Duivelsdrek in de keuken

Heel anders dan de naam doet vermoeden is Duivelsdrek een kruid dat na verhitting lekker ruikt en smaakt. Het wordt in diverse landen gezien als een vervangingsmiddel voor knoflook en wordt in diverse gerechten verwerkt. Sommige religie’s verbieden het gebruik van knoflook, dus Duivelsdrek wordt veel gebruikt door de heilige mannen, de Brahmanen.

Wat is Duivelsdrek

Duivelsdrek groeit in onder andere Iran en Afghanistan. Het kruid dat al voor de Christelijke jaartelling bekend was, is in deze landen een zeer populair kruid en in China wordt zowel de bladeren (dat gekookt wel iets op prei lijkt) als het gedroogde sap van de plant gegeten. Voordat Duivelsdrek in de keuken te gebruiken is moet het eerst uitharden. Men verkrijgt bij het snoeien van de plant of gewoon door het inkepen van de dikke stelen een melkachtig sap. Wanneer dit uithardt zijn het roodbruine korrels.

Pas wanneer deze korrels, die na uitharding niet echt lekker ruiken, worden verhit is de Duivelsdrek klaar voor verwerking in de keuken. De naam heeft deze plant dan ook gekregen vanwege zijn niet zo lekkere geur. Meestal wordt het gebakken in verhitte olie en dan heeft het zelfs voor de Westerse wereld een prima smaak. Er is net als met knoflook, maar heel weinig van nodig. Vaak zijn enkele theelepels van dit goedje genoeg voor een heel gerecht.

Gajaar Au Sooay Ki Bhaji (wortels in dille)

Ingrediënten:

  • 7 kg wortels (geschraapt en in plakken van ¼ cm)
  • 400 gram dille (vers)
  • 20 gram gember (in dunne reepjes)
  • 600 ml olie
  • 8 eetlepels komijnzaden (hele)
  • 15 theelepels koriander (gemalen)
  • 8 theelepels zout
  • 3 á 4 theelepels koenjit
  • 2 theelepels duivelsdrek (asafoetida)
  • 20 groene pepers (fijngehakt)
  • pan met deksel

Bereiding:

  • Laat de olie heet worden in de pan
  • Doe er eerst de komijn in en gelijk daarna de Duivelsdrek, gember en pepers
  • Zodra de gember licht bruin wordt de wortels, koriander en koenjit toevoegen
  • Roer het geheel ongeveer 2 minuten door
  • Voeg daarna de dille en het zout toe
  • Doe de deksel op de pan en laat het wortelmengsel op laag vuur ca 2 minuten pruttelen
  • Zodra de wortels gaar zijn uit de pan nemen en serveren
© 2009 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dille, lekker in de keuken en tegen winderigheidDille, lekker in de keuken en tegen winderigheidDille en andere kruiden gaan bijna niet samen. Toch is het heerlijk om dille te eten. Bij vis, maar ook in andere gerech…
Tzatziki: Grieks (bij)gerechtTzatziki is een Grieks traditioneel gerecht. En wordt gemaakt van Griekse yoghurt, knoflook, komkommer, olijfolie en kru…
Recept Ikan TeriTeri zijn kleine zoute visjes, die vaak worden gebruikt als bijgerecht in de Indonesische keuken. Als je liefhebber bent…
Zomerse gerechtjes met basilicumZomerse gerechtjes met basilicumBasilicum is de smaak van de zomer. Geen ander kruid is zo vol van aroma’s en zo zomers. Hier vind je twee lekkere recep…

Pasta met tonijnWij Nederlanders hebben een ding gemeen, we hebben het altijd druk en daardoor weinig tijd om te koken. Om ervoor te zor…
Roerbakken met boerenkoolRoerbakken met boerenkoolBoerenkool kent iedereen wel. Het is de ouderwetse Hollandse pot. Een echte winterkost en er wordt bijna alleen maar sta…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 19-02-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.