Paasdiner met lamsbout in de braadpan

Sommige mensen zien er als een berg tegenop om voor zes tot acht personen een diner te bereiden. Toch is het niet zo moeilijk. Het is een kwestie van plannen en zorgen dat alles is voorbereid. Sommige gerechten kunnen een dag eerder worden klaargemaakt en vaak komt dat de smaak alleen maar ten goede zoals met lamsbout.

Voorgerecht: Tomatensoep met basilicum

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 750 gram pomodori (pruimtomaten)
  • 8,5 dl hete groentebouillon
  • 50 gram gemalen amandelen
  • 1,5 dl magere room
  • 1 theelepel suiker
  • 3 eetlepels verse basilicum in kleine stukjes
  • 1 kwart basilicumpasta uit een potje
  • zout en peper naar smaak toevoegen

Ontvel de tomaten door ze even te laten schrikken in heet water. Snij de tomaten in kleine stukjes en bak ze even aan in olijfolie. Voeg het tomatenmengsel samen met 8,5 dl water en breng het aan de kook met 1,5 à 2 groentebouilontabletten. Laat tien minuten koken. Rooster de gemalen amandelen in of onder de gril goudbruin. Haal de soep van het vuur en pureer tot het een gladde massa is. Mag gezeefd worden maar hoeft niet. Pitjes en kleine stukjes tomaat mogen gewoon in de soep blijven zitten. Voeg de basilicumpasta toe.

Zet de pan terug op het vuur en roer de room, de geroosterde amandelstukjes en de verse basilicum erdoor. Voeg eventueel zout en peper naar smaak toe. Direct opdienen.

De soep kan ook een dag eerder bereid worden. Alleen de geroosterde amandelstukjes en de basilicumblaadjes toevoegen direct voor het opdienen.

Tussengerecht: Gepocheerde Sint-Jacobsschelpen

Ingrediënten

  • 50 gram roomboter
  • 1 dl droge witte wijn
  • 4 eetlepels citroensap
  • 24 Sint Jacobsschelpen
  • klein bekertje crème fraîche
  • 150 gr grotchampignons
  • 2 eetlepels bloem
  • kopje melk
  • zout en peper naar smaak toevoegen

Bak de boter in een koekenpan tot ze bruin ziet. Voeg de droge witte wijn en de citroensap toe. Pocheer de Sint Jacobsschelpen hooguit tien minuten (snij het koraal, dat is het oranje gedeelte, weg. Hoeft niet per se maar de smaak is minder lekker dan van het witte vlees).

Haal de schelpen uit de pan en houdt ze warm in een voorverwarmde oven. Roer het meel en de melk samen in een kom tot een gladde massa en voeg de crème fraîche eraan toe. Giet het gladde mengsel over het baksel en laat de saus even pruttelen en roer het tot een egale massa met een gelijkmatige kleur. Voeg een weinig zout en peper toe. Bak de champignons apart in een koekenpan met een klontje boter. Voeg de champignons en de schelpen bij de saus en laat nog een minuutje samen pruttelen. Opdienen in voorverwarmde schaaltjes.

Hoofdgerecht: Lamsbout in de braadpan

Ingrediënten

  • 50 gram roomboter
  • 1 kg lamsbout (ontbeend door de slager)
  • 6 tenen knoflook
  • 1 blik of pot (300 gram) ontpitte zwarte olijven, uitgelekt
  • 1 flinke ui
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 sinaasappel, uitgeperst
  • 1 limoen, uitgeperst
  • 1 fles goedkope rode wijn 7,5 dl.
  • zout en peper naar smaak toevoegen

Fruit de ui in stukjes gesneden in de boter tot ze glazig ziet. Voeg alle ingrediënten toe en breng alles aan de kook. Laat het mengsel vervolgens twee uur gaar stoven op een zeer laag pitje. Roer af en toe zodat er niets aanbakt. Het vocht is aardig ingedikt en hoeft niet te worden gebonden. Proef of de smaak in balans is, voeg anders nog wat zout en peper toe. Kan een dag van tevoren worden bereid.

Nagerecht

Liefst een verse fruitsalade van vers fruit in stukjes gesneden met een scheutje slagroom. IJs mag ook maar zeker geen taart of machtige pudding. Op internet zijn tal van voorbeelden te vinden.
© 2009 - 2021 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfgemaakt broodbeleg met groentenZelfgemaakt broodbeleg met groentenDe volgende recepten voor zelfgemaakt broodbeleg bestaan uit een mengsel van gepureerde groenten en verse kruiden. Op br…
Lamsbout op zijn ItaliaansDe opbouw van de klassieke Italiaanse maaltijd is anders dan bij ons. Italianen beginnen doorgaans met antipasto, een kl…
Hoe schil je een tomaat?Een tomaat is makkelijk te schillen. Als je de truc weet gaat het sneller dan een appeltje schillen. Geschilde tomaat is…
Zomerse gerechtjes met basilicumZomerse gerechtjes met basilicumBasilicum is de smaak van de zomer. Geen ander kruid is zo vol van aroma’s en zo zomers. Hier vind je twee lekkere recep…

Drie recepten voor aparte kippensoepenDrie recepten voor aparte kippensoepenEen kippensoep is altijd wel lekker op zijn tijd. Het is makkelijk te maken en heerlijk met brood erbij. Maar het kan we…
Muffins, redders in noodMuffins, redders in noodMuffins. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. En het is een heel simpel recept, het muffin recept. Je hebt er geen d…
Bronnen en referenties
  • Foto's: Flickr.com
Bertvdw (89 artikelen)
Laatste update: 17-10-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.