Kaasplateau, een hartig nagerecht

Kaasplateau, een hartig nagerecht Een kaasplateau of kaasplank doet het altijd goed. Neem een paar verschillende soorten kaas, toast, brood, boter, mosterd, noten en druiven erbij, een goede wijn en klaar ben je! Reken op ongeveer 100 à 125 gram kaas per persoon voor een goedgevulde kaasplank.

Een standaard kaasplateau bestaat uit minimaal 4 (of 5) verschillende soorten kaas:

Harde Kaas

Onder de harde kazen vallen onder andere Cheddar, Edammerkaas, Gruyere, Emmentaler en Goudse kaas. Deze kazen hebben een vrij neutrale kaassmaak, bijna iedereen houdt wel van deze kaas.

Zachte Kaas (witschimmelkaas)

Onder de zachte kazen kennen we Brie, Camembert en Carréde L'Est. Neem liever Brie dan Camembert als uw gasten niet van heel uitgesproken smaken houden.

Blauwschimmelkaas

De blauwschimmelkazen zijn Roquefort, Bleu, Stilton en Danableu. Blauwschimmelkazen hebben een uitgesproken smaak die niet iedereen zal bekoren, houd hier rekening mee.

Roodbacteriekaas

Onder de roodbacteriekazen rekenen we Kernhem, Livarot, Muster en Tilsiter. Deze kazen zijn niet heel bekend, en zullen daarom niet iedereen bekoren. Beslist u om slechts 4 kaassoorten te serveren, laat dan de roodbacteriekaas weg.

Verse Kaas

Qua verse kaas kennen we de volgende kazen: Cottage Cheese, Boursin (kruidenkaas), Fromage frais. Deze kazen hebben een vrij zachte smaak en zijn bij iedereen geliefd.

Bereiding

Maak voor elk persoon een houten plankje klaar met een stukje kaas uit elke categorie. Serveer de kazen met wat vers (stok)brood, wat toast, mosterd, druiven, noten en boter. Zorg ook voor een goede wijn. Hiervoor kun je het beste raad vragen aan een specialist, omdat bij elke kaas weer een andere wijn past.

Eet smakelijk!
© 2006 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kaasschotel: Aankoop&bewaren van kaas, kaasplank&versieringKaasschotel: Aankoop&bewaren van kaas, kaasplank&versieringKaas is een levende stof en heeft hierdoor een beperkte houdbaarheid. Het is noodzakelijk op enkele punten te letten om…
Een kaasschotel serverenEen kaasschotel serverenKazen zijn er om lekker van te genieten, samen met een biertje of een fris wijntje. Nochtans opteren vele mensen voor ee…
Hoe moet je een kaasschotel samenstellen?Hoe moet je een kaasschotel samenstellen?Hoe moet je een kaasschotel samenstellen? Wij geven je alle tips voor een perfecte kaasschotel: welke soorten kazen je m…
Kaasschotel: Kaas en Bier, Kaas en WijnKaasschotel: Kaas en Bier, Kaas en WijnBij een kaasschotel kunt u wijn of bier schenken. Wat is de goede combinatie met een zachte kaas, kruidenkaas, blauwader…

Ik Kies Bewust-logoIk Kies Bewust-logoMet het Ik Kies Bewust-logo wil de Stichting Ik Kies Bewust de consument helpen om een verantwoorde keuze te maken met b…
High Tea, maar dan anders!High Tea, maar dan anders!Gezellig een dagje bijkletsen met vrienden? Maak dan eens een High Tea met lekkere hapjes! Met de volgende hapjes heb je…
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 13-01-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.