InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Roerbakken met boerenkool

Roerbakken met boerenkool

Roerbakken met boerenkool Boerenkool kent iedereen wel. Het is de ouderwetse Hollandse pot. Een echte winterkost en er wordt bijna alleen maar stampot van gemaakt. Maar waarom niet een keer wat anders met boerenkool. Roerbakken bijvoorbeeld. Lees hier hoe je een heerlijke maaltijd maakt van roergebakken boerenkool.

Stampot Mous

Het is een keer wat anders dan stampot mous. De Groningse benaming voor stampot boerenkool. Tegenwoordig is wokken of roerbakken erg populair. Het voordeel hiervan is dat mogelijkheden oneindig veel zijn en het bijna met alle groenten kan... zo ook met boerenkool. Hier vindt u drie overheerlijke recepten om te gaan roerbakken met boerenkool.


Roergebakken boerenkool met spekdobbeltjes

  • Bereidingstijd: circa 20 minuten
  • Personen: 3-4 personen

Benodigdheden:

  • 1 Wokpan
  • 3 eetlepels olie voor bakken of wokolie
  • 3 - 4 eetlepels Ketjap Manis
  • 1,5 - 2 theelepeltje sambal oelek
  • 500 gram spekdobbeltjes
  • Peper en zout
  • 800 gram gesneden boerenkool
  • 900 gram krieltjes of schijfjes
  • 200 gram taugé

Bereiding:

  1. Zet de wokpan op het vuur en laat de olie heet worden
  2. Voeg de spekdobbeltjes samen met de sambal, en peper & zout naar eigen smaak toe en wok deze bruin
  3. Doe de boerenkool erbij en wok het net zo lang, totdat het (net als spinazie) helemaal geslonken is door te blijven omscheppen
  4. Ondertussen bakt u in een andere pan de krieltjes of schijfjes
  5. Voeg vervolgens het taugé toe en hussel alles nog eens door elkaar.

Houdt u niet van bepaalde ingrediënten... dan kunt u na eigen inzicht bepaalde ingrediënten toevoegen of wijzigen. Zo zou u ook paprikapoeder kunnen gebruiken en is een (rode) uitje ook een mogelijkheid. Serveer het geheel op een bord samen met de krieltjes of schijfjes.

Eet smakelijk.

Roergebakken boerenkool met chorizo

  • Bereidingstijd: circa 20 minuten
  • Personen: 3-4 personen

Benodigdheden:

  • 1 Wokpan
  • 2 Eetlepels olijfolie
  • 250 - 300 gram chorizoworst
  • 1 paprika rood
  • 1 paprik geel
  • 1 ui
  • 800 gram gesneden boerenkool
  • Zout en peper

Bereiding:

  1. Snipper de ui
  2. Snij de paprika in blokjes
  3. Snij chorizoworst in blokjes
  4. Verhit de olie in de pan en bak hierin de chorizo
  5. Haal de chorizo uit de pan en bak in hetzelfde olie de ui en paprika
  6. Doe de boerenkool erbij en blijf omscheppen tot het geslonken is
  7. Voeg wat water toe tegen het aanbranden
  8. Naar smaak nog wat peper en zout toevoegen
  9. Voeg als laatste de chorizo door de boerenkool heen

Dit gerecht is lekker met aardappelpuree, schijfjes of krieltjes. Bepaalde ingrediënten kunt u toevoegen aan dit gerecht, zoals een mespuntje gemberpoeder of een handje vol taugé. Ook kunt u, voor gemak bijvoorbeeld de paprika vervangen door paprikapoeder.

Eet smakelijk.

Roergebakken boerenkool met runderreepjes

  • Bereidingstijd: circa 20 minuten
  • Personen: 3-4 personen

Benodigdheden:

  • 1 Wokpan
  • 2 Eetlepels olijfolie
  • 400 - 500 gram runderreepjes
  • 1 paprika rood
  • 1 paprik geel
  • 1 ui
  • 800 gram gesneden boerenkool
  • Zout en peper

Bereiding:

  1. Snipper de ui
  2. Snij de paprika's in blokjes
  3. Verhit de olie in de pan en bak hierin de runderreepjes
  4. Haal de runderreepjes uit de pan en bak in hetzelfde olie de ui en paprika
  5. Doe de boerenkool in de wok en blijf omscheppen tot het geslonken is
  6. Voeg wat water toe tegen het aanbranden
  7. Naar smaak nog wat peper en zout toevoegen
  8. Voeg als laatste de runderreepjes door de boerenkool heen

Ook hier kunt u sommige ingrediënten vervangen, verwijderen of toevoegen. Zo kunt u een mespuntje gemberwortel toevoegen of knoflook. Ook kunt u hier de paprika's vervangen door paprikapoeder. Serveer het geheel met aardappelschijfjes of krieltjes.

Eet smakelijk.
© 2009 - 2017 Martinq79, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Roerbakken en roerbakreceptenRoerbakken en roerbakreceptenRoerbakken of wokken wordt steeds vaker gedaan. Roerbakken is gemakkelijk en snel, lekker en gezond.
Een gezonde en lekkere wokmaaltijdEen gezonde en lekkere wokmaaltijdDat wokken een gezonde én lekkere manier van eten is, weten we allemaal wel. Maar is er wel genoeg te variëren met de wo…
Groenten: KoolgewassenGroenten: KoolgewassenAlle bekende koolsoorten behoren tot de familie van de kruisbloemigen, net zoals de radijs, raapstelen en broccoli. De b…
Wokken op inductie: lekker en gezond!Wokken is allang geen exotische kooktechniek meer, maar wel een dagelijkse manier om snel en lekker te koken. Ook op ind…
Groente koken: kooktijd, tips en aantal gram per persoonGroente koken: kooktijd, tips en aantal gram per persoonAls u groente gaat koken, wokken of stoven, is het handig om te weten hoeveel u per persoon moet rekenen. Tevens wilt u…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Roerbakken met boerenkool"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Pieter, 05-12-2011 11:01 #1
Het schijnt dat je ook het blad kunt eten van boerenkool. Ik heb altijd gedacht dat alleen de stronken eetbaar waren.

Infoteur: Martinq79
Laatste update: 21-03-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!