Zomerse zuurkool: zuurkoolrecept met ananas
Zuurkool eet je meestal in de winter, maar dit recept is ook heerlijk in de zomer. Zuurkool met ananas in bladerdeeg of een hartige taart met dezelfde ingrediënten.
Inhoud
Wat is zuurkool
Zuurkool is gefermenteerde witte kool. Het fermenteren van witte kool heeft twee belangrijke voordelen: zuurkool is lang houdbaar en zuurkool bevat veel vitamine C. Nu bevatten veel groenten vitamine C maar na conservering daalt de concentratie van deze vitamine bij veel groenten drastisch, dit is niet het geval bij zuurkool. Daarnaast bevat zuurkool veel melkzuurbacteriën die goed zijn voor je darmwerking en een mooie hoeveelheid ijzer, zink en calcium. Tenslotte zitten er veel vezels in zuurkool, wat goed is voor je darmwerking.
Twee recepten voor zuurkool
Bron: Cristinafanchetti0, Pixabay De basis
De basis is altijd:
- 300 gr. hamlapjes
- 1 zoete ui
- ½ blikje ananas
- 1 eetlepel basterdsuiker
- ½ zakje zuurkool (of een klein zakje bij AH van 250 gr.)
- beetje kristalsuiker
Zuurkool in bladerdeegpakje
Voor 4 personen
12 plakjes bladerdeeg uit de diepvries
Voorbereiding
Laat het bladerdeeg ontdooien.
De vulling
- Snijd de hamlapjes in kleine stukjes.
- Snijd de ui fijn.
- Dep de ananas goed droog en snijd deze in kleine stukjes.
- Spoel de zuurkool even af in een vergiet. (kinderen waarderen dat zeer)
Bereiding
- Braad in een braadpan de hamlapjes ongeveer 10 minuten in een beetje rijstolie.
- Na 10 minuten de ui bij de blokjes doen en 5 minuten mee laten sudderen.
- De zuurkool bij het baksel doen en even goed mengen (met twee vorken).
- De basterdsuiker toevoegen en nog even doorwarmen, de suiker moet smelten.
- Haal de pan nu van het vuur af.
- Roer de ananas door het mengsel en laat het daarna goed laten afkoelen
Verwarm de oven voor op 180 graden (hete luchtoven)
Bladerdeegpakketjes maken
- Doe op ieder plakje bladerdeeg wat vulling en sla het dan dubbel. (tot een driehoek)
- Maak de randen van het bladerdeeg met water nat en druk ze aan met een vork.
- De bovenkant van het bladerdeeg met een kwastje nat maken en de kristalsuiker erover strooien.
Bak de pakketjes ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven .
Het is een complete maaltijd, reken op 3 pakketjes per persoon. Als saus kun je nog kiezen voor ketchup of chilisaus (zoete).
Hartige taart
De vulling is ook goed te gebruiken voor een hartige taart. (Kristalsuiker dan achterwege laten.)
Extra nodig
- 6 plakjes deeg voor hartige taart
- 4 eieren
- 150 ml melk
- oude kaas 150 gram
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor tot 180 graden (hete lucht).
- Laat de plakjes deeg ontdooien.
- De vorm voor de hartige taart goed invetten.
Bereiding
- Bekleed de taartvorm met plakjes taartdeeg.
- Verdeel de vulling over de vorm.
De eieren met de melk loskloppen en als laatste de kaas erdoor mengen, giet het daarna over het zuurkoolmengsel.
Zet de gevulde taartvorm in de voorverwarmde oven. Na ongeveer een half uur is de taart gaar.