Kaasplateau, een hartig nagerecht
Een kaasplateau of kaasplank doet het altijd goed. Neem een paar verschillende soorten kaas, toast, brood, boter, mosterd, noten en druiven erbij, een goede wijn en klaar ben je!
Reken op ongeveer 100 à 125 gram kaas per persoon voor een goedgevulde kaasplank.
Een standaard kaasplateau bestaat uit minimaal 4 (of 5) verschillende soorten kaas:
Harde Kaas
Onder de harde kazen vallen onder andere Cheddar, Edammerkaas, Gruyere, Emmentaler en Goudse kaas. Deze kazen hebben een vrij neutrale kaassmaak, bijna iedereen houdt wel van deze kaas.
Zachte Kaas (witschimmelkaas)
Onder de zachte kazen kennen we Brie, Camembert en Carréde L'Est. Neem liever Brie dan Camembert als uw gasten niet van heel uitgesproken smaken houden.
Blauwschimmelkaas
De blauwschimmelkazen zijn Roquefort, Bleu, Stilton en Danableu. Blauwschimmelkazen hebben een uitgesproken smaak die niet iedereen zal bekoren, houd hier rekening mee.
Roodbacteriekaas
Onder de roodbacteriekazen rekenen we Kernhem, Livarot, Muster en Tilsiter. Deze kazen zijn niet heel bekend, en zullen daarom niet iedereen bekoren. Beslist u om slechts 4 kaassoorten te serveren, laat dan de roodbacteriekaas weg.
Verse Kaas
Qua verse kaas kennen we de volgende kazen: Cottage Cheese, Boursin (kruidenkaas), Fromage frais. Deze kazen hebben een vrij zachte smaak en zijn bij iedereen geliefd.
Bereiding
Maak voor elk persoon een houten plankje klaar met een stukje kaas uit elke categorie. Serveer de kazen met wat vers (stok)brood, wat toast, mosterd, druiven, noten en boter. Zorg ook voor een goede wijn. Hiervoor kun je het beste raad vragen aan een specialist, omdat bij elke kaas weer een andere wijn past.
Eet smakelijk!