InfoNu.nl > Eten en Drinken > Diversen > Kaasplateau, een hartig nagerecht

Kaasplateau, een hartig nagerecht

Kaasplateau, een hartig nagerecht Een kaasplateau of kaasplank doet het altijd goed. Neem een paar verschillende soorten kaas, toast, brood, boter, mosterd, noten en druiven erbij, een goede wijn en klaar ben je! Reken op ongeveer 100 à 125 gram kaas per persoon voor een goedgevulde kaasplank.

Een standaard kaasplateau bestaat uit minimaal 4 (of 5) verschillende soorten kaas:

Harde Kaas

Onder de harde kazen vallen onder andere Cheddar, Edammerkaas, Gruyere, Emmentaler en Goudse kaas. Deze kazen hebben een vrij neutrale kaassmaak, bijna iedereen houdt wel van deze kaas.

Zachte Kaas (witschimmelkaas)

Onder de zachte kazen kennen we Brie, Camembert en Carréde L'Est. Neem liever Brie dan Camembert als uw gasten niet van heel uitgesproken smaken houden.

Blauwschimmelkaas

De blauwschimmelkazen zijn Roquefort, Bleu, Stilton en Danableu. Blauwschimmelkazen hebben een uitgesproken smaak die niet iedereen zal bekoren, houd hier rekening mee.

Roodbacteriekaas

Onder de roodbacteriekazen rekenen we Kernhem, Livarot, Muster en Tilsiter. Deze kazen zijn niet heel bekend, en zullen daarom niet iedereen bekoren. Beslist u om slechts 4 kaassoorten te serveren, laat dan de roodbacteriekaas weg.

Verse Kaas

Qua verse kaas kennen we de volgende kazen: Cottage Cheese, Boursin (kruidenkaas), Fromage frais. Deze kazen hebben een vrij zachte smaak en zijn bij iedereen geliefd.

Bereiding

Maak voor elk persoon een houten plankje klaar met een stukje kaas uit elke categorie. Serveer de kazen met wat vers (stok)brood, wat toast, mosterd, druiven, noten en boter. Zorg ook voor een goede wijn. Hiervoor kun je het beste raad vragen aan een specialist, omdat bij elke kaas weer een andere wijn past.

Eet smakelijk!
© 2006 - 2020 Funkyfish, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Recepten met stoofperen: zoet en hartigRecepten met stoofperen: zoet en hartigEen lekker ouderwets gerecht uit grootmoederskeuken is de gekookte stoofpeer. In de winkel worden over het algemeen 2 so…
Recepten met peer: zoet en hartig voor gebak of dessertRecepten met peer: zoet en hartig voor gebak of dessertPeren zijn het hele jaar door verkrijgbaar bij de groenteboer en in de supermarkt. Maar een net rijpe peer zo van de boo…
Aantal calorieën in broodbelegAantal calorieën in broodbelegVrijwel elke Nederlander eet brood. Maar welk beleg kun je beter kiezen en welk beleg is minder verstandig? Hoeveel calo…
Recepten met appel; zoet en hartigRecepten met appel; zoet en hartigSnoep verstandig eet een appel! Heerlijk zo'n frisse appel uit de hand eten. Maar wilt u eens iets anders met de appel?…
Romantische valentijn gerechtenRomantische valentijn gerechtenBij Valentijn horen romantische recepten. Op dit moment zijn hartvormige gerechten de grote favoriet. Ben je op zoek naa…

Reageer op het artikel "Kaasplateau, een hartig nagerecht"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Funkyfish
Laatste update: 13-01-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!