Thaise kip van de bbq op citroengras sticks met pindasaus
Wie dit recept klaarmaakt heeft een erg smaakvol, gezond en sappig barbecue gerecht dat er bovendien erg mooi uitziet omdat het wordt geserveerd op citroengras. Een heel goed en gezond alternatief voor de traditionele 'Hollandse' saté. Bovendien is dit een variant die een heel authentieke smaak heeft, ook al omdat het vlees op het citroengras wordt gespiest.
Ingrediënten voor het kippenmengsel
- 1,5 kop dun gesneden sjalotjes
- 1/2 kop gedroogde ongezoete en gemalen kokosnoot
- 1/1 kop verse fijngesneden koriander
- 6 tenen knoflook
- 6 kaffier blaadjes, heel fijn gesneden
- 2 verse Thaise chilipepers, heel fijn gesneden
- een stuk verse galanga, in fijne stukjes
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 1 kilo kip zonder bot van de dijen, in stukjes van 1 centimeter
- 1 theelepel zout
- 16 hele verse citroengrasstengels
Ingrediënten voor de pindasaus
- 1 kop natuurlijke en smeuïge pindakaas
- 1/2 kop kippenbouillon (met weinig zout)
- 1/4 kop gewone witte azijn
- 3 eetlepels palmsuiker
- 2 eetlepels chilisaus
- 2 eetlepels soja saus
- 2 eetlepels heel fijn gesneden verse gember
- 1 theelepel kurkuma (geelwortel)
Bereiding van het vlees met de kruiden
- Vijzel sjalotjes, kokosnoot, koriander, knoflook, kaffierblaadjes, chilipepers en galanga tot er een pasta ontstaat.
- Verhit de olie.
- Voeg de pasta toe.
- Laat dit ongeveer 5 minuten bakken.
- Doe de gebakken pasta dan in een grote kom en laat het mengsel afkoelen.
- Doe kip en zout in een keukenmachine tot er kippengehakt ontstaat.
- Mix de kippen met de pasta in de kom.
- Maak de citroengrasstengels schoon door de buitenste bladeren af te halen. Was ze en verwijder de uiteinden.
- Druk ongeveer de inhoud van1/4 van een kop van het kippenmengsel om een citroengrasstengel. Maak er een soort worstje van en laat op de uiteinden ongeveer 1 centimeter over.
- Doe dit met alle stengels.
- Maak de barbecue aan en zorg voor een medium hoog vuur.
- Grill de kip tot hij gaar is. Draai regelmatig om. Na ongeveer 8 minuten is de kip klaar, maar controleer dit wel altijd. Niet goed gekookte kip kan voor hele vervelende ziekten zorgen.
- Serveer met warme pindasaus.
Bereiding van de pindasaus
- Doe alle ingrediënten in een pan en roer goed. Doe dit ongeveer 2 minuten tot er een dikke saus ontstaat.
- Maak op smaak met zout en peper.
- Giet over in een kom.
- Deze saus kan 3 dagen van te voren worden gemaakt en vervolgens worden opgewarmd in de magnetron. Doe dit op een lage warmte en roer regelmatig even om de saus overal even warm te laten worden.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Exotische hamburgersHamburgers zijn altijd wel lekker. Maar wil je toch eens een ander soort burger? Probeer dan een kipburger. Een kipburge…
Smoothies tegen slapeloosheidResearchers zijn het erover eens dat er een relatie bestaat tussen slapeloosheid en voeding. Sommige voedingsmiddelen (e…
Eetplezier met vlierBinnenkort zie je ze weer overal: de roomwitte schermen van de bloeiende vlier. Ze kondigen het midden van de lente aan.…
Bronnen en referenties
- Inleidingsfoto: Yuelanliu, Pixabay
- Thaise receptensite
- Thaise kookboeken
- Thaise kookcursus
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.