Thaise kippenvleugeltjes en Thaise kip van de BBQ
In Thailand kennen ze het begrip fingerfood als geen ander. De onderstaande gerechten leven zich uitermate voor een leuke maaltijd waarbij de handen gebruikt mogen worden. Bovendien lenen beide recepten zich ook uitermate goed voor een buitenbarbecue. De voorbereidingen treffen heeft even tijd nodig, maar het resultaat is dan ook heel anders dan als er kant en klare hamburgers op het vuur liggen.
Thaise Dronken kippenvleugeltjes Peek Gai Mao Daeng
In het Thais betekent mao dronken en daeng betekent rood. Deze kippenvleugeltjes kunnen het best als vingerfood worden geserveerd.
Ingrediënten
- 1,5 pond kippenvleugeltjes
Voor de marinade
- 1 eetlepel vissaus
- ¼ kop citroengras in dunne stukjes gesneden
- 10-15 tenen knoflook
- 1 eetlepel vers gemalen zware peper
- 1 eetlepel gehakte Thaise chilipepers
- 1/4 kop gehakte koriander
- 1/4 kop tomatenketchup of Thaise ketchup
- 1/4 kop whisky (bourbon of Mekong whiskey)
Bereiding
- Mix alle ingredienten voor de marinade.
- Smeer de kippenvleugeltjes in en laat ze 12 tot 24 uur in de marinade in de koelkast staan.
- Barbecue of gril de kippenvleugeltjes tot dat ze gaar zijn.
- Serveer met een saus die u lekker vindt of eet de kippenvleugeltjes zo.
Thaise BBQ kip zuidelijke stijl Gai Kor Rae
Dit is een gerecht dat uit het zuiden van Thailand komt en dat opvalt door het gebruik van kurkuma en kaneel. Deze combinatie geeft het gerecht een Thaise/Maleise smaak. Omdat de pasta heel veel smaak geeft aan de kip is het niet nodig om er nog een aparte saus bij te serveren. Het marineren kan in een paar uur, maar wie langer de tijd heeft kan het ook een nacht laten staan.
Ingrediënten
- 2 eetlepels rode curry pasta
- 1-2 gedroogde hele rode pepers, gehakt
- 2 eetlepels gehakte sjalotjes
- 1 eetlepel knoflook, gehakt
- 1/4 theelepel zout
- 1/2 eetlepel kurkuma, ook wel koenjit of geelwortel
- 1/2 theelepel korianderzaad
- 1/4 theelepel kaneel
- 1/8 theelepel komijn
- 1/8 theelepel gemberpoeder
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 1 pond kip, in hapklare stukjes
- 1/2 kop kokosmelk
- 2 1/2 eetlepel palmsuiker
- 1 eetlepel vissaus
- 1 theelepel tamarinde concentraat
Bereiding
- Doe de eerste 10 ingrediënten in een vijzel of keukenmachine en bewerk ze net zo lang tot er een pasta ontstaat.
- Bak het mengsel in een koekenpan in plantaardige olie tot ze zacht is.
- Voeg de kokosmelk, de palmsuiker, de vissaus en het tamarinde concentraat toe.
- Proef het mengsel dat romig en vol smaken zou moeten proeven.
- Voeg meer palmsuiker toe als u van zoet houdt.
- Laat het mengsel afkoelen.
- Giet het mengsel over de kop en laat het een nacht of een aantal uren marineren in de koelkast.
- Steek de stukjes kip aan bamboe satéprikkers en gril of barbecue ze (kan ook in een grilpan).
- Serveer met jasmijnrijst en groenten.
- Als u echt wilt kunt u er ook saté saus bij schenken, maar de smaken zijn al zo uitgesproken dat dit eigenlijk niet nodig is.