InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Kaasfondue: Kaasfonduerecepten

Kaasfondue: Kaasfonduerecepten

Kaasfondue: Kaasfonduerecepten Kaasfondue is een typisch Zwitsers product, dat minder bekend is dan fondue met vlees. Het wordt vaak gegeten met stokbrood of ander knapperig brood. De korst die op de bodem wordt gevormd is ook zeker een lekkernij! Alle recepten zijn bedoeld voor vier personen.

Klassieke Zwitserse fondue

Benodigdheden:

  • half teentje knoflook
  • 250 ml droge wijn
  • 225g geraspte kaas naar keuze, liefst gruyère
  • 225g geraspte kaas naar keuze, liefst emmentaler
  • maïzena
  • kirsch
  • stokbrood

Bereiding:

Wrijf de pan in met knoflook en giet de wijn erin. zet het vuur lager wanneer de wijn kookt en meng de geraspte kaas door de wijn tot die gesmolten is. Roer daarna de maizena door de kirsch en voeg dit ook toe. Nog eventjes laten pruttelen (niet koken!!) en serveer het met lekkere stukjes stokbrood.

Engelse fondue

Benodigdheden:

  • boter, ongeveer 20 gram
  • 40 g patentbloem
  • zwarte peper
  • prei in ringen
  • 250 ml bier
  • 300 gram geraspte Caerphilly-kaas

Bereiding:

Smelt de boter en voeg de prei toe, laat ongeveer een kwartiertje pruttelen. Roer de bloem door het mengsel en laat het nog doorkoken. Na een minuut voeg je het bier toe en laat je de saus indikken.
Voeg de kaas toe en de zwarte peper en dien op!

Schotse fondue

Benodigdheden:

  • boter, ongeveer 10 gram
  • een gesnipperde ui
  • 400 gram cheddar
  • maïzena
  • 3 el schotse whisky
  • 250 ml melk

Bereiding:

Smelt de boter op een laag vuur en voeg de ui toe. Bak tot deze glazig is.Voeg dan de melk toe en laat het koken, voeg daarna de kaas toe. Tenslotte voeg je de whisky en de maïzena toe en laat je het mengsel indikken. Serveer met bruin brood.

Hollandse fondue

Benodigdheden:

  • een half teentje knoflook
  • 250 ml melk
  • 400 gram Hollandse kaas (Gouda,...)
  • maïzena
  • 3 el jenever
  • peper

Bereiding:

Wrijf de pan in met de knoflook en voeg de melk toe (laat deze koken). Roer dan de kaas erdoor tot ze gesmolten is, voeg er dan de jenever en de maïzena bij. Serveer met stokbrood of groenten.

Gerookte kaasfondue

Benodigdheden:

  • een halve ui
  • maïzena
  • 300 ml melk
  • 300 g gerookte kaas
  • 100 g emmentaler

Bereiding:

Wrijf de pan in met de gesneden ui en voeg de melk toe, laat koken. Voeg later de kaas geleidelijk toe en roer tot deze gesmolten is. Laat de fondue nooit koken!
Meng de maïzena en laat het smeuïg worden.
Lekker met stukjes appel en wortel.

Voeg bij dit recept geen alcohol toe, de kaas heeft al smaak genoeg.

Fondue met drie Italiaanse kazen

Benodigdheden:

  • half teentje knoflook
  • 300 ml melk
  • 250 g mozzarella
  • 250g dolcelatte
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas of Pecorino
  • maïzena
  • 3 el droge witte wijn

Bereiding:

Wrijf de pan in met de look en voeg er de melk aan toe. Laat deze koken en voeg de kazen eraan toe.
Voeg de Maïzena en de wijn toe en blijf roeren tot het ingedikt is!

Serveer met een frisse groene salade (met olijfjes, kerstomaatjes,paprika,...) en stokbrood.

Fondue op z'n Grieks

Benodigdheden:

  • 150 ml droge witte wijn
  • 1 teentje geperste knoflook
  • 450 gram emmentaler
  • 2 el Ouzo
  • 50 g ontpitte zwarte olijven, fijngehakt
  • 50 g geroosterde paprika, fijngehakt
  • oregano of basilicum
  • 50 g feta

Bereiding:

Doe de wijn en de knoflook in de pan en laat het koken. Voeg de kaas toe en de ouzo, olijven, oregano of basilicum en feta.
Serveer met pitabrood en kerstomaatjes.

Mediterraanse fondue

Benodigdheden:

  • pastasaus
  • mozzarella
  • 150 ml rode wijn
  • basilicum
  • 3 el geraspte kaas

Bereiding:

Voeg de saus, basilicum, kaas en wijn toe. Laat lekker pruttelen en dien op!

Kaasfondue met bacon

Benodigdheden:

  • 2 el plantaardige olie
  • stukjes bacon
  • 1 ui
  • 100 gram champignons
  • 1 teentje look
  • 1 el maïzena
  • 300 ml melk
  • 600 gram cheddar
  • 1 tl Worcestersaus
  • 1 tl mosterdpoeder
  • 1 tl hete chilisaus

Bereiding:

Verhit de olie en bak de bacon. Doe de ui, look en champignons in een pan en bak ze. Doe er de maïzena en chili bij en de kaas. Voeg nu de Worcestersaus, mosterdpoeder en de chilisaus bij.
Garneer met de bacon.

Israëlische fondue

Benodigdheden:

  • een half teentje look
  • 175 ml droge wijn
  • 2 avocado's
  • Edammer, ongeveer 300 gram
  • 2 tl maïzena
  • 150 ml zure room

Bereiding:

Wrijf de pan in met de look en laat er de wijn in koken. Roer de kaas erdoor en de geprakte avocado's. Meng de maïzena met de zure room en laat het pruttelen. Dien op met salami en paprika.
© 2006 - 2019 Kleintje001, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kaasfondue makenKaasfondue makenKaasfondue is het smelten en warm houden van de gesmolten kaas. Er kunnen verschillende voedingsmiddelen in de gesmolten…
Kaasfondue, klassiek of net even andersDe lange winteravonden nodigen uit tot gezellig eten. Kaasfondue is dan ook een van de mogelijkheden, een complete maalt…
Lekker kaasfondue, maar welke smaakHelemaal terug van weggeweest, de kaasfondue. Er zijn heel veel variatie´s op de traditionele Zwitserse of ook wel de kl…
Fonduen met kerst en oud en nieuwDe voordelen van kaas en vleesfondue is dat je in ongeveer 10 à 15 minuten een heerlijk gerecht kant en klaar op tafel h…
Kaasfondue boodschappenlijst, zomers en winters gerechtKaasfondue boodschappenlijst, zomers en winters gerechtKaasfondue is erg populair, zowel 's zomers alsook in de winter. Voor de gast-man/-vrouw is het makkelijk ruim op tijd v…

Reageer op het artikel "Kaasfondue: Kaasfonduerecepten"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Loes Maliepaard, 12-04-2013 12:42 #1
Wanneer wij een poosje van de kaasfondue gegeten hebben, dan wordt het toch erg dik. Wat kan ik doen? Weer op het vuur met een beetje alcohol? Ik heb ook eens gehoord dat je er dan een druppeltje citroen in moet doen, om het weer goed vloeibaar te krijgen. Weten jullie de oplossing?
Alvast bedankt
Loes

Infoteur: Kleintje001
Gepubliceerd: 10-12-2006
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Reacties: 1
Schrijf mee!