InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Zomerse gerechtjes met basilicum

Zomerse gerechtjes met basilicum

Zomerse gerechtjes met basilicum Basilicum is de smaak van de zomer. Geen ander kruid is zo vol van aroma’s en zo zomers. Hier vind je twee lekkere recepten met basilicum voor tijdens de zomer. Basilicum is een belangrijk keukenkruid. Het wordt vooral gebruikt in de Italiaanse keuken en bij tomatengerechten. Hier vind je twee gerechtjes met basilicum die heel lekker zijn voor het zomerseizoen.

Kabeljauw met puree en basilicumsaus

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kilo aardappelen
  • 2 tomaten
  • 2 ansjovisfilets
  • 8 olijven
  • 8 olijven
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • 1 bosje basilicum
  • 800 gr kabeljauwfilets
  • Bloem
  • Boter

Bereidingswijze

  1. Pel de tomaten, ontpit ze en snij ze in blokjes
  2. Ontpit de olijven en snij ze in stukjes
  3. Meng de tomaten met de ansjovis, olijven en een halve dl olijfolie in een steelpannetje
  4. Verwarm dit alles maar laat niet koken
  5. Breng op smaak met zout en peper
  6. Voeg vervolgens het fijngesneden basilicum toe
  7. Leg de filets naast elkaar in een ovenschaal
  8. Bedek ze met de saus (zonder basilicum)
  9. Zet 20 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven
  10. Pureer de aardappels en meng ze met olijfolie, peper en zout
  11. Voeg basilicum toe aan de vis
  12. Serveer met de puree

Tip

Men kan de kabeljauw ook gaar bakken in een mengsel van boter en olijflolie.

Thaise curry met scampi’s en basilicum

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gr scampi’s
  • 2 eetlepels geraspte gember
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel suiker
  • 3 eetlepels olie
  • 1 komkommer
  • 4 wortels
  • Peper
  • Zout
  • 1 bosje Thais basilicum

Bereidingswijze

  1. Snij de ui en het knoflook fijn
  2. Ontpit de kommer en snij in staafjes
  3. Snij de wortels in plakjes
  4. Meng de scampi’s met de gember, de ui, het knoflook, het currypoeder, de sojasaus en de suiker
  5. Laat 30 minuten marineren in de koelkast
  6. Roerbak de marinade in olie
  7. Voeg een glaasje water toe
  8. Voeg de komkommer en de wortels toe
  9. Laat een paar minuten garen
  10. Haal van het vuur en voeg het fijngesneden basilicum toe
  11. Serveer met rijst

Tip

Men kan de scampi's ook vervangen door reepjes varkensvlees, reepjes kip of rundsvlees.
Laat het je smaken!
© 2012 - 2019 Healing, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kruiden: BasilicumBasilicum is een veel gebruikt kruid in met name de Italiaanse keuken. Met de komst van internationale gerechten is het…
Kruiden: basilicum kwekenKruiden: basilicum kwekenGeloof het of niet, maar men heeft lange tijd gedacht dat door gebruik van basilicum schorpioenen in de hersenen ontston…
Zelf ijs maken, waterijsjes receptZelf ijs maken, waterijsjes receptWaterijsjes, iedereen kent ze wel. Lekker verkoelend op een zomerse dag. Ik ga je uitleggen hoe je het beste perfecte wa…
Recepten met pasta, groenten, champignons en tonijnRecepten met pasta, groenten, champignons en tonijnTwee lekkere recepten met pasta. Bij het eerste recept is de pasta gecombineerd met courgettes en tomaten, lekker en gez…
Sweet Basil seeds – Gedroogde zaden van de Thaise BasilicumHet kruid Basilicum (Ocimum basilicum) kennen de meeste van ons wel. Voor culinaire toepassingen wordt het blad van Basi…
Bronnen en referenties
  • www.flair.be

Reageer op het artikel "Zomerse gerechtjes met basilicum"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Healing
Gepubliceerd: 28-06-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!