Aardappelsalade, heerlijk bij warmer weer
Als de temperatuur weer wat oploopt, zitten we niet op volle warme maaltijden te wachten. Dat is meer winterkost en laten we graag achter ons, zodra de warmere maanden zich aandienen. De bekende salades doen hun intrede dan, maar soms zijn ze net iets te licht voor een complete maaltijd. Wellicht kan dan een lekker koude aardappelsalade de juiste aanvulling op een dergelijke maaltijd zijn.
De aardappelsalade is lekker en prima als de warmere dagen zich aandienen. Te vol voor heel warme dagen, maar uitermate geschikt voor de begintijd van de warmere periode. We moeten dan omschakelen van de volle wintermaaltijden en dan kan een groene salade gecombineerd met een aardappelsalade een prima keuze zijn die ook nog voedzaam is.
Aardappelsalade, complete maaltijd met kip en verse groenten
Ingrediënten
- 500 gram aardappelen
- 3 kipfilets (in kleine stukjes gemaakt)
- 4 eieren
- 250 gram wortelen
- 200 gram kleine boontjes
- 1/2 komkommer
- 1/2 citroen
- 3 stengels bleekselderij
- 1 krop rucola
- 2 eetlepels mosterd
- olijfolie
- peper en zout
Bereiding
Kook de aardappelen tot ze net gaar zijn. Tegelijkertijd de eieren hard koken en de kip in olijfolie bakken.
In de tussentijd de bleekselderij, boontjes, komkommer en wortelen schoon- en klein maken. Kook de bleekselderij, wortelen en boontjes vervolgens zo’n 4 minuten.
De dressing wordt gemaakt van de mosterd, citroen, een beetje olijfolie en peper en zout naar smaak. De aardappelen die nog warm zijn moeten in schijfjes gesneden worden, waarna de dressing over de aardappelen gegoten kan worden. Meng tenslotte de stukjes kip er doorheen.
Voor het serveren de sla uitwaaieren over de schaal, de aardappelen met dressing er overheen leggen en de groenten op de aardappelen leggen. Maak het af door de hard gekookte eieren in schijfjes te snijden en over de salade te leggen.
Aardappelsalade als basis bij de maaltijd
Ingrediënten
- 800 gram aardappelen
- 1 appel (Granny)
- 4 lente-uitjes
- 3 flinke augurken (zuur)
- 2 eetlepels yogonaise
- 2 eetlepels room
- pittige mosterd
- 1/2 citroen
- ½ bosje peterselie
- peper en zout
Bereiding
Kook de aardappelen tot ze gaar zijn (goed opletten dat ze niet té gaar worden) en laat ze een beetje afkoelen, daarna in blokjes snijden.
Dan een sausje maken van de yogonaise, room, citroensap, mosterd en peper en zout.
Vervolgens de appel en augurken in reepjes snijden en mengen met het sausje en de aardappelen. Een klein uur laten staan en daarna kan het geheel geserveerd worden.
Aardappelsalade met tonijn en asperges
Ingrediënten
- 1 kilo aardappelen
- 500 gram tonijn (uit blik, op waterbasis)
- 500 gram asperges
- 1 rode ui
- 5 eetlepels yogonaise
- 2 grote zoet/zure augurken
- 1 eetlepel mosterd
- peper en zout
Bereiding
Aardappelen en asperges schillen en in plakjes snijden. Daarna koken (aardappelen ca. 12 minuten en asperges ca. 18 minuten).
De ui pellen en daarna snipperen. De augurk in kleine dunne plakjes snijden. Meng vervolgens de yogonaise met mosterd en peper en zout naar smaak en voeg daar de ui en augurk bij. Meng de lauwe aardappelplakjes met het sausje en laat de aardappelsalade afkoelen. Als laatste de tonijn door de salade mengen. Serveer de asperges met de aardappelsalade.