Maaltijdsalades, diverse recepten

Salades die als volledige maaltijd gegeten kunnen worden. Door de combinatie van proteïnen (in de vorm van vlees, vis of kaas), bladgroenten, andere knapperige groenten en pasta of rijst zijn deze salades voedzaam en gezond. Maaltijdsalades kunt u ook op koude dagen op tafel zetten: geef er dan een kom soep en warm brood bij. De maaltijdsalades zijn natuurlijk ook geschikt als voorgerecht, maar verminder dan de aangegeven hoeveelheden.

Snelle kipsalade

  • Voorbereidingstijd: 20 minuten
  • Baktijd: geen
  • Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 rode eikenbladsla of rode krulsla
  • 1 gemarineerde en gegrilde kip
  • 1 middelgrote avocado, in dunne plakken
  • 2 selderijstengels in plakjes
  • 60ml mayonaise
  • 60ml karnemelk
  • 2tl dragonazijn
  • ½ kop gehakte walnoten of pecannoten

Het bereiden van het recept

  1. Was en droog de sla. Scheur de grote stukken klein en leg ze op een schaal of op de borden. Verdeel de kip in gelijke stukken
  2. Leg de helft van de kip op de sla en leg daar de plakjes avocado over. Leg de rest van de kip en avocado eroverheen en dan de plakjes selderij.
  3. Doe mayonaise, karnemelk en azijn in een potje en schud het flink heen en weer. Besprenkel de salade hiermee.
  4. Garneer met de noten en serveer met warme volkorenbroodjes.

Tonijnsalade met knoflookmayonaise

  • Voorbereidingstijd: 25 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 26 kleine rode aardappelen (geschild)
  • 150g peultjes
  • 1 bosje asperges
  • 250 kerstomaten
  • 2 blikjes tonijn (à 425g), uitgelekt

Ingrediënten knoflookmayonaise

  • 3 eierdooiers
  • 1 uitgeperste teen knoflook
  • ½tl Franse mosterd
  • 2el citroensap
  • 250ml olijfolie

Het bereiden van het recept

  1. Snijd de aardappelen in blokjes van 2 cm en kook ze tot ze net gaar zijn. Giet af en laat ze afkoelen. Doe de peultjes in een pan met kokend water, laat ze 1 min. staan, giet af en doe ze in ijskoud water. Laat ze daarna goed uitlekken. Snijd de houtige uiteinden van de asperges, schil ze en geef ze dezelfde behandeling als de peultjes.
  2. Doe eierdooiers, knoflook, mosterd en citroensap in een kom en klop alles 1 min. met een mixer. Voeg dan steeds 1tl olie toe en blijf kloppen tot een dikke, romige massa ontstaat. Naarmate de mayonaise dikker wordt, kunt u grotere hoeveelheden olie tegelijk toevoegen. Blijf roeren tot alle olie op is.
  3. Leg aardappelen, peultjes, asperges, tomaat, en stukken tonijn op borden. Doe er wat mayonaise over of geef die er apart bij. Dien meteen op.

Rosbiefsalade

  • Voorbereidingstijd: 20 minuten
  • Kooktijd: 1 minuten
  • Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 75g krulandijvie
  • 100g peultjes in stukken van 3cm
  • 150g rosbief, in dunne plakjes
  • 1 kleine, rauwe rode biet, in luciferreepjes
  • 2el zure room
  • 2el olijfolie
  • 2tl grove mosterd

Het bereiden van het recept

  1. Was en droog de andijvie. Doe de peultjes in een grote pan met kokend water, laat 1 min. staan en doe ze dan in een kom met ijskoud water. Laat ze daarna goed uitlekken.
  2. Snijd de rosbief in repen. leg de andijvie op de borden, leg er peultjes, biet en rosbief overheen.
  3. Roer zure room, olie en mosterd door elkaar. Schep een lepel op elk bord en dien direct op.

Let op: u kunt de biet ook raspen in plaats van in reepjes snijden.

Inktvissalade

  • Voorbereidingstijd: 25 minuten + 1 uur marineren
  • Baktijd: 10 minuten
  • Voor 4-6 personen

Ingrediënten

  • 800g kleine inktvisringen
  • 80ml olijfolie
  • 2 uitgeperste teentjes knoflook
  • 1 middelgrote rode paprika, in stukjes gesneden
  • 1el Thaise zoete chilisaus
  • 2el gehakte, verse koriander
  • 2el limoensap

Het bereiden van het recept

  1. Maak de inktvis als volgt schoon: Neem een scherp mes en verwijder de ingewanden door de kop te verwijderen en de ingewanden eruit te trekken. U kunt ook de kop opensnijden en dan de ingewanden verwijderen.
  2. Neem een inktvis en druk met uw wijsvinger het middelste gedeelte omhoog,. Spoel de inktvis goed af onder koud stromend water. Doe de inktvis met olie en knoflook in een grote kom. Dek af en laat 1 tot 2 uur marineren.
  3. Verhit een grote braadpan of de barbecue. Bak de inktvissen, zo nodig in gedeelten, gedurende 3 tot 5 min. op hoog vuur gaar. Laat ze goed uitlekken op keukenpapier.
  4. Roer paprika, chilisaus, koriander en citroensap in een kom door elkaar en roer er de inktvis door. Serveer deze salade warm of koud.

Tomatensalade met worstjes

  • Voorbereidingstijd: 25 minuten + 1 uur afkoelen
  • Baktijd: 12 minuten
  • Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 3 middelgrote tomaten, in blokjes van 1cm
  • 1 middelgrote rode ui, fijngesnipperd
  • 1 kleine groene paprika, in stukjes van 1 cm
  • 2el gehakte, verse koriander
  • enkele druppels tabasco
  • 8 dikke knoflookworstjes

Het bereiden van het recept

  1. Doe tomaten, ui, paprika, koriander en tabasco (naar smaak) in een kom. Zet de kom 1 uur in de koelkast, laat daarna weer op kamertemperatuur komen voordat u de salade serveert.
  2. Prik met een vork een paar keer in de worstjes. Grill of braad de worstjes op matig vuur in 12 min. gaar. Draai ze af en toe om. Laat ze afkoelen en snijd ze in plakjes van 2 cm.
  3. Leg de plakjes worst en het tomaten mengsel op de borden en serveer met knapperig brood.

Oosterse tofusalade

  • Voorbereidingstijd: 20 minuten + 1 uur marineren
  • Baktijd: geen
  • Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 2tl Thaise zoetzure chilisaus
  • ½tl geraspte gember
  • 1 uitgeperste teen knoflook
  • 2tl sojasaus
  • 2 el olie
  • 250g tofu
  • 100g peultjes, in stukjes van 3cm
  • 2 kleine wortels, in luciferreepjes
  • 100g rode kool, in dunne reepjes
  • 2el gehakte pinda's

Het bereiden van het recept

  1. Doe chilisaus, gember, knoflook, sojasaus en olie in een potje en schud het flink heen en weer. snijd de tofu in blokjes van 2 cm, doe ze in een kom en roer er de marinade door. Dek af en laat 1 uur in de koelkast marineren.
  2. Doe de peultjes in een pan met kokend water, laat 1 min. staan, giet af en doe ze in ijskoud water. laat ze daarna goed uitlekken.
  3. Doe de peultjes, wortel en kool bij de tofu en roer alles ven door elkaar. leg het mengsel op de borden, bestrooi met de noten en dien op.

Aroatische rijstsalade

  • Voorbereidingstijd: 25 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 kop basmatirijst of een andere aromatische Thaise rijstsoort
  • 2 middelgrote uien, diagonaal gesneden
  • 1 middelgrote groene paprika, in dunne reepjes
  • 200g babymais, in stukken van 2 cm
  • 2 lente-uitjes, in ringen
  • 150g op Chinees gegrild varkensvlees, in dunne plakjes
  • 2el pinda-olie
  • 1el sesamolie
  • 2tl limoensap
  • 2tl sojasaus

Het bereiden van het recept

  1. Kook de rijst net gaar, giet af en spoel af met koud water. laat de rijst daarna goed uitlekken.
  2. Doe rijst, groenten en varkensvlees in een kom. Doe pinda-olie, sesamolie, limoensap en sojasaus in een potje en schud dat flink heen en weer. Giet dit mengsel over de salade, roer even door en dien direct op.
  3. Let op:gegrild varkensvlees is verkrijgbaar bij Chinese winkels.

Nacho-salade

  • Voorbereidingstijd: 20 minuten
  • Kooktijd: geen
  • Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 blikje rode kidneybonen (ca. 440g)
  • 1 grote tomaat in blokjes
  • 125ml milde salsasaus
  • 1 zak tortillachips
  • 8 blaadjes sla, in kleine reepjes gescheurd
  • 1 kleine avocado, in reepjes
  • 20g geraspte belegen kaas

Het bereiden van het recept

  1. Doe de bonen in een vergiet en spoel ze goed af onder koud stromend water. Laat ze goed uitlekkenen roer er tomaat en salsasaus door.
  2. Leg een bedje van tortillachips op de borden, leg daar de sla, het bonenmengsel en de avocado overheen.
  3. Bestrooi met de geraspte kaas en dien direct op.
  4. Let op: salsa (een milde of scherpe saus van tomaat en uit) is verkrijgaar bij de meeste supermarkten.

Lentesalade

  • Voorbereidingstijd: 25 minuten
  • Baktijd: 11 minuten
  • Voor 6 personen

Ingrediënten

  • 500g driekleurige, spiraalvormige pasta
  • 1el olijfolie
  • 200g broccoli, in roosjes
  • 160g pompoen
  • 2 kleine wortels, diagonaal in plakjes gesneden
  • 250g gehalveerde kerstomaten
  • 2el citroensap
  • 60 ml olie
  • 2el gehakte, verse peterselie

Het bereiden van het recept

  1. Kook de pasta in een pan met ruim kokend water beetgaar. Spoel af onder koud stromend water en giet goed af. doe de pasta in een kom en roer er wat olie doorheen.
  2. Doe broccoli en pompoen in een grote pan met kokend water. Laat 1 min. staan, giet af en doe de groente in ijskoud water. Laat goed uitlekken en roerdoor de pasta, samen met wortel en kerstomaten.
  3. Doe citroensap en olie in een potje en schud dat goed heen en weer. Besprenkel de salade hiermee, strooi er wat peterselie over en roer door.
  4. Serveer direct op kamertemperatuur.

Anti pasto

  • Voorbereidingstijd: 20 minuten + 30 minuten afkoelen
  • Baktijd: geen
  • Voor 6 personen

Ingrediënten

  • 1 blikje artisjokharten (400g), uitgelekt
  • 1 blikje champignons (285g), uitgelekt
  • 60ml Italiaanse dressing
  • 250g salami, in plakjes
  • 50g zongedroogde tomaten, in dunne plakjes
  • 1 kopje zwarte olijven
  • 250g cheddar, in dikke plakken

Het bereiden van het recept

  1. Snijd de artisjokharten doormidden. Doe ze samen met champignons en de dressing in een kom en laat 30 min staan. Roer af en toe even door.
  2. giet de artisjokken en champignons af en bewaar de dressing. leg ze met de overige ingrediënten op een schaal en besprenkel ze met de dressing.
  3. Serveren met brood.
  4. Let op: serveer deze salade eventueel op een bedje veldsla op kropsla. De cheddar kunt u door een andere kaassoort vervangen, bijvoorbeeld bocconcine (kleine mozzarellakaasjes). De dressing kan uitgebreid worden met een ½ teentje knoflook en verse basilicum.
© 2007 - 2024 Wvandemosselaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maaltijd saladesMaaltijd saladesVerschillende salades voor de zwoele zomeravonden. Groene salade met kippenlevers en spek. Witlof salade met appel. Witt…
De lekkerste salades voor op een broodjeDe lekkerste salades voor op een broodjeJe krijgt onverwacht bezoek en je wilt wat op tafel zetten. Of je hebt zin in een lekker broodje tussen de middag. Wat m…
Spaanse keuken: Spaanse zomersaladesSpaanse keuken: Spaanse zomersaladesMakkelijke en snelle verfrissende salades uit Spanje. Heerlijk voor in de zomer, maar ook ideaal als voorgerecht. Een le…
Salades uit Spanje als bijgerecht of volledige maaltijdSalades uit Spanje als bijgerecht of volledige maaltijdAls men in Spanje een restaurant bezoekt dan is het normaal dat er vooraf een salade gepresenteerd wordt. Dit kan een sa…

Salades als bijgerechtSalades die als bijgerecht bij het diner gegeten kunnen worden, maar ook als tussendoortje zeer geschikt zijn. Salades a…
Beroemde saladesBeroemde saladesSalades die op de kaart van veel restaurants staan, maar waaraan u zich thuis misschien nog nooit hebt gewaagd: de perfe…
Wvandemosselaar (82 artikelen)
Laatste update: 21-07-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.