Origineel met makreel
Gerookte makreel is een vis die veel mensen niet "durven" kopen, omdat ze niet goed weten wat ze er mee aan moeten. Hoe bereid je hem? Wat dien je er bij op? Wat kan je er mee mee doen dan stukjes op een toastje leggen of verwerken in shushi?
U kan hem kopen op de markt, bij de vishandelaar en in sommige warenhuizen...gerookte makreel.
Dan krijgt u een vis die meestal zo'n 40 cm lang is en gemiddeld 400 gram weegt. Duur is hij niet, de prijs schommelt vaak rond de 8 euro per kg, maar...wat doet u er mee?
De recepten die hier volgen, hebben alles in hun mars om een lieveling te worden, want:
- Ze zijn snel. In het totaal bent u slechts 15 tot 20 minuten kwijt tot u effectief gaat eten.
- Ze zijn zuinig. Met één makreel "voedert" u gemakkelijk 4 flinke eters en als u dat wil of als het moet, is die makreel ook voldoende voor 6 volwassen eters. De overige ingrediënten zijn ook niet duur, op de mascarpone na misschien, maar die kan vervangen worden. De kostprijs van de maaltijd ligt rond de 1 euro pp.
- Ze zijn gezond. Deze maaltijden bevatten flink wat groenten en gerookte makreel is zeer rijk aan omega-3 (7,5 gr per 100 gr) en aan onverzadigde vetzuren (21,8 gr per 100 gr).
- Veel van de ingrediënten in de recepten zijn te vervangen. De kans is dus reëel dat u alles ervoor in huis hebt en niet eerst naar een winkel hoeft te hollen.
- De smaak bevalt de meeste mensen wel. niet uitgesproken "vissig", niet scherp, maar toch goed doorsmakend en lichtjes stevig in de beet.
Makreel met courgettes en mascarpone
Ingrediënten
Voor 4 grote of 5 normale eters hebt u nodig:
- een gerookte makreel van ong. 400 gram.
- 2 courgettes OF 2 aubergines.
- 1 flinke ui.
- 1 of 2 teentjes knoflook.
- 150 gr mascarpone OF 150 gr volle kwark OF 1,5 dl room
- 2 dl visbouillon, gemaakt van een half blokje in 2 dl heet water.
- 1 theelepel tijmblaadjes
- 2 eetlepels boter OF margarine OF olijfolie.
- peper en zout, fijngeknipte bieslook of peterselie.
- 400 tot 500 gr tagliatelle, maar iedere pastasoort is goed.
Bereiding
- Verwijder de kop, de staart en het vel van de makreel. Verwijder ook zorgvuldig de graten en snij het visvlees in stukjes.
- Snij de courgettes of de aubergines in de lengte in twee en dan iedere helft in "maantjes" van ong. een halve cm (voor courgettes) tot 1 cm (voor aubergines) dik.
- Snipper de ui en de knoflook.
- Smelt de boter (of de margarine of olie) in een pan, voeg de ui en de knoflook toe en laat een tot 2 minuten bakken tot de ui glazig is. Voeg dan de schijfjes courgette of aubergine toe en laat ong. 5 minuten meebakken. Keer de groenten regelmatig om.
- Giet er de visbouillon over, bestrooi met de tijm en laat nog eens 5 minuten sudderen op een zachter vuur.
- Voeg nu de mascarpone of de kwark of de room toe. Als alles goed doorgewarmd is, voegt u de stukken makreel toe en laat weer even doorwarmen. Indien u room gebruikt, is het mogelijk dat de saus wat te dun is geworden naar uw zin. U kan ze dan eventueel wat binden met maiszetmeel of met sausbinder. Strooi tenslotte de bieslook of de peterselie erover en proef of u nog peper en/of zout moet toevoegen.
- Intussen hebt u natuurlijk de tagliatelle of de pasta gekookt, zodat u nu onmiddellijk aan tafel kunt gaan.
Makreel met spezieboontjes
Ingrediënten
- een gerookte makreel
- ongeveer 800 gr schoongemaakte sperziebonen
- 1 flinke ui, fijngesneden
- 1 wortel, in fijne reepjes
- 1 tomaat, ontveld en in stukjes OF een tweetal tomaten uit blik in stukjes OF een eetlepel tomatenpuree plus wat water
- 2 eetlepels kappertjes (als u die heeft)
- peper, zout, tijm
- 3 eetlepels olijfolie
Bereiding
- Verwijder de kop, de staart, het vel en de graten van de makreel. Snij het visvlees in stukjes.
- Verhit de olijfolie in een pan, doe er de ui, de wortel en de tijm bij en fruit 5 minuten op een laag vuur,al roerend.
- Voeg de sperziebonen toe en bak deze 15 minuten mee. roer zeer regelmatig. Doe er daarna de tomaat en de kappertjes bij en laat nog 5 minuten pruttelen.
- Leg de stukken makreel op de groenten in de pan en laat nog eens 5 minuten pruttelen. Proef en voeg zo nodig peper en zout toe.
In Italië wordt dit gerecht eenvoudig met brood gegeten, maar ook pasta of gekookte aardappelen passen er goed bij.
Ovenschoteltje van makreel met broccoli
Ingrediënten
- 1 gerookte makreel
- 800 gr broccoli, gewogen met de stengel
- 25 gr boter of margarine
- 25 gr witte bloem
- ong. 5 dl visbouillon, gemaakt van water en 1 en een half blokje
- 1 dl room OF melk
- peper, zout, kerriepoeder
Bereiding
- Snij de broccoli in roosjes. De stengel "schilt" u en snijdt u daarna in smalle reepjes. De stengel is perfect eetbaar en lekker, alleen moet hij wat langer koken dan de roosjes. Doe de stengelstukjes in wat lichtgezouten water en breng aan de kook. Als de stukjes halfgaar zijn, voegt u de roosjes er bij en kookt alles tot "net niet gaar". Giet af en laat uitdruipen.
- Maak een kerriesaus. Hiervoor smelt u de boter op een laag vuur, doet er dan de bloem bij en roert flink tot alle boter zich gebonden heeft met de bloem. Voeg nu de kerrie toe (hoeveelheid naar smaak) en voeg dan, beetje bij beetje, de visbouillon toe, terwijl u voortdurend blijft roeren. Als de saus bijna de gewenste dikte heeft, laat u ze eens goed doorkoken en voegt dan, bij beetjes, de room of de melk toe. Proef en voeg er peper of zout bij.
- Verwijder de kop, de staart, het vel en de graten van de makreel en snij het visvlees in stukjes. Doe de stukken makreel en de broccoli bij de saus. Giet het geheel in een ovenschaal.
- Zet 10 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven op ong. 200 graden.
Hierbij smaakt aardappelpuree heel lekker. Deze ovenschotel kan ook op voorhand worden klaargemaakt, zodat u hem nog alleen in de oven moet schuiven. Reken dan een iets langere opwarmtijd.