Spaanse keuken: Spaanse regionale specialiteiten

De Spaanse keuken is beroemd om zijn eenvoudige traditionele en typisch Spaanse veelzijdige gerechten en maaltijden.Door de verschillen van klimaat en topografie zijn er per streek en provincies talrijke specialiteiten ontstaan. De gebruikte levensmiddelen komen door hun eigen smaak tot hun recht en dat maakt de Spaanse keuken, regionaal of internationaal, eenvoudig. Tijdens een vakantie is het bijzonder de moeite waard om kennis te gaan maken met de regionale specialiteiten! Een overzicht:

Klassieke gerechten die wereldberoemd zijn

Een bijzonder klassiek gerecht dat wereldberoemd is ver buiten de landsgrenzen van Spanje is zonder meer de Paella. Overal in Spanje en daarbuiten maakt men Paella klaar. Er zijn echter dusdanige smakelijke regionale gerechten in Spanje te vinden, die ook alle eer toekomen.

Bekende Spaanse gerechten uit Spanje die beroemd zijn:


Valencia en de oostkust van Spanje – specialiteit: Paella en de Paella a la Marinera en de saffraan krokus.

De klassieke en wereldberoemde paella en een variant: de Paella a la Marinera een paella met zeevis.
Oorspronkelijk komt de beroemde paella uit de Spaanse oostkust. Aan de oostkust is de paella een waar regionaal specialiteit. In de wijde omgeving van Valencia ligt een gebied dat uitstekend geschikt is voor de teelt van rijst. De unieke goudgele kleur van de paella komt van de saffraan. De stampers van deze krokus geeft de goedgele kleur. Ook de saffraan komt oorspronkelijk uit de oostkust van Spanje vandaan.

Centraal Spanje – specialiteit: Vleesgerechten, grillgerechten, de Asados.

De vleesgerechten (heerlijk gekruid met veel zeezout en knoflook!) domineert de regionale keuken op de droge hoogvlakte van Centraal Spanje. De “Asados”, de grillgerechten komen hier oorspronkelijk vandaan.
Spaanse emigranten zouden deze specialiteit hebben meegenomen naar Zuid-Amerika. Daar houden ze inmiddels ook wel van een goed gegrilde steak!

Castilie – specialiteit: Cochinillo asado, gebraden speenvarken

Vele boerderijen in Castilie fokt men voornamelijk varkens, die al na een paar weken geslacht worden. Zondags is DE rustdag van de Spanjaarden en de Spaanse families en de lunch (rond 14.00) is een buitengewoon sociale, gezellige en smakelijke aangelegenheid dat vaak met de gehele familie genuttigd wordt. De geslachte varkens komen als gebraden en gegrilde speenvarken (cochinillo asado) op het menu te staan als een regionale specialiteit van Castilie.

Omgeving Madrid – specialiteit: Wildgerechten specialiteiten en eenpansgerechten

Speciaal rond de herfst, zodra het jachtseizoen geopend is, komt in het gebied van Madrid voornamelijk voornamelijk wild als specialiteit op het menu te staan. Er is een bijzonder ruime keuze uit:
 • Duiven
 • Konijnen
 • Fazanten
 • Reeën
 • Wilde Zwijnen
 • Hazen
 • Patrijzen
De streek rond Madrid staat ook bekend om zijn eenpansgerechten.

Madrid – specialiteit: pikant gekruid pensschotel

Een regionale specialiteit uit Madrid is de “Callos a la Madrileña”, een heerlijke pikant gekruide pensschotel.

Andalucía – Specialiteit: “Buñuelde fresones” Gazpacho en de tapas!

Andalucía, zuid Spanje, hier komen oorspronkelijk de tapas vandaan! Andalucie is rond de 19de Eeuw begonnen met de tapas. Voor de echte tapas, moet je in zuid Spanje zijn. Andalucie is en blijft het hart en het centrum van alle tapas en is nog steeds een waar regionaal specialiteit, alhoewel elke Spanjaard tapas weet te maken.
Een andere grootse regionale specialiteit uit het zuiden van Spanje zijn de aardbeien gebakken in Sherryboter, de “Buñuelde Fresones”.
Nog een klassieker uit Andalucie: de koude soep: Gazpacho.
Andere specialiteiten in zuid Spanje zijn de gebakken vis, varkensvlees en aardappelen in olijfolie.

Zuidwest Spanje – specialiteit: Jamón Ibérico

Inmiddels een klassieker en wereldberoemd, en ondanks dat nog steeds een regionale specialiteit: De hamspecialiteit van het Iberische varken.

Sevilla – specialiteit: Champignons gerechten

Een waar regionaal specialiteit uit Sevilla en omstreken zijn de “Champiñones al Estillo de Sevilla” (Champignons op z´n Sevilliaans).

Barcelona – specialiteit: Crema Catalana, visgerechten en de Cava!

Een bijzondere regionale specialiteit is zonder meer een klassieker: de “crema catalana” als dessert een zacht en bijzonder smaakvol toetje. Ook hier zijn de visgerechten van grote klasse en natuurlijk de cava komt uit deze streek, de Spaanse champagne.

Navarra en Aragon – specialiteit: paprikagerechten

In deze genoemde streken is men een meester van het bereiden van allerlei gerechten vol met heerlijke paprika! In Aragon zijn ze meesters in het klaarmaken van Kip met rode pepers, de "Pollo al Chilandron".

Catalonie, noord Spanje – specialiteit: visgerechten

In noord Spanje zijn ze bijzonder goed in combinaties van vlees en vis, wat geserveert wordt met pikante sausen.

Baskenland – specialiteit: Baskische kabeljouw, schapenkaas, visgerechten en soepen.

De Basken zijn over het algemeen behoorlijke fijnproevers en hebben een duidelijke voorkeur voor geraffineerde sauzen. Beroemd zijn hier de regionale schapen kazen en de zoete nagerechten. De Basken zijn meesters van het bereiden van alle soorten vis en alle soorten visgerechten. Ook een regionale specialiteit in het Baskenland zijn de vele soorten en verschillende soepen.

Galicia – specialiteit: visgerechten, crêpes, empanadas en soepen.

Regionale specialiteiten zijn zonder meer alle visgerechten. Heel bijzonder zijn de “crêpes” (te vergelijken met een pannenkoek) gevuld met appels. Empanadas zijn deeggerechten gevuld met bijvoorbeeld tonijn, zowel koud als vers en knapperig uit de oven.

Canarische eilanden - specialiteit: Geit-, Konijn-, en visgerechten

De "papas arugadas con mojo" zijn bijzonder smakelijke regionale specialiteit, gekookte kleine aardappeltjes in de schil in zeezout water, zodra ze "wit" uitgeslagen zijn serveren met een "mojo" een eigengemaakte saus, groene saus, wat milder of een rode saus, die kan soms vrij pittig zijn. Verder zijn ze meesters in geitengerechten (die ze overigens vaak zelf slachten) en konijngerechten.
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Spaanse keuken: de typische Spaanse smaak in gerechtenDe Spaanse keuken: de typische Spaanse smaak in gerechtenDe traditionele, typische Spaanse keuken is beroemd om zijn veelzijdige gerechten, gevarieerde ingrediënten en verrassen…
De buitenlandse keukensDe buitenlandse keukensIeder land heeft zijn eigen eetgewoontes. Maar als u kijkt naar hun producten en ons eten, maakt het een groot verschil…
Lekker eten is een genotLekker eten is een genotHet eten bereiden wordt door velen gezien als een vervelende taak, die we het liefst zo snel mogelijk afmaken. Neem nu e…
Eetcultuur: MarokkoDe Marokkaanse keuken raakte in Nederland bekend door de invloed van de vele Marokkaanse migranten. Opeens werden cousco…
Bronnen en referenties
 • Mijn Canarische schoonmoeder
 • De echte Spaanse keuken - J. Chandler
 • De Spaanse keuken - Penelope Casas
 • De Spaanse keuken - P. Aris
 • Proef Spanje - Jean-Pierre Viackon
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 16-04-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.