Roerbakken met boerenkool
Boerenkool kent iedereen wel. Het is de ouderwetse Hollandse pot. Een echte winterkost en er wordt bijna alleen maar stampot van gemaakt. Maar waarom niet een keer wat anders met boerenkool. Roerbakken bijvoorbeeld. Lees hier hoe je een heerlijke maaltijd maakt van roergebakken boerenkool.
Stampot Mous
Het is een keer wat anders dan stampot mous. De Groningse benaming voor stampot boerenkool. Tegenwoordig is wokken of roerbakken erg populair. Het voordeel hiervan is dat mogelijkheden oneindig veel zijn en het bijna met alle groenten kan... zo ook met boerenkool. Hier vindt u drie overheerlijke recepten om te gaan roerbakken met boerenkool.
Roergebakken boerenkool met spekdobbeltjes
- Bereidingstijd: circa 20 minuten
- Personen: 3-4 personen
Benodigdheden:
- 1 Wokpan
- 3 eetlepels olie voor bakken of wokolie
- 3 - 4 eetlepels ketjap manis
- 1,5 - 2 theelepeltje sambal oelek
- 500 gram spekdobbeltjes
- Peper en zout
- 800 gram gesneden boerenkool
- 900 gram krieltjes of schijfjes
- 200 gram taugé
Bereiding:
- Zet de wokpan op het vuur en laat de olie heet worden
- Voeg de spekdobbeltjes samen met de sambal, en peper & zout naar eigen smaak toe en wok deze bruin
- Doe de boerenkool en de ketjap manis erbij en wok het net zo lang, totdat het (net als spinazie) helemaal geslonken is door te blijven omscheppen
- Ondertussen bakt u in een andere pan de krieltjes of schijfjes
- Voeg vervolgens het taugé toe en hussel alles nog eens door elkaar.
Houdt u niet van bepaalde ingrediënten... dan kunt u na eigen inzicht bepaalde ingrediënten toevoegen of wijzigen. Zo zou u ook paprikapoeder kunnen gebruiken en is een (rode) uitje ook een mogelijkheid. Serveer het geheel op een bord samen met de krieltjes of schijfjes.
Eet smakelijk.
Roergebakken boerenkool met chorizo
- Bereidingstijd: circa 20 minuten
- Personen: 3-4 personen
Benodigdheden:
- 1 Wokpan
- 2 Eetlepels olijfolie
- 250 - 300 gram chorizoworst
- 1 paprika rood
- 1 paprik geel
- 1 ui
- 800 gram gesneden boerenkool
- Zout en peper
Bereiding:
- Snipper de ui
- Snij de paprika in blokjes
- Snij chorizoworst in blokjes
- Verhit de olie in de pan en bak hierin de chorizo
- Haal de chorizo uit de pan en bak in hetzelfde olie de ui en paprika
- Doe de boerenkool erbij en blijf omscheppen tot het geslonken is
- Voeg wat water toe tegen het aanbranden
- Naar smaak nog wat peper en zout toevoegen
- Voeg als laatste de chorizo door de boerenkool heen
Dit gerecht is lekker met aardappelpuree, schijfjes of krieltjes. Bepaalde ingrediënten kunt u toevoegen aan dit gerecht, zoals een mespuntje gemberpoeder of een handje vol taugé. Ook kunt u, voor gemak bijvoorbeeld de paprika vervangen door paprikapoeder.
Eet smakelijk.
Roergebakken boerenkool met runderreepjes
- Bereidingstijd: circa 20 minuten
- Personen: 3-4 personen
Benodigdheden:
- 1 Wokpan
- 2 Eetlepels olijfolie
- 400 - 500 gram runderreepjes
- 1 paprika rood
- 1 paprik geel
- 1 ui
- 800 gram gesneden boerenkool
- Zout en peper
Bereiding:
- Snipper de ui
- Snij de paprika's in blokjes
- Verhit de olie in de pan en bak hierin de runderreepjes
- Haal de runderreepjes uit de pan en bak in hetzelfde olie de ui en paprika
- Doe de boerenkool in de wok en blijf omscheppen tot het geslonken is
- Voeg wat water toe tegen het aanbranden
- Naar smaak nog wat peper en zout toevoegen
- Voeg als laatste de runderreepjes door de boerenkool heen
Ook hier kunt u sommige ingrediënten vervangen, verwijderen of toevoegen. Zo kunt u een mespuntje gemberwortel toevoegen of knoflook. Ook kunt u hier de paprika's vervangen door paprikapoeder. Serveer het geheel met aardappelschijfjes of krieltjes.
Eet smakelijk.