Spaanse keuken: klassieke en beroemde paella, het recept!

Een klassiek, traditioneel en wereldberoemd gerecht uit Spanje is zonder meer de Paella. Aan de oostkust (Valencia en omstreken) is de Paella en zijn vele soorten variaties een regionaal specialiteit. Paella kan met zeevis klaargemaakt worden, met zeevruchten, schaaldieren, inktvis, garnalen of met kippen en konijnen vlees, of een combinatie daarvan. Iedereen kan een heerlijke Paella klaarmaken, met de juiste Spaanse ingrediënten die voor de typische Spaanse smaak zorgen. Hier het recept:

Wat is een paella?

Paella bestaat uit een rijstschotel, met vis, schaaldieren, schelpdieren en/of met kip. Allerlei variaties zijn mogelijk.

Paella, een basis recept:

Benodigdheden en ingrediënten voor 4 a 6 personen:
  • 4 el olijfolie
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 snufje zout
  • 2 uien
  • 2 rode tomaten
  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 blikje doperwtjes (of verse snijbonen, sperziebonen)
  • 1 klein blikje maïs
  • 4 kopjes gekookte witte rijst
  • Kopje kippenbouillon
  • 200 gr chorizo (De Spaanse knoflookworst)
  • 4 gegrilde kippenpootjes (4 pootjes voor 4 personen, 6 pootjes voor 6 personen en enz.)
  • 1 blikje mosselen
  • 100 gr garnalen (mag meer zijn voor de liefhebbers!)
  • Beetje witte wijn
  • Versgemalen zwarte peper
  • Saffraan
  • Cayennepeper
  • Verse basilicum
  • Verse citroenmelisse

Bereiding Paella

  • Scheutje olijfolie in een paella pan of wokpan doen en verhitten.
  • Knoflook ontvellen, fijn persen en in kleine stukjes snijden.
  • Ui ontvellen en fijn versnipperen.
  • Stukjes knoflook en de fijn gesnipperde ui in de verhitte pan met olie doen. Roeren. Niet laten aanbakken en niet laten verbranden. Glazig laten fruiten.
  • De tomaten schoonmaken en in kleine stukjes snijden.
  • De twee paprika’s schoonmaken, ontdoen van de zaadlijsten en in kleine stukjes snijden.
  • De fijne stukjes tomaten en paprika even laten meefruiten met de ui en knoflook in de pan.
  • De kippenbouillon er bij gieten en even op middelhoog vuur laten smoren.
  • De Chorizo worst in kleine hapbare stukjes snijden.
  • Doperwtjes laten uitlekken.
  • Maïs laten uitlekken.
  • Mosselen laten uitlekken.
  • Garnalen laten uitlekken.
  • Vervolgens: de gesneden chorizo, doperwten, maïs en de garnalen bij de inhoud in de pan doen. Een scheut of twee witte wijn er bij. Alles even goed verwarmen in de pan.
  • De gekookte rijst, met een beetje zout, wat vers gemalen peper, wat saffraan en een beetje cayennepeper allemaal toevoegen bij de pan. Alles in de pan heel zachtjes een paar minuten laten koken.
  • Verse basilicum en de verse citroenmelissen schoonwassen en heel fijn hakken cq snijden. Vlak voor het opdienen van de paella een beetje van het fijngehakte basilicum en de citroenmelisse door scheppen. Serveren met verse citroen, vers knapperig stokbrood, olijven en een goed glas Spaanse wijn. Eet smakelijk!

Oorspronkelijke Paella

De oorspronkelijke Paella bevat ook witte bonen, de “garrafo” afkomstig uit Valencia en omstreken. De traditionele en regionale bereidingswijze van een echte Paella aan de oostkust van Spanje zal de toevoeging van doperwten niet goedkeuren!

Hoofdingrediënten van een paella

Rijst, zeevruchten, vis, schaaldieren, schelpdieren, mosselen, garnalen, stukjes kip en konijn en de saffraan.

Rijst voor de paella

Als je aan de echte Spaanse rijst kan komen is dat uitstekend, maar elke rijst soort met een groot absorberend vermogen is prima! Een typische Spaanse bereidingswijze van de rijst zou zijn om de rijst te koken in het bouillon dat afkomstig is van de gebruikte vis, schaaldieren, kip en konijn.

Paella met zeevis, paella a la marinera

Met het eerder geven recept kunnen we naar hartelust gaan combineren. In plaats van de chorizo kan er vis, inktvis en schaaldieren toegevoegd worden.

Gemengde paella, paella mixtas

In deze paella’s zit dezelfde hoeveelheid vis en schaaldieren als kip en konijn. Afhankelijk naar de voorkeur, kan je kippenpootjes op de paella serveren, maar er kan ook gebruikt gemaakt worden van gebakken en fijn gesneden blokjes kippenvlees. Variant zou nog kunnen zijn: ipv konijn kalkoen gebruiken. Er zijn ook Spanjaarden die stukjes geitenvlees door de paella doen. Naar keuze kan ipv de gegrilde kippenpootjes ook langoustines boven op de paella geserveerd kunnen worden.

Zwarte paella

De zwarte kleur van deze paella heeft de paella te danken aan de inkt van de toevoeging van kleine pijlinktvissen.
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Spaanse keuken: de typische Spaanse smaak in gerechtenDe Spaanse keuken: de typische Spaanse smaak in gerechtenDe traditionele, typische Spaanse keuken is beroemd om zijn veelzijdige gerechten, gevarieerde ingrediënten en verrassen…
Spaanse keuken: Spaanse regionale specialiteitenDe Spaanse keuken is beroemd om zijn eenvoudige traditionele en typisch Spaanse veelzijdige gerechten en maaltijden.Door…
Paella en andere Spaanse rijstgerechtenPaella en andere Spaanse rijstgerechtenConfucius (551-479 v C) zei het al: ‘een keuken zonder rijst is als een mooie vrouw met slechts één oog’. Dat geldt voor…
De bijzondere varianten van rijstDe bijzondere varianten van rijstHet eten van rijst lijkt misschien saai, maar er zijn veel vaiaties mogelijk en wist je dat er veel verschillende soorte…

Kleinfruit in de keuken; jams en drankenKleinfruit in de keuken; jams en drankenAan klein fruit is veel plezier te beleven. Aalbes, kruisbes, bosbes, framboos of aardbei zijn heerlijke seizoensvruchte…
Recepten met pistachenotenPistachenoten, je vindt ze lekker of niet. Meestal zit er niets tussen als het om pistachenoten gaat. Naast pistachenote…
Bronnen en referenties
  • Mijn Canarische schoonmoeder
  • De Spaanse keuken - Ria van Eijndhoven
Reactie

Yvonne M., 30-09-2011
Hallo, uw recept heb ik al gemaakt, maar… kan ik het een dag van te voren maken, en kan ik het dan op de bewuste dag dan alleen opwarmen of kan ik beter dezelfde dag de reis koken, ik wil het voor veel personen maken en natuurlijk dan niet in de keuken staan, misschien alleen om het optewarmen?
groetjes Yvonne Reactie infoteur, 01-10-2011
Beste Yvonne,

Spaanse vrouwen zouden je allemaal komen helpen, gezellig met z´n allen in de keuken, wijntje erbij en vrouwenzaken bespreken! Paella in Spanje wordt heel vaak gemaakt voor openbare aangelegenheden: enorme pannen staan op pleinen en terwijl de mensen toestromen, genieten zij van de heerlijke luchten. Kortom: echte paella wordt klaargemaakt terwijl de gasten er zijn. Hoe laat komen je gasten beste Yvonne? Zie je kans om de rijst vlak van te voren klaar te maken en in de pan warm te houden door de deksel er op te houden?
Als je echt heel veel werk hebt aan alle voorbereidingen beste Yvonne - je wilt je huis toch ook aan kant hebben en er netjes uitzien - maak het dan ene dag van te voren klaar. Rijst opwarmen is zo gedaan en ik vermoed dat de paella toch heerlijk is en blijft!

Heel veel succes en plezier toegewenst en eet smakelijk!

Met vriendelijke groet, Roberta

Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 03-04-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.