150 gram rijst noodles, eerst 2 minuten in warm water laten weken
- 2 eetlepels gehakte pinda’s
- 1 kop taugé
- 2 lente uitjes
- ¼ limoen
Bereiding
- Doe de olie in een wok
- Voeg de knoflook toe. Wacht tot de geuren vrijkomen
- Voeg de gamba’s toe en bak ze tot ze van kleur veranderen (roze worden)
- Voeg de tofu toe
- Breek het ei in het midden van de wok. Voeg dan direct de vissaus toe en de suiker. Roer snel tot er een soort roerei ontstaat. Leg dit mengsel apart aan een zijkant van de wok. (of heel het er even uit als dat gemakkelijker is en leg het op een bord)
- Giet het water in de wok en voeg de noodles toe. Roer toe ze zacht zijn geworden.
- Voeg de pinda’s toe en de taugé en mix alles. Bak het geheel dan nog ongeveer 20 seconden.
- Voeg de lente uitjes toe
- Als de noodles droog worden, doe dat de hittebron uit en pers de limoen uit boven het gerecht.
Kip is favoriet in Thailand, omdat het gemakkelijk te verwerken is. De vrij neutrale smaak van het vlees wordt echter versterkt met allerlei kruiden.
Gebakken kip met gember (Gai Pad King)
De meeste smaak komt in dit gerecht van de gember.
Ingrediënten
- 2 eetlepels sojabonen olie
- 1 bruine ui, heel fijn gesneden
- 4 tenen knoflook, gekneusd en vervolgens heel klein gesneden
- 200 gram kip zonder botten, in stukjes van 2 centimeter gesneden
- een stuk gember van 6 centimeter, in lange dunne repen gesneden
- ½ kop paddestoelen of 6 gedroogde Chinese paddestoelen die eerst 15 minuten hebben geweekt in koud water en vervolgens in dunne repen gesneden
- 1 eetlepel vissaus
- 1 eetlepel rijst azijn
- 1 theelepel witte suiker
- ½ theelepel gedroogde chili pepers
- 4 lente uitjes in stukjes van 4 centimeter
- 1 grote rode peper in reepjes gesneden
- 10 munt bladeren
Bereiding
- Verwarm de olie in de wok en bak er de uien in tot ze zacht zijn geworden
- Voeg de knoflook toe en bak dit mengsel ongeveer 30 seconden
- Doe er dan de kip bij en vervolgens de gember. Draai het gas hoog om de smaken te vermengen met de kip. Blijf roeren tot de kip zo goed als gaar is.
- Voeg de paddestoelen toe en wok nog eens een halve minuut
- Doe er dan de vissaus, de rijst azijn, de suiker, de lente uitjes, de pepers en 5 munt bladeren bij. Nog een halve minuut bakken.
- Serveer het op een bord met rijst en garneer met de resterende munt bladeren.