Roerbakken met boerenkool

Roerbakken met boerenkool Boerenkool kent iedereen wel. Het is de ouderwetse Hollandse pot. Een echte winterkost en er wordt bijna alleen maar stampot van gemaakt. Maar waarom niet een keer wat anders met boerenkool. Roerbakken bijvoorbeeld. Lees hier hoe je een heerlijke maaltijd maakt van roergebakken boerenkool.

Stampot Mous

Het is een keer wat anders dan stampot mous. De Groningse benaming voor stampot boerenkool. Tegenwoordig is wokken of roerbakken erg populair. Het voordeel hiervan is dat mogelijkheden oneindig veel zijn en het bijna met alle groenten kan... zo ook met boerenkool. Hier vindt u drie overheerlijke recepten om te gaan roerbakken met boerenkool.


Roergebakken boerenkool met spekdobbeltjes

  • Bereidingstijd: circa 20 minuten
  • Personen: 3-4 personen

Benodigdheden:

  • 1 Wokpan
  • 3 eetlepels olie voor bakken of wokolie
  • 3 - 4 eetlepels ketjap manis
  • 1,5 - 2 theelepeltje sambal oelek
  • 500 gram spekdobbeltjes
  • Peper en zout
  • 800 gram gesneden boerenkool
  • 900 gram krieltjes of schijfjes
  • 200 gram taugé

Bereiding:

  1. Zet de wokpan op het vuur en laat de olie heet worden
  2. Voeg de spekdobbeltjes samen met de sambal, en peper & zout naar eigen smaak toe en wok deze bruin
  3. Doe de boerenkool en de ketjap manis erbij en wok het net zo lang, totdat het (net als spinazie) helemaal geslonken is door te blijven omscheppen
  4. Ondertussen bakt u in een andere pan de krieltjes of schijfjes
  5. Voeg vervolgens het taugé toe en hussel alles nog eens door elkaar.

Houdt u niet van bepaalde ingrediënten... dan kunt u na eigen inzicht bepaalde ingrediënten toevoegen of wijzigen. Zo zou u ook paprikapoeder kunnen gebruiken en is een (rode) uitje ook een mogelijkheid. Serveer het geheel op een bord samen met de krieltjes of schijfjes.

Eet smakelijk.

Roergebakken boerenkool met chorizo

  • Bereidingstijd: circa 20 minuten
  • Personen: 3-4 personen

Benodigdheden:

  • 1 Wokpan
  • 2 Eetlepels olijfolie
  • 250 - 300 gram chorizoworst
  • 1 paprika rood
  • 1 paprik geel
  • 1 ui
  • 800 gram gesneden boerenkool
  • Zout en peper

Bereiding:

  1. Snipper de ui
  2. Snij de paprika in blokjes
  3. Snij chorizoworst in blokjes
  4. Verhit de olie in de pan en bak hierin de chorizo
  5. Haal de chorizo uit de pan en bak in hetzelfde olie de ui en paprika
  6. Doe de boerenkool erbij en blijf omscheppen tot het geslonken is
  7. Voeg wat water toe tegen het aanbranden
  8. Naar smaak nog wat peper en zout toevoegen
  9. Voeg als laatste de chorizo door de boerenkool heen

Dit gerecht is lekker met aardappelpuree, schijfjes of krieltjes. Bepaalde ingrediënten kunt u toevoegen aan dit gerecht, zoals een mespuntje gemberpoeder of een handje vol taugé. Ook kunt u, voor gemak bijvoorbeeld de paprika vervangen door paprikapoeder.

Eet smakelijk.

Roergebakken boerenkool met runderreepjes

  • Bereidingstijd: circa 20 minuten
  • Personen: 3-4 personen

Benodigdheden:

  • 1 Wokpan
  • 2 Eetlepels olijfolie
  • 400 - 500 gram runderreepjes
  • 1 paprika rood
  • 1 paprik geel
  • 1 ui
  • 800 gram gesneden boerenkool
  • Zout en peper

Bereiding:

  1. Snipper de ui
  2. Snij de paprika's in blokjes
  3. Verhit de olie in de pan en bak hierin de runderreepjes
  4. Haal de runderreepjes uit de pan en bak in hetzelfde olie de ui en paprika
  5. Doe de boerenkool in de wok en blijf omscheppen tot het geslonken is
  6. Voeg wat water toe tegen het aanbranden
  7. Naar smaak nog wat peper en zout toevoegen
  8. Voeg als laatste de runderreepjes door de boerenkool heen

Ook hier kunt u sommige ingrediënten vervangen, verwijderen of toevoegen. Zo kunt u een mespuntje gemberwortel toevoegen of knoflook. Ook kunt u hier de paprika's vervangen door paprikapoeder. Serveer het geheel met aardappelschijfjes of krieltjes.

Eet smakelijk.
© 2009 - 2024 Martinq79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Roerbakken en roerbakreceptenRoerbakken en roerbakreceptenRoerbakken of wokken wordt steeds vaker gedaan. Roerbakken is gemakkelijk en snel, lekker en gezond.
Een gezonde en lekkere wokmaaltijdEen gezonde en lekkere wokmaaltijdDat wokken een gezonde én lekkere manier van eten is, weten we allemaal wel. Maar is er wel genoeg te variëren met de wo…
Wokken voor beginnersWokken voor beginnersHet koken in de wok is gemakkelijk en je maakt er de mooiste gerechten mee in een korte tijd. Online en in boeken zijn e…
Wokken op inductie: lekker en gezond!Wokken is allang geen exotische kooktechniek meer, maar wel een dagelijkse manier om snel en lekker te koken. Ook op ind…

Duivelsdrek in de keukenHeel anders dan de naam doet vermoeden is Duivelsdrek een kruid dat na verhitting lekker ruikt en smaakt. Het wordt in d…
Menutips voor gourmetten vlees, vis, vegetarisch en dessertsMenutips voor gourmetten vlees, vis, vegetarisch en dessertsGourmetten. Het is toch altijd weer gezellig. Een overvolle tafel met schalen en bakjes. En in het midden van de tafel s…
Bronnen en referenties
Martinq79 (62 artikelen)
Laatste update: 21-03-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.