Frisse salades, eenvoudig te bereiden

Frisse salades, eenvoudig te bereiden Een frisse salade gaat er het hele jaar door wel in en kan ook in de winter een welkome afwisseling zijn van de voedzame stamppotten, die dan vaak favoriet zijn. Deze salades zijn gemakkelijk klaar te maken en zijn erg lekker met een (gebakken) aardappeltje erbij en een lekker stukje vlees, als een biefstuk, gehaktbal of een stukje kip. De asperge - aardbeien salade is al een volledige maaltijd en is vooral erg lekker als de aardbeien heerlijk zacht en zoet zijn. De ingrediënten van onderstaande recepten voor eenvoudige frisse salades zijn berekend op 4 personen.

Griekse salade, recept

Griekse saladeGriekse salade
Griekse salade is een salade waarbij tomaat, ui, olijven en fetakaas niet mogen ontbreken.

Ingrediënten

  • Krop sla
  • 2 Tomaten ( mooi rood en rijp)
  • Komkommer
  • (Rode) ui
  • Fèta kaas in blokjes, of Apetina in olie
  • Olijven
  • Olie als dressing

Bereiding

Pluk de sla in stukjes, zonder het blad verder te kneuzen of te knijpen, en was de sla drie keer goed. Laat de sla goed uitdruipen. Bedek de borden met de slablaadjes. Snijdt de tomaten in stukjes en komkommer in blokjes. Snijdt de ui in ringen. Garneer de sla met alle ingrediënten en voeg wat olie voor salade toe als dressing.

Hollandse salade

 Hollandse salade Hollandse salade
In deze salade kun je eigenlijk alles toevoegen of weglaten wat je zelf maar lekker vindt.

Ingrediënten

  • Krop sla
  • 2 Tomaten
  • Komkommer
  • 4 Hardgekookte eieren
  • 2 Augurken
  • 1 Ui
  • Olie of sladressing

Bereiding

Pluk de sla in stukjes, zonder het blad verder te kneuzen of te knijpen, en was de sla drie keer goed. Laat de sla goed uitdruipen. Bedek de borden met de slablaadjes. Kook de eieren en laat ze goed afkoelen. Snijdt ze boven de borden in stukjes, of maak er plakjes van. Snijdt de tomaten en augurken in stukjes en komkommer in blokjes. Snijdt de ui in ringen. Garneer de sla met de ingrediënten en voeg olie of saladedressing naar smaak toe.

Deze salades zijn lekker met biefstuk, een gehaktbal of kipfilet en aardappelen. Aan de Hollandse sla kun je ook stukjes tonijn toevoegen, dan is het lekker om er een stukje vis bij te eten.

Groene asperge-aardbeiensalade

Groene asperge aardbei saladeGroene asperge aardbei salade

Ingrediënten

  • Flinke bos groene asperges
  • Aardbeien
  • Rauwe ham
  • Pijnboompitten
  • Parmezaanse kaas
  • Avocado
  • Veldsla
  • Olijfolie
  • Donkere balsamico azijn
  • Peper, zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de uiteinden van de groene asperges af en was ze. Doe ze in een ovenschaal en schenk er olijfolie overheen en maak het op smaak met zout en peper. Plaats de ovenschaal 30 minuten in de oven.
Rooster ondertussen pijnboompitten in een warme koekenpan, was de aardbeien en verwijder de kroontjes en snij de aardbeien in plakjes. Meng balsamico azijn door de gesneden aardbeien. Snij de avocado in langgerekte plakjes en scheur de rauwe ham in repen.

Haal de asperges na 30 minuten uit de oven en laat ze iets afkoelen. Leg ze mooi in het rond op een schaal. Maak de schaal mooi op met de andere ingrediënten en maak het geheel af door er nog wat olie, balsamico en peper overheen te doen. Iets minder mooi, maar zeker niet minder lekker wordt deze salade door de ingrediënten in een ruime schaal door elkaar te husselen, zodat je geen tijd hoeft te besteden aan het mooi opmaken van de schaal

Eet smakelijk!
© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Frisse salades voor het voorjaarFrisse salades voor het voorjaarHet voorjaar is in aantocht en dat wil over het algemeen zeggen dat we wat lichter gaan eten. Lichter in de zin van mind…
Geitenkaassalade, maar dan andersGeitenkaassalade, maar dan andersVerse geitenkaas is gezond en lekker en wordt steeds populairder. Dat geldt voor de geitenkaas op het verse broodje, de…
Gezonde salades met kaasGezonde salades met kaasKaas is een echte smaakmaker, dat is niet nieuw. Kaas kan echter op de meest uiteenlopende manieren gebruikt worden in d…
Zomerse gezonde saladesZomerse gezonde saladesDe salade is niet meer weg te denken bij de verschillende gerechten. In de zomer worden ze ook meer gegeten dan in de wi…
Recepten uit de Indische keuken die bewaard zijn geblevenRecepten uit de Indische keuken die bewaard zijn geblevenDe Indische keuken heeft een eeuwenoude traditie en tegenwoordig is het bijna in iedere plaats mogelijk om de kruiden en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen foto
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 15-09-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.