Goede zondagse soep uit Oma's keuken

Hoe vaak hoor je het mensen niet zeggen, "die soep die mijn oma maakt kan niemand namaken, die is zo lekker". Iedereen is er gek op, de goede zondagse soep die alleen echte oma's kunnen maken. En het is zo makkelijk ! Je hoeft er niet eens bij te blijven, 6 uur tijd en een gasfornuis, meer heb je niet nodig.....

Soep uit Oma's keuken

Ingrediënten

  • soepvlees, aan stuk of in stukjes gesneden, voor een grote pan soep heb je ongeveer 800 gram nodig, als je graag veel groenten in je soep wilt heb je ook genoeg aan 600 gram soepvlees
  • bladselderij
  • vermicelli, fijne of middelmaat naar eigen voorkeur
  • bouillonblokken, voor een grote pan soep heb je er 7 nodig
  • als je groenten in je soep wilt kun je een grote zak soepgroenten erbij voegen, maar zonder groenten is het ook heerlijk, eventueel met alleen bloemkool en bladselderij
  • water

Bereidingswijze

Pak een grote kookpan en vul die voor ongeveer 3/4 met water. Voeg daarbij het soepvlees en zet de pan op groot vuur. Op het moment dat het water begint te koken zul je zien dat er schuim op het water komt, dit zijn de afvalstoffen en het bloed dat uit het vlees komt. Schuim het water af, totdat het water goed kookt en er geen schuim meer naar boven komt. Draai daarna het vuur klein, en voeg de 7 bouillonblokken toe. Verplaats je pan naar het kleinste pitje en draai het vuur helemaal laag, leg de deksel op de pan op een klein kiertje. Laat dit zo staan voor minimaal 6 uur, hoe langer je het laat staan hoe malser het soepvlees zal worden. Controleer regelmatig of de soep niet kookt, want dat is niet de bedoeling, en zorg ervoor dat er geen water verloren gaat.

Na minimaal 6 uur is uw soepvlees gaar. Als het aan 1 stuk is kunt u het in stukjes snijden, als het al in stukjes gesneden is hoeft dat natuurlijk niet meer. Nu kunt u de soep naar uw smaak afmaken. Voeg eventuele soepgroenten toe, of alleen maar bladselderij. Vermicelli moet u pas toevoegen als de soepgroenten gaar zijn, want na 10 minuten is vermicelli al gaar.
Plakt de vermicelli niet meer, dan is ie goed. Draai de soep uit, en klaar !!!

Tip: Verse goede soep is het lekkerste als het 1 nachtje in de koelkast heeft gestaan en de volgende dag weer opgewarmd is, de smaak komt dan het beste tot zn recht.

Een erg lekkere combinatie met alle soorten soep:

Erg lekker bij alle soorten soep is natuurlijk brood met (kruiden)boter. Zelf kruidenboter maken is natuurlijk het lekkerste. Als je van pittig houdt is het lekker om er een beetje sambal doorheen te doen, en er zit ook veel verschil in verse knoflook of knoflookpoeder. Kruiden uit een potje of vers gesneden, mogelijkheden genoeg. Een erg lekker recept en eenvoudig te bereiden is het volgende: ( uit www.mijnreceptenboek.nl)
  • 100 gram zachte boter (roomboter of halvarine)
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 dessertlepel gehakte peterselie
  • 1 dessertlepel gehakte bieslook
  • 1 dessertlepel gehakte kervel
  • 1 dessertlepel gehakte dille
  • enkele druppels citroensap
  • mespuntje zout

Roer de boter in een kommetje zacht. Pers de teentjes knoflook erboven uit. Gooi de vliesjes weg. Roer de tuinkruiden en het citroensap eronder. Maak op smaak met een klein beetje zout.

Smakelijk eten!
© 2009 - 2024 Mamasan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recept: Soepen van vroegerRecept: Soepen van vroegerSoepen van oma blijven de lekkerste. Zij maakt haar soepen namelijk zelf! Heeft u zin in een lekker nostalgisch soepje,…
Basisrecept voor doorgestoken groentesoep en pureesoepBasisrecept voor doorgestoken groentesoep en pureesoepEen doorgestoken soep is een soep dat gemixt is. Pureesoepen zijn gepureerde soepen. Lees hier welke bestanddelen deze s…
Zelf soep makenZelf soep makenZelf soep maken is voor veel mensen teveel werk, zeker in deze drukke tijd. Toch is dat erg zonde. Zelfgemaakte soepen b…
Soep in 15 minuten: pindasoep en kerriesoepTwee snel te bereiden smakelijke soepen met eenvoudige ingrediënten. Zowel de kerriesoep als de pindasoep zijn binnen 15…

Koken voor een prikkie: creatief met BloemkoolKoken voor een prikkie: creatief met BloemkoolIn de maanden april, tot en met november is de bloemkool weer volop te verkrijgen in de winkel. Regelmatig kun je dan oo…
Hete kip uit Oma's keukenWie van lekker pittig eten houdt, moet beslist dit kipgerecht eens klaarmaken. Het is ontzettend eenvoudig, kost weinig…
Mamasan (20 artikelen)
Laatste update: 19-04-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.