Eetplezier met vlier

Binnenkort zie je ze weer overal: de roomwitte schermen van de bloeiende vlier. Ze kondigen het midden van de lente aan. Maar wat meer is, u kan er ook heel lekker mee koken! De meeste mensen kennen wel de vlierbessensiroop en de vlierbessenjam, maar koken met vlierbloemen kan ook! En nee, niet alleen de vlierbloementhee, die gebruikt wordt als middeltje tegen verkoudheden. Haal de lente eens in de keuken en ga aan de slag met die prachtige roomwitte bloesems!

Wat u zeker eerst moet weten.

In tegenstelling tot de vlierbessen, kunnen vlierbloemen rauw worden gebruikt. Ze zijn absoluut niet giftig in normale (en zelfs grote) hoeveelheden.
De allermeeste vlieren die u op uw wandelingen ziet, zijn doodgewone, onschuldige vlieren van het soort Sambucus Nigra. Hiervan kan u dus naar hartelust de bloesems plukken. Er bestaat een "neefje" dat wel giftig is, de kruidvlier. Deze laat u dus met rust. Als u twijfelt met welke vlier u te maken hebt, kan u het verschil op de volgende manier zien:
 • De gewone vlier wordt een tamelijk flinke boom van een paar meter hoog, de kruidvlier wordt nooit hoger dan ongeveer 1,5 meter.
 • De kruidvlier bloeit als de gewone vlieren al uitgebloeid zijn.
 • Het blad van de gewone vlier bestaat uit 3 tot 7 ei-vormige deelblaadjes. Het blad van de kruidvlier telt 9 tot 11 deelblaadjes, plus aan de voet van de bladsteel een paar steunblaadjes.
Maar maakt u zich niet te veel zorgen, de kans dat u op een gewone wandeling een kruidvlier "ontmoet", is tamelijk gering.

Vlierbloemensiroop.

Met deze siroop scoort u hoog bij uw gasten en bij kinderen! U kan de siroop mengen met water of spuitwater als dorstlessend drankje, maar geeft u eens een aperitiefje van witte wijn of schuimwijn gemengd met een bodem siroop, succes gegarandeerd. Ook over pannenkoeken of over vanille-ijs doet deze siroop het uitstekend!

Benodigdheden

 • vlierbloesem-schermen
 • 2 citroenen per 2 liter-pot
 • een halve kg suiker
 • een 2 liter-pot (of groter) en een neteldoek of losgeweven keukendoek.

Werkwijze

 • Stop de goed schoongemaakte pot zo vol als u kan met vlierbloesem-schermen. Plus de bloemen als ze droog zijn, op een zonnige dag en was ze niet. U kan wel de schermen eerst controleren op eventuele insecten. Het is niet nodig de bloemen van de schermen te plukken, hou het steeltje van de schermen gewoon zo kort mogelijk.
 • Snij de citroenen in schijven en stop ze bij de vlierbloemen.
 • Overgiet met koud water tot de pot helemaal vol is en laat 24 uur trekken op een warme plaats.
 • Giet het geheel door een neteldoek, laat goed uitdruipen en wring daarna de doek (met inhoud) zo goed mogelijk uit.
 • Meet het opgevangen sap af. Warm het op en doe er, per liter sap, een halve kg suiker bij. Laat verder warmen al roerend. Als het sap kookt (bubbelt), laat u het nog een minuut of 2 goed doorkoken. Schuim eventueel af.
 • Giet het hete sap nu zo snel mogelijk in potjes met een goed afsluitbaar deksel of in flessen met een schroefdop. Vul tot aan de rand (het sap krimpt nog wat in als het afkoelt).

Vlierbloemensorbet

Hiervoor neemt u als basis vlierbloemensiroop. Leng een halve liter van de siroop aan met 2 dl witte wijn, schuimwijn of water.
Indien u een ijsmachine bezit, kan u hierin de sorbet laten draaien. Hebt u geen ijsmachine, dan doet u de vloeistof in een plactic bak of kom en zet deze in de diepvries. U moet dan minstens ieder kwartier de bereiding flink dooreen roeren.
Als het geheel half stijf is geworden, spatelt u er voorzichtig een eiwit onder, dat u eerst zeer stijf hebt opgeklopt. Ga nu verder tot u de juiste dikte voor een sorbet hebt.

Vlierbloemenbeignets.

Hiervoor doopt u een bloemscherm in een beignetbeslag en frituurt u dit in hete olie. Een heel speciaal dessert krijgt u als u vanilleijs overgiet met een scheutje vlierbloemensiroop en het bord verder afwerkt met een of twee warme vlierbloemenbeignets.

Vlierbloemenazijn

Doe 2 of 3 bloemschermen in een pot en overgiet met een fles witte wijnazijn.Sluit de pot af. Laat het geheel 3 tot 4 weken trekken op kamertemperatuur. Giet de vloeistof daarna door een fijne zeef en voeg per 1 liter azijn 300 gr suiker toe. Laat alles al roerend even flink doorkoken. Vul kleine potjes of flesjes tot aan de rand met de hete azijn en sluit goed af.
Deze azijn is fantastisch om te gebruiken in een vinaigrette.

En nog een paar extra ideetjes

 • Meng eens een paar handvollen vlierbloemen onder uw pannenkoekendeeg. Hiervoor moet u de bloemen wel van de schermen ritsen!
 • En als u dan toch de bloemetjes aan het afritsen bent, doe dan nog even verder en bak eens een "doodgewone" cake waarbij u een handvol of twee bloemetjes door het beslag hebt gemengd!
© 2009 - 2024 Aalstenaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloemen in mijn bord, VlierbloesemBloemen in mijn bord, VlierbloesemIs het omdat hij overal te gemakkelijk groeit, dat we die prachtige struik zo weinig waarderen? Nochtans is hij niet all…
Vlierstruik - vlier, vledder, vliender en flierenhoutVlierstruik - vlier, vledder, vliender en flierenhoutDe vlier is een weelderige bloeiende en heerlijk geurende struik waar ook nog eens vele verhalen omheen hangen. Met de b…
Zelf ijs maken, sorbetijs receptZelf ijs maken, sorbetijs receptWanneer het zonnetje schijnt is er niks lekkerder dan een heerlijke bol sorbetijs, lekker verfrissend en zoet. Zelf gema…
De lekkerste cheesecake, een Engelse lekkernijEen zeer populair recept in de Engelse keuken is toch wel de cheesecake. Een cake die erg makkelijk en snel te maken is.…

Thaise kip van de bbq op citroengras sticks met pindasausThaise kip van de bbq op citroengras sticks met pindasausWie dit recept klaarmaakt heeft een erg smaakvol, gezond en sappig barbecue gerecht dat er bovendien erg mooi uitziet om…
Fruitcocktails lekker en gezondFruitcocktails lekker en gezondDe fruitcocktails kunnen het hele jaar en toch zijn we er in het voorjaar en zomer actiever mee dan in de koude(re) maan…
Bronnen en referenties
 • Daniëlles bomenboek, Daniëlle Houbrechts, ISBN 9020928629
Aalstenaar (9 artikelen)
Gepubliceerd: 22-04-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.