Kleinfruit in de keuken; jams en dranken
Aan klein fruit is veel plezier te beleven. Aalbes, kruisbes, bosbes, framboos of aardbei zijn heerlijke seizoensvruchten. Een aantal struiken in eigen tuin zal een wereld aan mogelijkheden openen. Even de tuin in lopen en zo van de struik snoepen bijvoorbeeld. Maar als er voldoende vruchten aan de struik zitten dan kunnen er ware delicatessen van worden gemaakt. Er zijn tal van mogelijkheden voor het verwerken van kleinfruit in gerechten en er zijn dan ook veel recepten waar deze fruitsoorten in verwerkt kunnen worden.
Alle klein fruit soorten lenen zich goed voor het maken van een overheerlijke jam. Kijk maar eens in het jam-schap in de supermarkt. Naast het verwerken van slechts één soort fruit, zal je al snel zien dat er tal van combinaties mogelijk zijn. Varieer daarom naar harte lust en maak je eigen smaak combinatie of kies om te beginnen uit één van de onderstaande jams.
Recept voor aardbeien-kruisbessenjam
Ingrediënten
- 500 gr. aardbeien
- 500 gr. kruisbessen
- 750 gr. suiker
Bereiding
Verwijder de kroontjes van de aardbeien. Laat de aardbeien, terwijl je af en toe in de pan roert, voorzichtig zacht worden. Doe dit tot ze sap gaan verliezen. Ondertussen, in een andere pan, de kruisbessen met een beetje water koken tot ze zacht zijn. Beide vruchten tot 2/3 in laten koken. Doe dan de beide vruchtmassa's bij elkaar, voeg de suiker toe en kook snel in tot de goede dikte. Dan de jam afschuimen en overdoen in hete potten.
Recept voor aardbeien-aalbessen jam
Ingrediënten
- 500 gr. aardbeien
- 500 gr. aalbessen
- 750gr. suiker
Bereiding
Verwijder de kroontjes van de aardbeien en rits de aalbessen van het steeltje. Zet ze dan samen op en laat de vruchtenmassa indampen tot 2/3 van het volume. Voeg de suiker toe. Kook verder in tot de juiste dikte is ontstaan. Vervolgens overdoen in hete potten.
Recept voor frambozenjam
Ingrediënten
- 1 kg. frambozen
- 750 gr. suiker
- Citroensap
Bereiding
Maak de vruchten goed schoon en bereid de jam zoals beschreven is bij de aardbeienjam.
Recept voor frambozen-aalbessenjam
Ingrediënten
- 1,5 kg. frambozen
- 500 gr. bessen
- 1,5 kg. suiker
Bereiding
Wrijf de vruchten rauw door een zeef. Zet het aldus verkregen vruchtenmoes met de suiker op het vuur en kook het dan al roerend tot het dik is. Schep daarna de jam over in potjes. Leg, wanneer de jam koud is een doekje gedrenkt in brandewijn op de jam. Sluit daarna de potjes af.
Recepten voor vruchtenazijn
Als je toch klein fruit aan het verwerken bent in de keuken, probeer dan ook eens om hier een overheerlijke en frisse azijn van te maken. Het ligt niet zo voor de hand als een vruchten-jam, maar het is absoluut het proberen waard! Een scheutje van vruchtenazijn over een salade geeft een verrassende smaakbeleving en geeft een gewone salade net dat beetje extra.
Recept voor frambozenazijn
Ingrediënten
- 500 gr. frambozen
- 5 dl. wijnazijn
- 500 gr. suiker
- 2 dl. water
Bereiding
Dit recept kan gemaakt worden van prachtige gave vruchten, maar ook heel goed van alle onrijpe of zelfs overrijpe frambozen. Kneus de frambozen in de wijnazijn en laat het zo 3 dagen staan. Laat ze in een doek uitlekken en wring de doek eventueel een beetje uit. Dan de suiker oplossen in 2 dl. heet water en opkoken tot het geheel stroperig wordt. Breng alles bij elkaar aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes pruttelen. Laten afkoelen en overdoen in flessen. Sluit de flessen af en laat de frambozenazijn nog 3 dagen rijpen. Zo ontstaat er een heel bijzonder fris drankje.
De azijn is ook te maken met bramen, blauwe bessen en vlier.
Recept voor het zelf maken van vruchtendrank of likeur
Een heerlijke eigengemaakte vruchtendrank of een bijzondere zelf gebrouwen likeur; dat is leuk om bij een diner of feestje op tafel te zetten. Het bereiden van een dergelijke drank is meestal niet eens zo ingewikkeld en kost vaak maar weinig tijd. Vaak moet je echter wel enkele maanden wachten voor de desbetreffende wijn op dronk is. Maar dat maakt het juist wel extra speciaal om te doen.
Zelfgemaakte vruchtendrank: Bramen op cassis
Ingrediënten
- 500 gr. bramen
- Suiker of kandij
- 1 ltr. cassis
Bereiding
Bereid de drank in een mooie karaf of leuke fles. De bramen voorzichtig schoonmaken. Vul de fles of karaf voor 2/3 met de bramen. Iets suiker of een paar klontjes kandij toevoegen. Niet te veel, omdat de cassis ook al zoet is. Dan de fles afvullen met cassis. Af en toe omschudden en na een paar maanden proberen.
Zelf gemaakte bessenjenever of bessen op jenever
Ingrediënten
- 500 gr. aalbessen
- 350 gr. suiker
- 1 ltr. jenever of brandewijn
Bereiding
Rits de bessen voorzichtig van de steel en was ze. Laat ze daarna goed uitlekken. Doe ze met de suiker in een fles of pot en giet er vervolgens goede oude jenever over. Brandewijn kan ook, maar jenever smaakt wel heel erg goed in combinatie met de bessen. Een heel leuk effect geeft het als er witte- en rode bessen laag om laag in de fles liggen.
Zelfgemaakte aardbeienlikeur
Ingrediënten
- aardbeien
- Kandij
- Brandewijn
Bereiding
Vul een fles voor de helft met aardbeien en voor de andere helft met de kandij. Giet er dan de brandewijn op, zodat alles goed onder staat. Laat de fles enkel maanden staan. Filtreer het geheel en doe de likeur in mooie flessen. Sluit ze goed af.
Frambozenlikeur
Ingrediënten
- 500 gr. frambozen
- 350 gr. suiker of kandij
- 3 gr. kaneel
- 1 ltr. brandewijn
Bereiding
Maak de frambozen schoon. Doe alles bij elkaar en laat het 24 uur samen trekken. Filtreer het daarna en doe de likeur over in flessen.
Lees verder