Zelf kaasfondue maken

Zelf kaasfondue maken Zelfs kaasfondue maken is niet moeilijk en vaak ook nog veel lekkerder! Wat ook erg lekker is, is de gebruikelijke witte wijn vervangen door tomaten. Dit opent veel nieuwe mogelijkheden voor de traditionele kaasfondue.

Kaasfondue met walnoten en tomaten

Ingrediënten

Voor 4 personen.
    • 300 gram geraspte Gruyère of andere pittige kaas
    • 300 gram geraspte belegen kaas
    • 50 gram walnoten
    • pakje gezeefde tomaten
    • struikje bieslook
    • een teentje knoflook
    • 1,5 eetlepel Maïzena
    • 3 eetlepels olijfolie
    • nootmuskaat
    • peper & zout

En natuurlijk ook stokbrood/bleekselderij/champignons

Bereiding

Giet de gezeefde tomaten in een pannetje en laat op halfhoog vuur eventjes koken.
Doe in de tussentijd de bieslook, knoflook, walnoten en olijfolie in een bakje en mix dit met een staafmixer tot een glad papje.
Als de gezeefde tomaten beginnen te koken, doe je alle kaas erbij en wacht tot dit smelt. Intussen kun je de Maïzena aanmaken met een beetje water. Als de kaas gesmolten is giet je, al roerend, de aangemaakte Maïzena in het pannetje. Controleer of de Maïzena voldoende, de tomaten kunnen het geheel wat dunner houden. Giet gelijk het walnotenmengsel erdoor en blijf goed roeren, zodat zowel de Maïzena als de walnoten goed gemengd raken met de kaas en tomaten. Laat het geheel nog even inkoken, maar let op dat de bodem niet aanbrand. Als laatste kun je naar smaak peper, zout en nootmuskaat toevoegen. Heet serveren, wanneer mogelijk boven een brandertje om de kaas goed vloeibaar te houden.

Italiaanse kaasfondue

Ingrediënten

Voor 4 personen.
    • 300 gram geraspte jonge kaas
    • 150 gram geraspte grana padano
    • 1 mozzarella bolletje (beste smaak met echte buffel mozzarella)
    • pakje gezeefde tomaten
    • 1 ui (gesnipperd)
    • een teentje knoflook
    • 2 eetlepels Maïzena
    • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
    • peper & zout

Bereiding

Giet de gezeefde tomaten in een pannetje samen met de gesnipperde ui en knoflook en breng dit langzaam aan de kook. Als de tomaten beginnen te pruttelen doe je eerst de jonge kaas in de pan erbij. Laat dit smelten en doe de grana padano erbij. De mozzarella kun je het beste in stukje snijden. Voeg deze dan ook toe.Het kan bij de mozzarella even duren voordat deze gesmolten is. Blijf daarom voortdurend roeren om het aanbakken van de bodem te voorkomen. Maak de Maïzena aan met een beetje water en giet dit al roerend bij de kaasfondue. Laat het geheel even doorkoken tot alles helemaal gesmolten is en voeg dan naar smaak nog peper en zout toe.
© 2012 - 2024 Tifont, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lekker kaasfondue, maar welke smaakHelemaal terug van weggeweest, de kaasfondue. Er zijn heel veel variatie´s op de traditionele Zwitserse of ook wel de kl…
Kaasfondue boodschappenlijst, zomers en winters gerechtKaasfondue boodschappenlijst, zomers en winters gerechtKaasfondue is erg populair, zowel 's zomers alsook in de winter. Voor de gast-man/-vrouw is het makkelijk ruim op tijd v…
Gezonde snacks: wat zijn gezonde tussendoortjes?Gezonde snacks: wat zijn gezonde tussendoortjes?Iedereen heeft weleens trek gedurende de dag en een snack of tussendoortje is dan zo gepakt. Vaak maak je daarbij echter…
Walnoten gezond?Walnoten gezond?Walnoten, gezond? Ja, deze bekende nootsoort is erg gezond. Na het lezen van dit artikel zult u op een andere manier aan…

Lekkere en frisse lentehapjesLekkere en frisse lentehapjesAls maaltijd of tussendoor, als het warmer wordt gaan we anders eten. Niets mis mee, maar dat neemt niet weg dat we wel…
Verfrissende en gezonde yoghurtsnacksVerfrissende en gezonde yoghurtsnacksHeb je ook regelmatig zo’n trek in iets lekkers? Je kunt dan naar een mars, de drop, cake of ander snoep grijpen, maar e…
Tifont (7 artikelen)
Gepubliceerd: 23-03-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.