Spaanse keuken: klassieke en beroemde paella, het recept!
Een klassiek, traditioneel en wereldberoemd gerecht uit Spanje is zonder meer de Paella. Aan de oostkust (Valencia en omstreken) is de Paella en zijn vele soorten variaties een regionaal specialiteit. Paella kan met zeevis klaargemaakt worden, met zeevruchten, schaaldieren, inktvis, garnalen of met kippen en konijnen vlees, of een combinatie daarvan. Iedereen kan een heerlijke Paella klaarmaken, met de juiste Spaanse ingrediënten die voor de typische Spaanse smaak zorgen. Hier het recept:Wat is een paella?
Paella bestaat uit een rijstschotel, met vis, schaaldieren, schelpdieren en/of met kip. Allerlei variaties zijn mogelijk.Paella, een basis recept:
Benodigdheden en ingrediënten voor 4 a 6 personen:- 4 el olijfolie
- 4 teentjes knoflook
- 1 snufje zout
- 2 uien
- 2 rode tomaten
- 1 groene paprika
- 1 rode paprika
- 1 blikje doperwtjes (of verse snijbonen, sperziebonen)
- 1 klein blikje maïs
- 4 kopjes gekookte witte rijst
- Kopje kippenbouillon
- 200 gr chorizo (De Spaanse knoflookworst)
- 4 gegrilde kippenpootjes (4 pootjes voor 4 personen, 6 pootjes voor 6 personen en enz.)
- 1 blikje mosselen
- 100 gr garnalen (mag meer zijn voor de liefhebbers!)
- Beetje witte wijn
- Versgemalen zwarte peper
- Saffraan
- Cayennepeper
- Verse basilicum
- Verse citroenmelisse
Bereiding Paella
- Scheutje olijfolie in een paella pan of wokpan doen en verhitten.
- Knoflook ontvellen, fijn persen en in kleine stukjes snijden.
- Ui ontvellen en fijn versnipperen.
- Stukjes knoflook en de fijn gesnipperde ui in de verhitte pan met olie doen. Roeren. Niet laten aanbakken en niet laten verbranden. Glazig laten fruiten.
- De tomaten schoonmaken en in kleine stukjes snijden.
- De twee paprika’s schoonmaken, ontdoen van de zaadlijsten en in kleine stukjes snijden.
- De fijne stukjes tomaten en paprika even laten meefruiten met de ui en knoflook in de pan.
- De kippenbouillon er bij gieten en even op middelhoog vuur laten smoren.
- De Chorizo worst in kleine hapbare stukjes snijden.
- Doperwtjes laten uitlekken.
- Maïs laten uitlekken.
- Mosselen laten uitlekken.
- Garnalen laten uitlekken.
- Vervolgens: de gesneden chorizo, doperwten, maïs en de garnalen bij de inhoud in de pan doen. Een scheut of twee witte wijn er bij. Alles even goed verwarmen in de pan.
- De gekookte rijst, met een beetje zout, wat vers gemalen peper, wat saffraan en een beetje cayennepeper allemaal toevoegen bij de pan. Alles in de pan heel zachtjes een paar minuten laten koken.
- Verse basilicum en de verse citroenmelissen schoonwassen en heel fijn hakken cq snijden. Vlak voor het opdienen van de paella een beetje van het fijngehakte basilicum en de citroenmelisse door scheppen. Serveren met verse citroen, vers knapperig stokbrood, olijven en een goed glas Spaanse wijn. Eet smakelijk!