Hartige Indische snacks: risolles, saté, lemper, pangsit

Recepten Indische snacks
- Risolles (35 á 40 stuks)
- Indische saté met kipfilet (saté ayam)
- Indische saté met varkensvlees (saté babi)
- Maisfrikandel (maiskoekjes)
- Lemper (ongeveer 30 stuks)
- Hartige kaasbolletjes
- Recept Pangsit (25 á 30 stuks)
- Indische aardappelkroketjes (12 á 15 stuks)
- Pasteitjes (20 á 25 stuks)
- Loempia (30 á 40 stuks)
- Loempiasaus
- Indische kipkluifjes
Risolles (35 á 40 stuks)
Ingrediënten voor beslag flensjes- 200 gram bloem
- 1 ei
- 1/2 liter water
- beetje zout
Ingrediënten voor de vulling
- 1kg rundergehakt
- 2 uien, fijngehakt
- 2 winterpenen, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 klein blikje doperwten
- 1 klein bosje selderij, fijngehakt
- 1 blokje vleesbouillon
- zout, peper, nootmuskaat
Ingrediënten voor het bakken
- zonnebloemolie
- 1 pak paneermeel
- 1 ei
- beetje bloem en wat water(voor een meelpapje)
Bereidingswijze
- Voor het beslag van de flensjes, neem je de mixer en ga je eerst de eieren goed door elkaar mixen. Dan de bloem beetje voor beetje toevoegen. Voeg er al roerende ongeveer ¾ liter lauw water bij. Neem een kleine koekenpan - met een doorsnede van ongeveer 15 cm - en doe een beetje olie in de pan, goed heten laten worden.
- Bak van het beslag flensjes. Laat het beslag iets tegen de panrand lopen. De flensjes mogen beslist niet bruin worden, alleen maar laten garen in de pan en ze hoeven niet gekeerd te worden.
- Rundergehakt fruiten met de fijngehakte uien, knoflook. Voeg de fijngehakte wortel toe en roerbak het geheel klaar. Dan de selderij en doperwtjes erbij doen, goed door elkaar mengen, beetje laten meebakken. Zout, peper en nootmuskaat naar smaak toevoegen. De vulling is nu klaar.
- Vuur uitdoen en even laten afkoelen.
- Voordat je de risolles gaat bakken, eerst een meelpapje maken van wat bloem en water. Dit dient als plakmiddel voor de flensjes.
- Leg op elk flensje één eetlepel vulling en vouw ze daarna dicht. Met het meelpapje en een kwastje goed dichtplakken. Wentel de risolles door losgeklopt ei, daarna door paneermeel. Frituur of bak ze in ruim olie in de koekepan.
Indische saté met kipfilet (saté ayam)
Ongeveer 25 á 30 stuksIndische saté mag niet in de Indonesische keuken ontbreken. Het is niet alleen lekker als bijgerecht bij de Indische rijsttafel, maar ook als borrelhapje of snack is de saté niet te versmaden. Dit is het succesrecept van mijn moeder en beetje door mezelf aangepast. Het lukt niet alleen altijd, het is ook een heel makkelijk recept en superlekker. Saté maken en barbecueën is bijna een Indische traditie op elk familiefeest, verjaardag, reünie etc. Eigenlijk is een Indische familiebijeenkomst niet compleet zonder saté! Je kunt de kipsaté grillen in de grillpan, maar het aller-lekkerst zijn ze op de barbecue.
Ingrediënten
- 1 kg kipfilet
- 2 grote uien
- 4 á 6 grote tenen knoflook
- 3 á 4 eetlepels ketjap manis (zoete ketjap)
- Sap van een halve, kleine limoen
- 2 á 3 theelepelsl ketoembar (gemalen koriander)
- Peper
- Zeezout
Benodigdheden
- Satéprikkers (hout)
- Grillpan of barbecue
Voorbereiding
- De satéprikkers een tijdje laten onderdompelen in koud water.(mininaal half uur vantevoren)
- Zo voorkom je dat de prikkers voortijdig afbreken of aanbranden.
Bereiding
- We gaan eerst de kipfilet marineren, hoe langer hoe beter de smaak én het vlees wordt malser. Minimaal een uur vantevoren marineren tot een hele nacht.
- Neem een grote kom voor de marinade, waarin al het vlees past.
- Pel de uien en snij ze in partjes. Doe ze in de kom.
- Pel de knoflooktenen en doe ze even apart.
- Snij de kipfilet in stukjes van ongeveer 3 cm en doe ze in de kom bij de uien.
- Voeg zout, peper en ketoembar toe en meng alles goed door elkaar.
- Pers de knoflooktenen erover heen.
- Druppel de ketjap manis eroverheen.
- Meng alles weer goed door elkaar.
- De stukjes kipfilet moeten donker kleuren, zo niet, doe er dan wat meer ketjap bij.
- Pers de halve limoen erover en weer goed door elkaar mengen.
- De gemarineerde kipfilet is nu klaar. Bedek de kom met plastic folie, plaats het in de ijskast en laat het intrekken.
- Nadat de marinade goed is ingetrokken, kunnen we de saté steken.
- Voor elke satéprikker kun je 4 á 5 stukjes kipfilet eraan rijgen en elk stukje wissel je af door een partje ui. Dit komt de smaak nog meer ten goede!
- De saté is nu klaar om op de barbecue geroosterd te worden of je kunt de sateetjes in de grillpan grillen.
- Lekker met satésaus, gebakken uitjes en kroepoek!
Indische saté met varkensvlees (saté babi)
Voor het varkensvlees neem je ongeveer een pond varkensfricandeau en een pond speklappen. Voor de rest van de ingrediënten is het exact hetzelfde als het hierboven beschreven recept van de saté met kip. Ook de bereiding is hetzelfde. Het enige dat verschilt is dat je stukjes fricandeau afwisselt met stukjes spek en ui natuurlijk. Als je niet van spek houdt kun je de saté babi ofwel de varkenssaté ook alleen van varkensfricandeau maken.Maisfrikandel (maiskoekjes)
Deze Indische maiskoekjes kunnenn zowel koud als warm gegeten worden.Ingrediënten
- 1 blikje mais
- 2 eetlepels uien (gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (gesnipperd)
- 1 eetlepel selderij (fijngehakt)
- 1 eetlepel prei (fijngehakt)
- 2 eetlepels bloem
- 2 eieren
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel ketoembar (koriander)
- beetje suiker
- peper en zout
- olie
Bereidingswijze
- Eerst de mais goed laten uitlekken in een zeef of vergiet.(vocht moet zoveel mogelijk verwijderd zijn!)
- Alle ingrediënten in een kom doen samen met de eieren.
- Alles goed door elkaar mengen
- Als het mengsel niet stevig genoeg is, wat bloem erbij doen.
- In een koekepan de olie heet laten worden. (let op: neem een ruime laag olie, de koekjes worden min of meer gefrituurd)Neem telkens 1 eetlepel per koekje en laat het in de olie glijden en bak er platte koekjes van.
- Draai de koekjes om als de onderkant lichtbruin is.
- Bak niet teveel koekjes tegelijk. Mochten de koekjes uit elkaar vallen tijdens het bakken, doe er dan nog een ei bij.
Lemper (ongeveer 30 stuks)
Voor het maken van lempers moet je veel tijd uittrekken, maar het resultaat is er wel naar. Ze zijn overheerlijk en dit traditionele Indische recept, vind je vaak al kant en klaar in de toko’s, maar tot nu toe heb ik er geen één gevonden volgens het recept van mijn moeder, en die zijn natuurlijk de lekkerste.Ingredienten voor de rijstrolletjes
- 500 gram ketan (kleefrijst)
- 800 ml water
- ¼ deel van een blok santen (kokoscréme)
- Beetje zout
Ingrediënten voor de vulling
- 500 gram rundergehakt of 500 gram kipfilet (in kleine stukjes)
- 3 grote uien (fijngesnipperd)
- 4 knoflooktenen (fijngesnipperd)
- 4 kemiri’s (notensoort, fijn raspen)
- 2 theelepes ketoembar (koriander)
- 1 theelepel djinten (komijnpoeder)
- 1 theelepel koenjit (kurkuma/geelwortel)
- peper en zout
Verdere benodigdheden
- een vijzel
- Rijsstomer
- aluminiumfolie of plastic folie in vierkantjes geknipt, ongeveer 20 x 20 cm
- Gebruik aluminium als je de lempers wilt opwarmen in de stomer of oven. Gebruik plastic folie als je ze wilt opwarmen in de magnetron.
- plastic handschoenen
- olie
- kwastje
Bereidingswijze
- Spoel de ketan (kleefrijst) eerst met wat water schoon.
- Zet de rijst met 800 ml water op en kook hem als gewone rijst.
- Voeg, als het water kookt, een mespuntje zout en het stukje kokosblok toe.
- Roer voorzichtig een keer om en laat de ketan als rijst gaar worden. Ongeveer 10 minuten.
- Vervolgens laat je de ketanrijst even stomen. Doe de rijst in de stoompan en laat het ongeveer 15 a 20 min. stomen.
- Schep de ketan, als die gaar is, op een grote schaal en spreid hem goed uit om hem te laten afkoelen.
- Fijngesnipperde uien, knoflook, fijngeraspte kemiries en alle kruiden in een vijzel fijn wrijven.
- Laat 2 eetlepels olie warm worden en fruit hierin dit mengsel.
- Vervolgens de stukjes kipfilet erbij doen of het gehakt. Mee laten bakken totdat het gaar is.
- Peper en zout naar smaak toevoegen.
- De vulling is nu klaar, goed laten afkoelen.
- Nu kunnen we de rijstrolletjes gaan vormen en vullen.
- Gebruik plastic handschoenen want de kleefrijst, de ketan, plakt!
- Neem een stuk alumiumfolie of plastic folie en bestrijk het wat met olie.
- Leg een eetlepel kleefrijst op een stukje folie en druk dit plat tot een vierkant.
- Leg een dun streepje vulling in het midden.
- Klap het voorzichtig dicht (met behulp van de folie).
- Druk de randen van de kleefrijst stevig op elkaar en rol het tussen 2 handen tot een rolletje.
- Maak de uiteindes ook dicht. Zorg dat de lemper goed verpakt is in de folie.
- De lumper kan in de stomer, magnetron (alleen als je plastic folie gebruikt hebt!) en oven opgewarmd worden.
- Het rollen moet je even onder de knie krijgen, maar met geduld lukt het je wel!
Tips
- Wil je het jezelf makkelijk maken, dan hoef je het kruidenmengsel (knoflook, uien en alle kruiden) niet zelf te maken. Je kunt het namelijk kant en klaar kopen in de vorm van een boemboe (kruidenmengsel) van lemper van het merk Koningsvogel (is de lekkerste). Je moet het dan alleen wat bijkruiden met 1 bouillonblokje en massala(Surinaamse kerriepoeder).
- Mocht je niet in het bezit zijn van een rijststomer, dan kun je deze vervangen door een metalen vergiet te gebruiken en een grote pan, waarin het vergiet past. Vul de pan met een laag water, laat het water koken en plaats de vergiet erboven op. Doe in het vergiet de rijst - die je vantevoren even gekookt heb - plaats een deksel bovenop het vergiet en laat het zo stomen. Let op: het water mag niet in het vergiet komen, dus doe niet teveel water in de pan!
Hartige kaasbolletjes
Deze kaasbolletjes zijn eigenlijk geen warme snacks zoals loempia en risolles, maar eerder zijn ze een soort zoutje. Mijn moeder nam ze altijd mee naar de verjaardagsfeestjes van de Indische tantes. In ieder geval zijn kaasbolletjes een ideaal borrelhapje voor op feestjes en heel makkelijk te maken. Succes verzekerd!Ingrediënten:
- 300 gram bloem
- 150 gram geraspte kaas (belegen)
- 160 gram margarine (pakje blue band)
- 1 ei
- bruin bakpapier
- kwastje
Voorbereiding
- Oven ongeveer 10 minuten voorverwarmen op 200°c
- Margarine op kamertemperatuur laten komen.
- 1 ei in kommetje door elkaar klutsen.
- Bakplaat uit de oven halen en bekleden met het bakpapier
Bereidingswijze:
- In een kom de bloem en geraspte kaas doen, goed door elkaar mengen.
- De margarine in stukjes erbij doen.
- De bloem, geraspte kaas en stukjes margarine tot één geheel kneden.
- Flink kneden, het moet een mooie, gladde massa worden.
- Vervolgens van de deegmassa kleine, ronde bolletjes maken.
- Leg de kaasbolletjes op de met bakpapier beklede bakplaat.
- Bestrijk met een kwastje elk bolletje met een beetje geklutst ei.
- Bak de bolletjes in de oven op ongeveer 200 °c af, ongeveer 45 minuten.
Tip: bewaar de kaasbolletjes in een luchtdichte stopfles, dan blijven ze langer krokant!
Recept Pangsit (25 á 30 stuks)
Pangsit is eigenlijk een chinees recept, maar in de Indische keuken zul je het ook vaak aantreffen. Bovendien is de pangsitvulling van dit recept indisch/chinees.Ingrediënten
1 á 2 pakken pangsitvellen (verkrijgbaar bij de toko)
Hebben ze geen pangsitvellen, neem dan loempiavellen en snijd elk vel in vier gelijke stukken.
Ingrediënten voor de vulling
- 150 gram rundergehakt
- 150 gram garnalen (fijngehakt)
- 4 teentjes knoflook (fijngesnipperd)
- 2 eetlepels prei (fijngesneden)
- 2 eetlepels selderij (fijngesneden)
- peper en zout
- olie
Ingrediënten voor het bakken
- Zonnebloemolie
- Water en bloem voor meelpapje (dient als plakmiddel)
Bereidingswijze
- Rundergehakt samen met de fijngehakte garnalen in wat olie fruiten.
- Dan de gesnipperde knoflook en fijngesneden prei toevoegen en even mee laten bakken.
- Vervolgens de selderij, peper en zout erbij doen, het geheel goed door elkaar mengen. Vuur uitdoen en laten afkoelen.
- Leg op elk pangsitvelletje een opgehoopte dessertlepel vulling.
- Vouw de velletjes in een driehoek dicht en plak ze met het meelpapje vast. Even aandrukken.
- De 2 punten van dit driehoekje – links en rechts- vouw je achterwaarts en plak je weer dicht met het meelpapje.
- In ruim olie bakken en serveren met een chilisaus.
Indische aardappelkroketjes (12 á 15 stuks)
Ingrediënten15 aardappelen
Ingrediënten voor de vulling:
- 500 gram rundergehakt
- 1 winterwortel, fijngehakt
- 2 uiten, fijngehakt
- 1 bosje selderij, fijngesneden
- 1 blokje vleesbouillon
- zout en peper
Ingrediënten voor het bakken
- zonnebloemolie
- 1 pak paneermeel
- 1 ei. losgeklutst
Bereidingswijze
- Kook de aardappelen gaar en maak er puree van. Laat het afkoelen.
- Voor de vulling het rundergehakt fruiten met de fijngehakte uien. Voeg de fijngehakte wortel toe en roerbak het geheel klaar. Dan de selderij erbij doen en het bouillonblokje, goed door elkaar mengen, beetje laten meebakken. Zout en peper naar smaak toevoegen. Vuur uitdoen en even laten afkoelen.
- Een schep aardappelpuree nemen, druk het wat plat en doe er 1 eetlepel vulling op. Aardappelpuree om de vulling sluiten en er een rolletje van maken.
- Nu ga je de rolletjes door de paneermeel rollen, dan door het geklutste ei, daarna weer door de paneermeel. In ruim olie frituren.
Pasteitjes (20 á 25 stuks)
Ingrediënten voor de vulling- 350 gram rundergehakt
- 500 gram worteltjes, fijngehakt
- 2 uien, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- half bosjes selderij, fingesneden
- 50 gram so-oen (bij de toko verkrijgbaar)
- 2 hard gekookte eieren.
- 1 runderbouillonblokje
- Zonnebloemolie
- Zout en peper
Ingrediënten voor het deeg
- 1 ei
- 350 gram bloem (meel)
- Scheut lauw water
- 2 el olie
- Zout
Bereidingswijze
- Maak altijd eerst de vulling van de pasteitjes klaar, want anders wordt het deeg te droog
- Knip de so-oen in kleine stukjes, week ze in warm water een ½ uur en laat ze dan uitlekken.
- Pel de eieren en snij het in kleine stukjes.
- Fruit het gehakt samen met de uien en knoflook fijn in de olie. Als het gaar is, de fijngehakte wortel erbij doen en mee laten bakken. Dan selderij, peper en zout en bouillonblokje toevoegen. Goed door elkaar mengen en overtollig vet weggooien.
- Voeg de geweekte so-oen toe en de stukjes ei en het geheel weer voorzichtig door elkaar mengen.
- Kneed van de ingrediënten een samenhangend deeg. Als het klaar is, ongeveer 15 minuten afgedekt wegzetten en dan weer kneden. Het deeg is goed als het niet meer aan je handen kleeft.
- Rol het deeg op een met bloem bestrooide plank niet te dun uit.
- Steek er met behulp van een kopje of glas ronde figuren uit.
- Leg op elk rondje een eetlepel van vulling, vouw ze dicht in tweeën, de randen goed dichtknijpen en dan met duim en wijsvinger golfjes maken in de randen.
- Bak de pasteitjes in ruim olie lichtbruin, maar de olie mag niet te heet zijn als de pasteitjes erin gaan.
- Pasteitjes zijn lekker met een chilisausje of gewoon met currysaus van Heinz.
Loempia (30 á 40 stuks)
In de Indonesische keuken zijn de Indische hapjes een absolute must. Op verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden werden altijd schalen vol Indische snacks zoals pasteitjes, loempia of risolles gepresenteerd. De recepten zijn een overlevering van generatie op generatie, van oma Klein, tante Dé en tante Toet en ik heb ze weer van mijn moeder. Velen kennen Indische hapjes al van de toko en Pasar Malam en nu heb je de kans om met deze recepten je eigen exotische snacks te maken.Ingrediënten
- 1 pakje loempiavellen van 40 stuks (verkrijgbaar in de toko)
Ingrediënten voor de vulling
- 1 kleine witte kool, fijngesneden
- 1 dunne prei, fijngesneden
- Pond taugé
- 200 gram kipfilet, in stukjes gesneden
- 200 gram varkenslapjes, in stukjes gesneden
- 2 grote uien, fijngehakt
- 3 á 4 tenen knoflook, fijngehakt
- peper, zout en knoflookpoeder
- 1 runderbouillonblokje
Ingrediënten voor het bakken
- Zonnebloemolie
- Water en bloem voor meelpapje
Bereidingswijze
- Fruit knoflook, ui en prei in de olie. Voeg er de in stukjes gesneden kipfilet en varkensvlees aan toe en bak dit nog even mee. Kruid het geheel met wat zout en peper. Doe er daarna de goed uitgelekte groenten bij en bak het mengsel in 3 á 4 minuten. Voeg een bouillonblokje toe en nu meng je alles goed door elkaar. Eventueel bijkruiden met knoflookpoeder. Dan alles goed uit laten lekken in vergiet.
- Voordat je de loempia’s gaat bakken, eerst een meelpapje maken van wat bloem en water. Dit dient als plakmiddel voor de loempiavellen.
- Leg op ieder loempiavel 1 á 2 eetlepels vulling. Sla het velletje dicht en plak het vast met het meelpapje. Vouw ook de kanten om en plak ze dicht.
- Maak de olie zo heet mogelijk. Bak de loempia aan beide kanten goudbruin. Serveer ze met een sausje van ketjap manis en tomatenketchup.
Loempiasaus
Ingrediënten- Ketjap Manis (zoete ketjap)
- Tomatenketchup.
- Chilisaus
- Beetje water
Bereiding
- Meng in een kom ongeveer 6 eetlepels tomatenketchup met 3 á 4 eetlepels ketjap en 1 eetlepel chilisaus. Eventueel aanlengen met wat water als het sausje te dik is.
Indische kipkluifjes
Indische kipkluifjes zijn een heerlijke, knapperige Indische snack, het past zowel bij de Indische rijsttafel, als bij de borrel. Zowel koud als een warm is het een lekker hapje.Ingrediënten
- 1 kg kipkluifjes (kleine kippenpootjes of vleugeltjes)
- 4 knoflooktenen
- Dessertlepel asem (tamarinde) (je kunt zowel vloeibare tamarinde in een potje kopen, of aan een stuk en dan moet je het goed met water losmaken ofwel vloeibaar maken)
- 2 theelepels ketoembar (gemalen koriander)
- 2 theelepels djinten (gemalen komijnpoeder)
- 2 theelepels zout
- Beetje peper
- Beetje water
- Zonnebloemolie
Benodigdheden:
- Wok of diepe frituurpan
- Spatdeksel
Voorbereiden
- We gaan eerst de marinade voor de kipkluifjes maken.
- In grote kom alle kipkluifjes doen.
- Zout en peper eroverheen strooien.
- Ketoembar en de djinten toevoegen.
- Asem met 6 eetlepels water mengen in een kommetje, knoflook erbij persen, goed mengen en bij de kipkluifjes doen.
- Alles goed door elkaar mengen en minimaal een half uur laten marineren.
Bereiding
- Doe in een wok of in een diepe frituurpan flink wat olie.
- Is de olie voldoende heet, dan doe je de helft van de kipkluifjes en de halve hoeveelheid marinade in de olie.
- Spatdeksel op de pan - pas op, het spat behoorlijk! - en ongeveer 10 minuten op groot vuur de kluifjes laten bakken.
- Bijna al het water van de marinade is dan verdampt.
- Daarna haal je het deksel van de pan en bak je de kipkluifjes totdat ze lichtbruin zijn. (dus nog niet helemaal gaar)
- Haal ze eruit en laat ze goed uitlekken op keukenpapier.
- Let bij het bakken er vooral op dat de kip niet aan de bodem blijft plakken, dus goed blijven roeren.
- Vervolgens doe je precies hetzelfde met de andere helft.
- Daarna ga je 1e helft weer opnieuw in olie bakken, maar dit keer bak je ze helemaal bruin en knapperig.
- Herhaal dit weer met de andere helft.
Selamat makam!