Goede zondagse soep uit Oma's keuken
Hoe vaak hoor je het mensen niet zeggen, "die soep die mijn oma maakt kan niemand namaken, die is zo lekker". Iedereen is er gek op, de goede zondagse soep die alleen echte oma's kunnen maken. En het is zo makkelijk ! Je hoeft er niet eens bij te blijven, 6 uur tijd en een gasfornuis, meer heb je niet nodig.....
Soep uit Oma's keuken
Ingrediënten
- soepvlees, aan stuk of in stukjes gesneden, voor een grote pan soep heb je ongeveer 800 gram nodig, als je graag veel groenten in je soep wilt heb je ook genoeg aan 600 gram soepvlees
- bladselderij
- vermicelli, fijne of middelmaat naar eigen voorkeur
- bouillonblokken, voor een grote pan soep heb je er 7 nodig
- als je groenten in je soep wilt kun je een grote zak soepgroenten erbij voegen, maar zonder groenten is het ook heerlijk, eventueel met alleen bloemkool en bladselderij
- water
Bereidingswijze
Pak een grote kookpan en vul die voor ongeveer 3/4 met water. Voeg daarbij het soepvlees en zet de pan op groot vuur. Op het moment dat het water begint te koken zul je zien dat er schuim op het water komt, dit zijn de afvalstoffen en het bloed dat uit het vlees komt. Schuim het water af, totdat het water goed kookt en er geen schuim meer naar boven komt. Draai daarna het vuur klein, en voeg de 7 bouillonblokken toe. Verplaats je pan naar het kleinste pitje en draai het vuur helemaal laag, leg de deksel op de pan op een klein kiertje. Laat dit zo staan voor minimaal 6 uur, hoe langer je het laat staan hoe malser het soepvlees zal worden. Controleer regelmatig of de soep niet kookt, want dat is niet de bedoeling, en zorg ervoor dat er geen water verloren gaat.
Na minimaal 6 uur is uw soepvlees gaar. Als het aan 1 stuk is kunt u het in stukjes snijden, als het al in stukjes gesneden is hoeft dat natuurlijk niet meer. Nu kunt u de soep naar uw smaak afmaken. Voeg eventuele soepgroenten toe, of alleen maar bladselderij. Vermicelli moet u pas toevoegen als de soepgroenten gaar zijn, want na 10 minuten is vermicelli al gaar.
Plakt de vermicelli niet meer, dan is ie goed. Draai de soep uit, en klaar !!!
Tip: Verse goede soep is het lekkerste als het 1 nachtje in de koelkast heeft gestaan en de volgende dag weer opgewarmd is, de smaak komt dan het beste tot zn recht.
Een erg lekkere combinatie met alle soorten soep:
Erg lekker bij alle soorten soep is natuurlijk brood met (kruiden)boter. Zelf kruidenboter maken is natuurlijk het lekkerste. Als je van pittig houdt is het lekker om er een beetje sambal doorheen te doen, en er zit ook veel verschil in verse knoflook of knoflookpoeder. Kruiden uit een potje of vers gesneden, mogelijkheden genoeg. Een erg lekker recept en eenvoudig te bereiden is het volgende: ( uit www.mijnreceptenboek.nl)
- 100 gram zachte boter (roomboter of halvarine)
- 4 teentjes knoflook
- 1 dessertlepel gehakte peterselie
- 1 dessertlepel gehakte bieslook
- 1 dessertlepel gehakte kervel
- 1 dessertlepel gehakte dille
- enkele druppels citroensap
- mespuntje zout
Roer de boter in een kommetje zacht. Pers de teentjes knoflook erboven uit. Gooi de vliesjes weg. Roer de tuinkruiden en het citroensap eronder. Maak op smaak met een klein beetje zout.
Smakelijk eten!