Beroemde salades
Salades die op de kaart van veel restaurants staan, maar waaraan u zich thuis misschien nog nooit hebt gewaagd: de perfecte caesarsalade, de Griekse salade, zeevruchtensalade. Verder zijn recepten opgenomen voor basissalades zoals, tuinsalade en aardappelsalade.
Zeevruchtensalade
- Voorbereidingstijd: 20 minuten
- Kooktijd: 2 minuten
- Voor 4 personen
Ingrediënten
- 200g inktvisringen
- 500g gekookte, middelgrote garnalen
- 200g mosselen
- 4 grote blaadjes kropsla
- 80ml Thousand Island-dressing
- 1el room
- 1tl fijngehakte verse peterselie
Het bereiden van het recept
- Breng in een braadpan 3 cm water aan de kook. Voeg de inktvisringen toe en laat ze 2 min. zachtjes koken. Roer eenmaal door. Kook de inktvisringen niet te lang omdat ze dan rubberachtig worden. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze afkoelen.
- Pel de garnalen en maak ze schoon. Kook de mosselen.
- Leg inktvis, garnalen en mosselen op de blaadjes sla. Roer de dressing en room door elkaar en giet het mengsel erover. Bestrooi met peterselie.
Tuinsalade
- Voorbereidingstijd: 15 minuten
- Kooktijd: geen
- Voor 8 personen
Ingrediënten
- 200g gemengde sla
- 120g rode kool
- 1 middelgrote winterwortel
- 1 grote selderijstengel
- 1 kleine groene paprika
- 60ml vinaigrette
Het bereiden van het recept
- Was en droog de sla en scheur de blaadjes in kleine stukjes.
- Snijd de kool fijn, rasp de wortel en snijd de selderij en paprika in kleine reepjes. Doe alles in een kom en roer de dressing erdoor. Direct opdienen.
Casersalade
- Voorbereidingstijd: 20 minuten
- Kooktijd: 15 minuten
- Voor 4-6 personen
Ingrediënten
- 1 teentje knoflook
- 1el olijfolie
- 3 dikke sneetjes brood
- 200g ontbijtspek
- 1 snijsla
- 3 el olijfolie, extra
- 1 el citroensap
- 1el zure room
- ½ tl worcestersaus
- 4 in stukjes gesneden ansjovisjes
- 100g geraspte Parmezaanse kaas
Het bereiden van het recept
- Verhit de oven voor op 180 °C. Snijd de knoflook in vieren en doe de stukjes met de olijfolie in een kom. Laat 10 min. staan en roer af en toe door. Gooi daarna de knoflook weg. Maak de croutons als volgt: verwijder de broodkorsten en snijd het brood in stukjes. Leg ze in een ovenschaal en bak ze in ca. 10min. goudbruin.
- Snijd overtollig vet van de bacon, snijd de rest in smalle reepjes en bak ze op matig voor knapperig.
- Was en droog de sla. Bewaar wat grote stukken te decoratie op het bord.
- Doe extra olijfolie, sap, zure room en worcestersaus in een potje, sluit het af en schud het flink heen en eer. Giet deze dressing over de sla, voeg bacon, ansjovis, croutons en Parmezaanse kaas toe (bewaar wat kaas voor de garnering) en roer het geheel even door. Direct opdienen.
Griekse salade
- Voorbereidingstijd: 15 minuten
- Kooktijd: geen
- Voor 6 personen
Ingrediënten
- 3 middelgrote tomaten
- 1 middelgrote groene paprika
- 1 kleine komkommer
- 3 lente-uitjes in stukjes van 1 cm
- 250g feta in blokjes van 2 cm
- ½ kop olijven
- 2 el citroensap
- 3 el olijfolie
Het bereiden van het recept
- Snijd de tomaten in 8 partjes en de paprika in blokjes van 2 cm. Snijd de komkommer in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en snijd plakjes van 1 cm.
- Doe tomaten, komkommer, paprika, lente-ui, feta en olijven in een kom. Besprenkelen met olijfolie en citroensap. Direct serveren op kamertemperatuur.
Aardappelsalade
- Voorbereidingstijd: 20 minuten
- Kooktijd: 10 minuten
- Voor 8 personen
Ingrediënten
- 1kg kruimige aardappelen
- 4 gesnipperde lente-uitjes
- 1 gesnipperde middelgrote ui
- 1 selderijstengel, fijngesneden
- 60ml mayonaise
- 4el yoghurt
- 3 hardgekookte eieren, in vieren
- 200g bacon, in dunne reepjes gebakken
- 1 el paprikapoeder
Het bereiden van het recept
- Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 2 cm. Kook ze net gaar, giet ze af en laat ze afkoelen.
- Doe aardappelen, ui en selderij in een grote kom. Roer yoghurt en mayonaise door elkaar en schep dit mengsel door de aardappelen.
- Schep de salade op een schaal, garneer met ei en bacon en bestrooi met paprikapoeder. Serveren op kamertemperatuur.
© 2007 - 2024 Wvandemosselaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maaltijdsalades met visEigenlijk kunnen salades altijd, maar het is nu eenmaal zo dat de warmere maanden zich veel meer lenen voor frisse en ge…
Bronnen en referenties
- Inleidingsfoto: J4p4n, Openclipart
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.