Lekker kaasfondue, maar welke smaak

Helemaal terug van weggeweest, de kaasfondue. Er zijn heel veel variatie´s op de traditionele Zwitserse of ook wel de klassiek kaasfondue. Erg lekker met brood, tomaatjes, groente of soepstengels. Het duurt maar heel even en dan staat de pan met warme kaassaus op tafel, dopen en eten maar.

Kaasfondue


Kaasfondue met ham en pesto

Ingrediënten

  • 2 zakken panklare broccoli
  • 2 zakje gemalen kaas
  • 2 eetlepels verse groene pesto
  • 100 gram achterham in reepjes gesneden
  • 250 ml droge witte wijn
  • 1 ciabatta in blokjes gesneden

Bereiding:

  • In een bodempje met water de broccoli 3 minuten koken
  • Broccoli in een vergiet doen en afspoelen met koud water
  • In een fondue pan of een pan met dikke bodem de wijn tegen de kook aan brengen
  • Kaas in gedeelten toevoegen en al roerend op een matig vuur verwarmen tot alle kaas gesmolten is
  • Ham en pesto toevoegen
  • Op smaak maken met peper
  • Aan tafel het brood in de warme kaassaus dopen

Kaasfondue van geitenkaas met walnoten

Ingrediënten:

  • 1 honingbrood
  • 1 teentje knoflook, gehalveerd
  • 15 gram verse koriander fijngesneden
  • 100 gram gepelde walnoten
  • 100 gram zachte geitenkaas, verbrokkeld
  • 400 gram harde Hollandse geitenkaas, geraspt
  • 400 ml witte wijn
  • 2 eetlepels maïzena
  • koekenpan
  • knoflook, zout en peper

Bereiding:

  • Honingbrood in plakken snijden, roosteren en in repen snijden
  • In een droge koekenpan de walnoten roosteren en laten afkoelen
  • De fonduepan inwrijven met de halve knoflooktenen
  • Breng de wijn aan de kook in de fonduepan
  • Roer de kaas in porties door de wijn tot deze volledig is opgelost
  • Op smak brengen met knoflook, zout en peper
  • Maïzena oplossen in 2 tot 3 eetlepels water
  • Roer dit door de gesmolten kaas
  • Het geheel 2 tot 3 minuten laten doorkoken en op een warmhoudplaatje zetten
  • Bestrooien met koriander
  • Lekker met de geroosterde walnoten en het honingbrood

Kaasfondue van roquefort en rode port

Ingrediënten:

  • 2 peren, schoongemaakt en in partjes
  • 4 verse vijgen, in partjes gesneden
  • 6 stengels bleekselderij
  • 2 stronken witlof
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels maïzena
  • 3 eetlepels rode port
  • 125 ml slagroom
  • 300 ml melk
  • 400 gram roquefort, verbrokkeld

Bereiding:

  • Besprenkel de peren met het citroensap
  • Snijd de bleekselderij in de lengte in 3 stukken
  • Haal de blaadjes van de witlof los
  • Laat de roquefort kaas in de verwarmde slagroom langzaam oplossen
  • Roer de melk door het slagroom/kaasmengsel en breng het aan de kook
  • Maïzena met de port losroeren en door het kaasmengsel roeren
  • Op smaak brengen met zout en peper
  • Op een warmhoudplaatje op tafel zetten
  • Lekker met de peer, vijg, bleekselderij en witlof

Kaasfondue met cheddar en gruyèrekaas

Ingrediënten:

  • 2 fijngesneden zongedroogde tomaten
  • 3 in dunne ringetjes gesneden bosuitjes
  • 1 in kleine roosjes gesneden bloemkool
  • 2 eetlepels maïzena
  • 1 eetlepel citroensap
  • 400 ml witte wijn
  • 100 gram knoflookolijven
  • 200 gram gruyèrekaas, geraspt
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • 300 gram cheddar, geraspt
  • soepstengels

Bereiding:

  • De witte wijn verwarmen en hierin de kaas oplossen
  • De maïzena losroeren met het citroensap en 2 eetlepels water
  • Dit geheel door de kaasfondue roeren en 2 tot 3 minuten laten doorkoken
  • De gedroogde tomaat door het kaasfondue roeren
  • Breng op smaak met zout en peper
  • Bestrooien met de bosuitjes
  • Op een warmhoudplaatje op tafel zetten
  • Lekker met de bloemkool, olijven, tomaten en soepstengels

Kaasfondue Zwitserland

Ingrediënten:

  • 1 teentje knoflook, gehalveerd
  • 1 eetlepel Kirsch
  • 3 dl droge witte wijn (Louise Sauvignon)
  • 275 gram Emmentaler, geraspt
  • 225 gram Gruyère, geraspt
  • 100 gram Appenzeller
  • knapperig stokbrood in blokjes gesneden
  • nootmuskaat

Bereiding:

  • Wrijf de fonduepan in met de halve knoflookteentjes
  • Verwarm hier de wijn met de kirsch in
  • Verwarm al roeren hier de kaas in op
  • Op smaak maken met nootmuskaat
  • Op een warmhoudplaatje op tafel zetten
  • Lekker met stukjes brood, broccoli of champignons

Kaasfondue Napoli

Ingrediënten:

  • 3 dl. Droge witte wijn
  • 300 gr. Napoli Contadino, geraspt
  • 300 gr. Belegen Noord Hollandse, geraspt
  • vers gemalen zwarte peper
  • Maïzena
  • Stokbrood

Bereiding:

  • Verwarm de wijn in de fonduepan, maar niet laten koken
  • Smelt hier in de kaassoorten, al roerend
  • Voeg een papje van maïzena met een beetje witte wijn toe
  • Op smaak brengen met vers gemalen peper
  • Lekker met Stokbrood

Kaasfondue Italië

Ingrediënten:

  • 1 teentje knoflook, gehalveerd
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1 theelepel basilicum
  • 5 dl Soave wijn
  • 200 gram Gorgonzola, in blokjes
  • 400 gram Provolone, geraspt
  • versgemalen zwarte peper
  • Italiaans brood, bijvoorbeeld ciabatta
  • Groene salade

Bereiding:

  • Wrijf de fonduepan in met de halve teentjes knoflook
  • Doe de wijn in de pan en breng dit zachtjes aan de kook
  • Laat, onder voortdurend roeren, de kaas zachtjes smelten
  • Meng de maïzena met een eetlepel water
  • Roer dit mengsel door de fondue
  • Op smaak maken met de basilicum en peper
  • Op een warmhoudplaatje op tafel zetten
  • Serveren met stokbrood en groene salade

Kaasfondue met kruiden

Ingrediënten:

  • 1 teentje knoflook, gehalveerd
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1 eetlepel kirsch
  • 1 theelepel verse citroensap
  • 4 dl droge witte wijn
  • 50 gram blauwschimmel kaas, gebrokkeld
  • 300 gram jong belegen Edammer kaas, geraspt
  • 300 gram kruiden kaas, geraspt of gebrokkeld
  • stokbrood

Bereiding:

  • Wrijf de fonduepan in met de halve teentjes knoflook
  • Verwarm hier de wijn erin tot deze gaat bruisen, maar niet kookt
  • Citroensap toevoegen
  • Verwarm al roerende de kaas in de wijn
  • Maïzena aanmaken met een beetje wijn en bij de fondue schenken
  • Op smaak maken met zout, peper, room en eventueel de kirsch
  • Op een warmhoudplaatje op tafel zetten
  • Serveren met het stokbrood
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kaasfondue: KaasfonduereceptenKaasfondue: KaasfonduereceptenKaasfondue is een typisch Zwitsers product, dat minder bekend is dan fondue met vlees. Het wordt vaak gegeten met stokbr…
Zelf kaasfondue makenZelf kaasfondue makenZelfs kaasfondue maken is niet moeilijk en vaak ook nog veel lekkerder! Wat ook erg lekker is, is de gebruikelijke witte…
Belegde broodjes kaas of kipBelegde broodjes kaas of kipDat de broodjes lekker belegde broodjes kunnen leveren weten we allemaal, maar zelf kan je op een eenvoudige manier – of…
Kaasplateau, een hartig nagerechtKaasplateau, een hartig nagerechtEen kaasplateau of kaasplank doet het altijd goed. Neem een paar verschillende soorten kaas, toast, brood, boter, moster…

Een croissant bij het ontbijtIedere ochtend een andere variatie wordt geadviseerd, maar de croissant bij het ontbijt verveelt nooit. Of het nu een ve…
Hartige Indische snacks: risolles, saté, lemper, pangsitHartige Indische snacks: risolles, saté, lemper, pangsitIn de Indonesische keuken zijn de Indische hapjes een absolute must. Op verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 03-04-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.