Een croissant bij het ontbijt

Iedere ochtend een andere variatie wordt geadviseerd, maar de croissant bij het ontbijt verveelt nooit. Of het nu een verse croissant is, een hartige of een zoete, ze smaken allemaal. Voor een feestontbijt even iets eerder opstaan en de ontbijtgasten zullen voor de lekker geur van de warme (speciale) croissants hun bed uit komen.

Welke variatie

  • Verse croissants
  • Croissant met appel
  • Croissant met ananas en kiwi
  • Croissant met banaan en chocolade
  • Croissant met zuivelspread en rauwe ham
  • Verse croissants

    Ingrediënten voor 15 stuks:
  • 1,5 dl lauwwarme melk
  • 2 dl lauwwarm water
  • 20 gram verse gist
  • 40 gram suiker
  • 300 gram boter
  • 600 gram tarwemeel
  • 3 koffielepels zout
  • 1 losgeklopt ei
  • Bereiding:
  • Gist in 1 dl lauwwarm water laten weken
  • 150 gram meel toevoegen, mengen, door een vochtige doek bedekken en bij 15 tot 18° C 12 uur laten rusten
  • 450 gram meel, zout, suiker, melk en 1 dl lauw water mengen in een kom
  • Het gerezen deeg van de vorige dag toevoegen en het geheel tot een soepel en glad deeg kneden
  • Een bol vormen en wederom onder een natte doek 2 uur op een warme plek laten rijzen
  • Het deeg hierna minimaal 3 uur in de koelkast zetten
  • Het deeg uitrollen over een met meel bestoven werkblad
  • Boter in het midden plaatsen en het deeg in drie delen opvouwen
  • Het deeg vervolgens platrollen en in vieren vouwen, herhalen maar dan in drieën vouwen
  • Deeg vervolgens 30 minuten in de koelkast laten rusten, daarna uitrollen tot een vierkante lap
  • Lap in drie repen snijden en elke reep in regelmatige driehoeken
  • Driehoeken oprollen; aan de lange zijde beginnen
  • Croissants op een bakplaat leggen en ze een beetje rond buigen
  • Bestrijken met het losgeklopte ei
  • Wederom onder een natte doek 1 uur laten rijzen
  • Oven voorverwarmen op 240° C en de croissants 5 minuten in het midden van de oven bakken
  • Dan de temperatuur terugdraaien tot 200° C en verder 15 minuten afbakken
  • Croissant met appel

    Ingrediënten:
  • 4 Croissants doormidden gesneden
  • 4 Granny Smith appels, in 8 partjes per appel
  • 3 Eieren
  • 8 Eetlepels boter
  • 2 kopjes melk
  • 1/4 kopje suiker
  • 1/3 kopje ahorn- of gewone stroop
  • 3/4 theelepel kaneel
  • Poedersuiker
  • Verse munt
  • Bereiding:
  • Smelt 4 theelepels boter en voeg de suiker eraan toe, laat dit 1 tot 2 minuten staan tot de suiker gekarameliseerd is
  • Voeg de appel en stroop toe en laat het geheel 20 tot 25 minuten sudderen op zacht vuur
  • Melk, eieren en kaneel stijfkloppen in een grote ondiepe schaal
  • Dep de halve croissants in het ei-melk mengsel tot ze goed doorweekt zijn
  • Resterende boter op een bakplaat smelten en de croissants aan beide kanten goudbruin bakken
  • Op de onderste helft van de croissant het warme stroopmengsel scheppen
  • De bovenste helft van de croissant erop leggen
  • Serveren met poedersuiker en verse munt
  • Croissant met ananas en kiwi

    Ingrediënten:
  • 4 croissants
  • 4 plakken groene kruidenkaas
  • 2 schijven ananas
  • 12 plakjes kiwi
  • geraspte wortel
  • Bereiding:
  • Croissants opensnijden en beleggen met de kruidenkaas
  • Ananas laten uitlekken en pureren
  • Op de kaas een toefje geraspte wortel leggen
  • Daarbovenop ananaspuree en de plakjes kiwi
  • Andere helft van de croissant erop leggen
  • Croissant met banaan en chocolade

    Ingrediënten:
  • 4 croissants
  • 2 bananen in schijfjes
  • stukjes chocolade
  • Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 180° C
  • Croissant opensnijden en beleggen met de bananenschijfjes
  • Leg hier de chocolade op en doe de bovenkant van de croissant op de chocolade
  • Leg de croissants 10 minuten in het midden van de oven
  • Croissant met zuivelspread en rauwe ham

    Ingrediënten:
  • 4 afbak croissants
  • 6 plakjes rauwe ham
  • 12 aardbeien
  • ½ bakjes zuivelspread van Philadelphia
  • 50 gram veldsla
  • versgemalen zwarte peper
  • Bereiding:
  • Bak de croissant af in de hete oven, volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • Laat ze afkoelen tot lauwwarm en snijd ze open
  • Beide helften bestrijken met zuivelspread en verdeel de sla op de onderste helft
  • Halveer de plakjes ham in de lengte en leg ze op de croissants
  • Leg de gewassen en gehalveerde aardbeien op de ham en strooi er peper over
  • Leg de ander helft van de croissant erop
  • Vijf verschillende croissants voor vijf dagen in de week, maar ook voor alle feestdagen. Eet smakelijk.
    © 2007 - 2025 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
    Reacties
    Hind, 19-11-2016
    Bedankt voor het recept!
    Kan ik in plaats van tarwemeel ook bloem gebruiken? En hoe kan ik van de croissant een kaascroissant maken net als de verse van Albert Heijn?Reactie infoteur, 24-11-2016
    Graag gedaan Hind, bloem kan zeker. Om kaascroissant te maken weet ik helaas niet