Spaanse keuken: vleesgerechten
De gemiddelde Spanjaard is dol op een goed stuk vlees. Er gaat geen dag voorbij of de Spanjaard gebruikt tijdens de lunch vlees. De Spaanse koks en kokkinnen zijn ware meesters in het bereiden van een goed stukje vlees. Maar ook voor op de barbecue en op de grill, elke Spanjaard is handig van het bereiden van vlees. De twee lekkerste spaanse vleesgerechten en hun recepten volgen in dit overzicht:
Riojaanse karbonaden
Benodigdheden voor 4 personen:
- 2 groene paprika´s
- 2 rode paprika´s
- 1 ui
- olijfolie
- 4 teentjes knoflook,
- 8 kleine rijpe tomaten,
- Glas rode wijn (Rioja wijn)
- 4 grote varkenskarbonade (of 8 kleintjes)
- Versgemalen zwarte peper
- Schepje suiker
- Zout
Bereidingswijze:
Maak de paprika´s schoon en snijd ze in grote stukken. Maak de ui schoon, ontvellen en snijd de ui in grote stukken. Verhit een koekenpan met een scheutje olijfolie en laat de paprika´s met de ui een paar minuten flink roerbakken. Let op : laat de paprika´s niet aanbranden ! Haal de groenten van het vuur en zet het warm weg. Ontvel de 8 tomaten (even kruiselings aan de onderkant insnijden en in warm water een minuutje weg zetten. Na een minuut kan je gemakkerlijker de velletjes van de tomaat wegtrekken.) en snijd de tomaten in kleine stukjes. Ontvel de knoflookteentjes, en stop ze in de knoflookpers. Als er geen knoflookpers is: even fijndrukken met het blad van een groot stevig mes en vervolgens de geplette knoflookteentjes fijnhakken. Verhit een andere pan met een scheutje olijfolie en fruit de geplette knoflookteentjes glazig. De knoflook niet laten aanbranden ! Doe alle stukjes tomaat er bij en het glas rode Rioja wijn. Zet de pan op een middelhoog/matig vuur. Kruid de tomaten met de versgemalen peper, snufje zout en het schepje suiker. Laat het gemiddeld een minuut of 8 heel zachtjes doorkoken, roer regelmatig door het gerecht. De karbonaden worden flink ingewreven met vers gemalen zwarte peper en een beetje zout. Braad de karbonaden in de olijfolie en bak het vlees aan weerskanten bruin en gaar. Leg de karbonaden op de borden. Verdeel de paprika´s met het ui over het vlees en daarbovenop de tomatensaus. Server het vleesgerecht met een goed glas Riojawijn, vers stuk stokbrood, gebakken aardappelen en een salade. Eet smakelijk!
Varkensvlees met chorizo
Benodigdheden voor 4 personen:
- 600 gram mager varkensvlees
- 4 kleine chorizo (Spaanse knoflookworstjes)
- 400 gram champignons
- Sap van een verse citroen
- Olijfolie
- 4 teentjes knoflook
- snufje geraspte citroenschil
- 1 bosje peterselie
- versgemalen zwarte peper
- zout
Bereidingswijze:
Snijd het varkensvlees in reepjes van ongeveer 2 centimeter. Verhit een braadpan met olijfolie en braad het vlees aan weerszijde goed bruin en gaar. Bestrooi het vlees met de versgemalen zwarte peper en een snufje zout. Haal het gebraden vlees uit de pan en zet het warm weg. Ontvel de knoflookteentjes, en stop ze in de knoflookpers. Als er geen knoflookpers is: even fijndrukken met het blad van een groot stevig mes en vervolgens de geplette knoflookteentjes fijnhakken. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Besprenkel de gesneden champignons met het verse sap van de citroen. Snijd de chorizo knoflookworstjes in stukjes. Gebruik dezelfde pan, verhit het met een scheutje olijfolie en fruit de knoflook glazig. Laat de knoflook niet aanbranden! De fijngesneden stukjes chorizo bij de knoflook doen even roerbakken. Voeg de gesneden champignons in citroensap toe en laat alles op een middelhoog vuur een kleine 8 minuten garen. Maak ondertussen het bosje peterselie schoon en hak de peterselie fijn. Voeg na de kleine 8 minuten het gesneden varkensvlees toe in de pan en roer alles samen met de fijngehakte peterselie even goed door. Breng het gerecht op smaak met versgemalen zwarte peper, geraspte citroenschil en een snufje zout. Serveer het gerecht met een goed glas Spaanse wijn, vers stokbrood, gebakken aardappelen en een frisse salade. Eet smakelijk!