Frisse salades, eenvoudig te bereiden
Een frisse salade gaat er het hele jaar door wel in en kan ook in de winter een welkome afwisseling zijn van de voedzame stamppotten, die dan vaak favoriet zijn. Deze salades zijn gemakkelijk klaar te maken en zijn erg lekker met een (gebakken) aardappeltje erbij en een lekker stukje vlees, als een biefstuk, gehaktbal of een stukje kip. De asperge - aardbeien salade is al een volledige maaltijd en is vooral erg lekker als de aardbeien heerlijk zacht en zoet zijn.
De ingrediënten van onderstaande recepten voor eenvoudige frisse salades zijn berekend op 4 personen.
Griekse salade, recept
Griekse salade
Griekse salade is een salade waarbij tomaat, ui, olijven en fetakaas niet mogen ontbreken.
Ingrediënten
- Krop sla
- 2 Tomaten ( mooi rood en rijp)
- Komkommer
- (Rode) ui
- Fèta kaas in blokjes, of Apetina in olie
- Olijven
- Olie als dressing
Bereiding
Pluk de sla in stukjes, zonder het blad verder te kneuzen of te knijpen, en was de sla drie keer goed. Laat de sla goed uitdruipen. Bedek de borden met de slablaadjes. Snijdt de tomaten in stukjes en komkommer in blokjes. Snijdt de ui in ringen. Garneer de sla met alle ingrediënten en voeg wat olie voor salade toe als dressing.
Hollandse salade
Hollandse salade
In deze salade kun je eigenlijk alles toevoegen of weglaten wat je zelf maar lekker vindt.
Ingrediënten
- Krop sla
- 2 Tomaten
- Komkommer
- 4 Hardgekookte eieren
- 2 Augurken
- 1 Ui
- Olie of sladressing
Bereiding
Pluk de sla in stukjes, zonder het blad verder te kneuzen of te knijpen, en was de sla drie keer goed. Laat de sla goed uitdruipen. Bedek de borden met de slablaadjes. Kook de eieren en laat ze goed afkoelen. Snijdt ze boven de borden in stukjes, of maak er plakjes van. Snijdt de tomaten en augurken in stukjes en komkommer in blokjes. Snijdt de ui in ringen. Garneer de sla met de ingrediënten en voeg olie of saladedressing naar smaak toe.
Deze salades zijn lekker met biefstuk, een gehaktbal of kipfilet en aardappelen. Aan de Hollandse sla kun je ook stukjes tonijn toevoegen, dan is het lekker om er een stukje vis bij te eten.
Groene asperge-aardbeiensalade
Groene asperge aardbei salade
Ingrediënten
- Flinke bos groene asperges
- Aardbeien
- Rauwe ham
- Pijnboompitten
- Parmezaanse kaas
- Avocado
- Veldsla
- Olijfolie
- Donkere balsamico azijn
- Peper, zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de uiteinden van de groene asperges af en was ze. Doe ze in een ovenschaal en schenk er olijfolie overheen en maak het op smaak met zout en peper. Plaats de ovenschaal 30 minuten in de oven.
Rooster ondertussen pijnboompitten in een warme koekenpan, was de aardbeien en verwijder de kroontjes en snij de aardbeien in plakjes. Meng balsamico azijn door de gesneden aardbeien. Snij de avocado in langgerekte plakjes en scheur de rauwe ham in repen.
Haal de asperges na 30 minuten uit de oven en laat ze iets afkoelen. Leg ze mooi in het rond op een schaal. Maak de schaal mooi op met de andere ingrediënten en maak het geheel af door er nog wat olie, balsamico en peper overheen te doen. Iets minder mooi, maar zeker niet minder lekker wordt deze salade door de ingrediënten in een ruime schaal door elkaar te husselen, zodat je geen tijd hoeft te besteden aan het mooi opmaken van de schaal
Eet smakelijk!