Zelf kaasfondue maken
Zelfs kaasfondue maken is niet moeilijk en vaak ook nog veel lekkerder! Wat ook erg lekker is, is de gebruikelijke witte wijn vervangen door tomaten. Dit opent veel nieuwe mogelijkheden voor de traditionele kaasfondue.
Kaasfondue met walnoten en tomaten
Ingrediënten
Voor 4 personen.
- 300 gram geraspte Gruyère of andere pittige kaas
- 300 gram geraspte belegen kaas
- 50 gram walnoten
- pakje gezeefde tomaten
- struikje bieslook
- een teentje knoflook
- 1,5 eetlepel Maïzena
- 3 eetlepels olijfolie
- nootmuskaat
- peper & zout
En natuurlijk ook stokbrood/bleekselderij/champignons
Bereiding
Giet de gezeefde tomaten in een pannetje en laat op halfhoog vuur eventjes koken.
Doe in de tussentijd de bieslook, knoflook, walnoten en olijfolie in een bakje en mix dit met een staafmixer tot een glad papje.
Als de gezeefde tomaten beginnen te koken, doe je alle kaas erbij en wacht tot dit smelt. Intussen kun je de Maïzena aanmaken met een beetje water. Als de kaas gesmolten is giet je, al roerend, de aangemaakte Maïzena in het pannetje. Controleer of de Maïzena voldoende, de tomaten kunnen het geheel wat dunner houden. Giet gelijk het walnotenmengsel erdoor en blijf goed roeren, zodat zowel de Maïzena als de walnoten goed gemengd raken met de kaas en tomaten. Laat het geheel nog even inkoken, maar let op dat de bodem niet aanbrand. Als laatste kun je naar smaak peper, zout en nootmuskaat toevoegen. Heet serveren, wanneer mogelijk boven een brandertje om de kaas goed vloeibaar te houden.
Italiaanse kaasfondue
Ingrediënten
Voor 4 personen.
- 300 gram geraspte jonge kaas
- 150 gram geraspte grana padano
- 1 mozzarella bolletje (beste smaak met echte buffel mozzarella)
- pakje gezeefde tomaten
- 1 ui (gesnipperd)
- een teentje knoflook
- 2 eetlepels Maïzena
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- peper & zout
Bereiding
Giet de gezeefde tomaten in een pannetje samen met de gesnipperde ui en knoflook en breng dit langzaam aan de kook. Als de tomaten beginnen te pruttelen doe je eerst de jonge kaas in de pan erbij. Laat dit smelten en doe de grana padano erbij. De mozzarella kun je het beste in stukje snijden. Voeg deze dan ook toe.Het kan bij de mozzarella even duren voordat deze gesmolten is. Blijf daarom voortdurend roeren om het aanbakken van de bodem te voorkomen. Maak de Maïzena aan met een beetje water en giet dit al roerend bij de kaasfondue. Laat het geheel even doorkoken tot alles helemaal gesmolten is en voeg dan naar smaak nog peper en zout toe.