De Spaanse keuken: de typische Spaanse smaak in gerechten

De Spaanse keuken: de typische Spaanse smaak in gerechten De traditionele, typische Spaanse keuken is beroemd om zijn veelzijdige gerechten, gevarieerde ingrediënten en verrassende maaltijden. Deze mediterrane keuken met de Spaanse bereidingswijze heeft voor iedere smaak iets bijzonders. Hoe krijgen we deze typerende Spaanse smaak te pakken? Welke producten en levensmiddelen zijn in de keuken nodig om die specifieke Spaanse smaak in onze recepten en maaltijden te verwerken? Een overzicht:

Specifieke Spaanse smaak

Spaans koken vraagt om die typische Spaanse smaak. Tegenwoordig kan het geen groot probleem meer zijn om in Nederland aan Spaanse producten te komen. Er zijn zelfs groothandels in Nederland gespecialiseerd in de import van typische Spaanse producten en levensmiddelen. Overzicht typische Spaanse producten en levensmiddelen voor de Spaanse keuken:

Spaanse knoflookworst, de chorizo

Slagers en ook slagersafdelingen van grote supermarkten hebben vrijwel allemaal die typische Spaanse knoflookworst: de chorizo.

Gerookte ham uit Aragón, Spanje

Slagers en ook slagersafdelingen van grote supermarkten hebben vrijwel allemaal die typische Spaanse gerookte ham uit Aragón.

Jamón serrano

Wereldberoemd! Rond de Kerstdagen staan de Spaanse supermarkten en Spaanse slagerijen werkelijk BOL van alle gerookte varkenspoten: de traditionele Spaanse Jamón Serrano.

Jamón Ibérico

Ook een klassieker! De hamspecialiteit van het Iberisch varken.

Vis, schelp en schaaldieren uit Madrid

Madrid heeft de grootste vismarkt en vishandel van Europa. Madrid staat wereldwijd zelfs op de tweede plaats. Wereldberoemd om de heerlijke versgevangen vis. Madrid? De dichtstbijzijnde kustlijn is ruim 600 kilometer verderop!!
Export en import vanuit de vismarkt en vishandel uit Madrid staat garant voor versheid en voor typische Spaanse beroemde vissoorten, zoals garnalen, marluza, de zeesnoek, langoustines, kreeft, zeetong, kabeljauw, inktvis, brasem, sardienen, tonijn, gamba´s, forellen en enz.

Olijven uit Andalucía

De lekkerste “eetolijven” komen uit de omgeving van het Spaanse Sevilla (Andalucía). De droge omstandigheden in deze omgeving met weinig neerslag en veel zon, zijn de condities werkelijk optimaal voor het verkrijgen van de meest heerlijke olijven!

Gevulde olijven

Traditionele en typisch Spaanse olijven worden vaak gevuld. De vulling kan bestaan uit: Paprika, amandelen, kappertjes, ui, en ansjovis. Olijven zijn een goede Spaanse bijgerecht en dienen als een perfecte “tapas”.

Amandelen

Amandelplantages in Spanje dateert uit de tijd van voor de Romeinen. Nog steeds zijn voor veel Spaanse boeren de amandelen een belangrijk middel van bestaan. Spanjaarden gebruiken de amandel in de keuken tijdens het kookproces en bereidingen van: taarten, cake, koekjes, typische streken en regionale lekkernijen, een zoete lekkernij rond de Kerstdagen: Turrón, te vergelijken met noga.

Rode pepers, knoflook en de goudgele saffraan

Mijn Canarische schoonmoeder heeft me een belangrijke les geleerd: in elk gerecht past knoflook. In Nederland is men wat terughoudend met het gebruik van knoflook in de gerechten en keuken wegens de eventuele “knoflookluchten”. Hier geldt dat anders: iedereen “stinkt” naar de knoflook hier. En inderdaad, elk gerecht krijgt toch wel een traditioneel en typisch Spaans sfeertje door de knoflook!
Goudgele saffraan wordt vooral in de Paella gebruikt, maar ook bij rijst en wordt bv in vissoepen gedaan.
Rode peper, typisch Spaans voor een vleugje hete, sterke pittigheid. Zeer passend voor de gemiddelde Spanjaard die met passie leeft.

Aardappel, mais, kikkererwten, bonen

Zet een bord gekookte aardappelen voor een Spanjaard neer en hij zal zich afvragen wat dit moet voorstellen deze smaakloze brij. Gebakken, gefrituurd en verwerkt in de beroemde Spaanse tortilla´s, daar loopt een Spanjaard van warm! De aardappel is voor de rest niet zo populair. Veel gebruikt in de traditionele en typische Spaanse keuken zijn maïs, kikkererwten en bonen. Dat brengt ook een hoop variatie in de Spaanse keuken.

Gevogelte, wild en vlees

De Spanjaard houd van een goed en groot stuk vlees! Tijdens het jachtseizoen (herfst) is er veel gevogelte en klein wild verkrijgbaar. Echte jagers zullen zelf hun vangst slachten, ontvellen en bereiden. Grillen of op de barbecue.
Dagelijks eet de Spanjaard veel kip, kuiken, kalkoen, duif en eend. Vooral in het weekend wordt er echt veel vlees gegeten: varken, speenvarken, lam, schaap, geit, koe, kalf en enz.

Traditionele Spaanse smaakmakers

De volgende ingrediënten zijn de echte traditionele en typische Spaanse smaakmakers. In elk recept zouden minstens een paar van onderstaande ingrediënten moeten voorkomen:
  • Olijfolie
  • Knoflook
  • Laurier
  • Peterselie
  • Rode peper
  • Saffraan
  • Zwarte peper
  • Olijven
  • Ui
  • Geitenkaas

Bekendste Spaanse gerechten uit Spanje


Goed glas Spaanse wijn

Bij een Spaanse maaltijd voor de typische Spaanse smaak hoort een goed glas Spaanse wijn en versgebakken stokbrood.

Delicatessenwinkels, speciaalzaken en supermarkten

Veel traditionele en typische Spaanse producten en levensmiddelen kunnen gehaald worden bij delicatessenwinkels, grote supermarkten en speciaalzaken in Nederland.
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eetcultuur: SpanjeDe Spaanse eetcultuur is meer nog dan andere eetculturen misschien, beïnvloedt door omringende culturen. De Fransen in h…
Taalcursus Spaans in SpanjeSpaans leren in Spanje is ideaal! De Spaanse passie die de Spanjaarden toepassen in het dagelijks leven werkt aanstekeli…
Lekker eten is een genotLekker eten is een genotHet eten bereiden wordt door velen gezien als een vervelende taak, die we het liefst zo snel mogelijk afmaken. Neem nu e…
Zelf recepten bedenkenZelf recepten bedenkenDe lekkerste gerechten kun je maken zonder gebruik te maken van een kookboek of website. Zelf recepten bedenken is namel…
Spaanse keuken: Spaanse regionale specialiteitenDe Spaanse keuken is beroemd om zijn eenvoudige traditionele en typisch Spaanse veelzijdige gerechten en maaltijden.Door…
Bronnen en referenties
  • Mijn Canarische schoonmoeder
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 16-04-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.