Koken voor een prikkie: creatief met Bloemkool
In de maanden april, tot en met november is de bloemkool weer volop te verkrijgen in de winkel. Regelmatig kun je dan ook goedkoop een bloemkool kopen. Bloemkool is dan ook een favoriete groente voor veel mensen. Wat veel mensen zich alleen niet realiseren, is dat je meer van de bloemkool kunt eten als de witte “bloem” zelf. Ook de bloemkool bladeren zijn goed te eten. Als je creatief naar je weekmenu kijkt, en dan is het zelfs mogelijk om 3x te eten van 1 bloemkool.
Het enige wat je hiervoor moet doen, is open staan voor de mogelijkheden die deze veelzijdige groente biedt.
Dag 1: Sinaasappel-Bloemkoolblad salade.
Ingredienten:
- Gewassen en schoongemaakte bloemkoolbladeren.
- 1 sinaasappel
- 1 cm gember
- 30 gr. suiker
- 50. gr. ui
- 2 eetlepels zonnebloem olie of een andere plantaardige olie om in te bakken.
- Zout en peper.
Voorbereidingen:
- Snijd de bloemkoolbladeren met hun dikke nerf in kleine reepjes.
- Snipper de ui.
- Was de sinaasappel goed af, en rasp de buitenkant van de sinaasappel. Bewaar de sinaasappelzest. (de geraspte oranje buitenkant, zonder het “bittere witte”) Pers hierna de sinaasappel uit. Bewaar het sap.
- Rasp het stukje gember ook, als je dit goed gewassen hebt, kun je dit met schil en al raspen. Hier vind je niets van terug.
Bereiding:
- Zet een pan met water op, en breng het aan de kook. Blancheer hierin de bloemkoolreepjes voor ongeveer 2 tot 3 minuten. Beetgaar heeft de voorkeur.
- Giet de bloemkoolreepjes af, maar bewaar het kookvocht. Spoel de bloemkoolreepjes af met koud water, zodat het garingsproces gestopt wordt.
- Neem een pannetje, doe daar de olie in. Verhitten, en als het heet is, fruit het uitje hierin.
- Voeg na een paar minuten de geraspte gember en de sinaasappelzest toe. Even mee fruiten, en voeg daarna het sinaasappelsap toe.
- Proeven, en afhankelijk van je eigen smaak en de zoetheid van de sinaasappel kun je nu wat suiker toe voegen.
- Op smaak brengen met zout en peper, en dit over de uitgelekte koude bloemkoolreepjes doen.
Dit gerecht kan koud en warm gegeten worden, afhankelijk van je eigen smaak. Serveren met pasta of gebakken aardappeltjes.
Het kookvocht laat je afkoelen, en zet je in de koelkast.
Dag 2: Bloemkool zoals je die normalerwijze kookt.
Let op: Bewaar het kookvocht, en als er na het eten nog gare restanten bloemkool over zijn, dan bewaar je die ook.
Ook de afsnijdsels die je hebt bewaren, zoals restanten bloemkoolstronk en of blad.
Dag 3: Bloemkoolsoep.
Ingrediënten:
- Bewaarde kookvocht van de bloemkool van dag 1 en 2
- Restanten gare bloemkool
- Restanten groen en stronk van de bloemkool
- Gekookte aardappel.
- Zout peper, nootmuskaat, foelie, bouillon blokje.
Voorbereiding:
Snijd de restanten groen en stronk in kleine stukjes
Bereiding:
- Kook de restanten bloemkoolbladgroen en stronk gaar in het bewaarde kookvocht. Doe hier ook een bouillon blokje bij, en wat zout en peper.
- Als de restanten bloemkoolbladgroen gaar zijn, doe je dit in de blender, of gebruik je de staafmixer om de restanten te pureren. Als de massa niet “dik” genoeg is, doe je er wat gare aardappel bij.
- Op smaak brengen met nootmuskaat en peper en zout.
Als garnering zou je er de restanten gare bloemkool van de vorige dag door kunnen doen. Als je wat kleur aan wilt brengen, dan zou je een waspeentje kunnen raspen en die erdoor doen, of wat bieslook of peterselie snippers.