Spaanse keuken: klassieke en beroemde paella, het recept!
Een klassiek, traditioneel en wereldberoemd gerecht uit Spanje is zonder meer de Paella. Aan de oostkust (Valencia en omstreken) is de Paella en zijn vele soorten variaties een regionaal specialiteit. Paella kan met zeevis klaargemaakt worden, met zeevruchten, schaaldieren, inktvis, garnalen of met kippen en konijnen vlees, of een combinatie daarvan. Iedereen kan een heerlijke Paella klaarmaken, met de juiste Spaanse ingrediënten die voor de typische Spaanse smaak zorgen. Hier het recept:
Wat is een paella?
Paella bestaat uit een rijstschotel, met vis, schaaldieren, schelpdieren en/of met kip. Allerlei variaties zijn mogelijk.
Paella, een basis recept:
Benodigdheden en ingrediënten voor 4 a 6 personen:
- 4 el olijfolie
- 4 teentjes knoflook
- 1 snufje zout
- 2 uien
- 2 rode tomaten
- 1 groene paprika
- 1 rode paprika
- 1 blikje doperwtjes (of verse snijbonen, sperziebonen)
- 1 klein blikje maïs
- 4 kopjes gekookte witte rijst
- Kopje kippenbouillon
- 200 gr chorizo (De Spaanse knoflookworst)
- 4 gegrilde kippenpootjes (4 pootjes voor 4 personen, 6 pootjes voor 6 personen en enz.)
- 1 blikje mosselen
- 100 gr garnalen (mag meer zijn voor de liefhebbers!)
- Beetje witte wijn
- Versgemalen zwarte peper
- Saffraan
- Cayennepeper
- Verse basilicum
- Verse citroenmelisse
Bereiding Paella
- Scheutje olijfolie in een paella pan of wokpan doen en verhitten.
- Knoflook ontvellen, fijn persen en in kleine stukjes snijden.
- Ui ontvellen en fijn versnipperen.
- Stukjes knoflook en de fijn gesnipperde ui in de verhitte pan met olie doen. Roeren. Niet laten aanbakken en niet laten verbranden. Glazig laten fruiten.
- De tomaten schoonmaken en in kleine stukjes snijden.
- De twee paprika’s schoonmaken, ontdoen van de zaadlijsten en in kleine stukjes snijden.
- De fijne stukjes tomaten en paprika even laten meefruiten met de ui en knoflook in de pan.
- De kippenbouillon er bij gieten en even op middelhoog vuur laten smoren.
- De Chorizo worst in kleine hapbare stukjes snijden.
- Doperwtjes laten uitlekken.
- Maïs laten uitlekken.
- Mosselen laten uitlekken.
- Garnalen laten uitlekken.
- Vervolgens: de gesneden chorizo, doperwten, maïs en de garnalen bij de inhoud in de pan doen. Een scheut of twee witte wijn er bij. Alles even goed verwarmen in de pan.
- De gekookte rijst, met een beetje zout, wat vers gemalen peper, wat saffraan en een beetje cayennepeper allemaal toevoegen bij de pan. Alles in de pan heel zachtjes een paar minuten laten koken.
- Verse basilicum en de verse citroenmelissen schoonwassen en heel fijn hakken cq snijden. Vlak voor het opdienen van de paella een beetje van het fijngehakte basilicum en de citroenmelisse door scheppen. Serveren met verse citroen, vers knapperig stokbrood, olijven en een goed glas Spaanse wijn. Eet smakelijk!
Oorspronkelijke Paella
De oorspronkelijke Paella bevat ook witte bonen, de “garrafo” afkomstig uit Valencia en omstreken. De traditionele en regionale bereidingswijze van een echte Paella aan de oostkust van Spanje zal de toevoeging van doperwten niet goedkeuren!
Hoofdingrediënten van een paella
Rijst, zeevruchten, vis, schaaldieren, schelpdieren, mosselen, garnalen, stukjes kip en konijn en de saffraan.
Rijst voor de paella
Als je aan de echte Spaanse rijst kan komen is dat uitstekend, maar elke rijst soort met een groot absorberend vermogen is prima! Een typische Spaanse bereidingswijze van de rijst zou zijn om de rijst te koken in het bouillon dat afkomstig is van de gebruikte vis, schaaldieren, kip en konijn.
Paella met zeevis, paella a la marinera
Met het eerder geven recept kunnen we naar hartelust gaan combineren. In plaats van de chorizo kan er vis, inktvis en schaaldieren toegevoegd worden.
Gemengde paella, paella mixtas
In deze paella’s zit dezelfde hoeveelheid vis en schaaldieren als kip en konijn. Afhankelijk naar de voorkeur, kan je kippenpootjes op de paella serveren, maar er kan ook gebruikt gemaakt worden van gebakken en fijn gesneden blokjes kippenvlees. Variant zou nog kunnen zijn: ipv konijn kalkoen gebruiken. Er zijn ook Spanjaarden die stukjes geitenvlees door de paella doen. Naar keuze kan ipv de gegrilde kippenpootjes ook langoustines boven op de paella geserveerd kunnen worden.
Zwarte paella
De zwarte kleur van deze paella heeft de paella te danken aan de inkt van de toevoeging van kleine pijlinktvissen.
Reactie
Yvonne M., 30-09-2011
Hallo, uw recept heb ik al gemaakt, maar… kan ik het een dag van te voren maken, en kan ik het dan op de bewuste dag dan alleen opwarmen of kan ik beter dezelfde dag de reis koken, ik wil het voor veel personen maken en natuurlijk dan niet in de keuken staan, misschien alleen om het optewarmen?
groetjes Yvonne
Reactie infoteur, 01-10-2011
Beste Yvonne,
Spaanse vrouwen zouden je allemaal komen helpen, gezellig met z´n allen in de keuken, wijntje erbij en vrouwenzaken bespreken! Paella in Spanje wordt heel vaak gemaakt voor openbare aangelegenheden: enorme pannen staan op pleinen en terwijl de mensen toestromen, genieten zij van de heerlijke luchten. Kortom: echte paella wordt klaargemaakt terwijl de gasten er zijn. Hoe laat komen je gasten beste Yvonne? Zie je kans om de rijst vlak van te voren klaar te maken en in de pan warm te houden door de deksel er op te houden?
Als je echt heel veel werk hebt aan alle voorbereidingen beste Yvonne - je wilt je huis toch ook aan kant hebben en er netjes uitzien - maak het dan ene dag van te voren klaar. Rijst opwarmen is zo gedaan en ik vermoed dat de paella toch heerlijk is en blijft!
Heel veel succes en plezier toegewenst en eet smakelijk!
Met vriendelijke groet, Roberta