Pasta met tonijn

Wij Nederlanders hebben een ding gemeen, we hebben het altijd druk en daardoor weinig tijd om te koken. Om ervoor te zorgen dat er snel een gezonde maaltijd op tafel komt, laat ik hier 4 lekkere en gezonde pastamaaltijden zien met tonijn. Pasta is snel klaar, binnen 15-20 minuten en tonijn is één van de gezondste vissoorten. Bovendien kun je die twee heel goed combineren, zoals ik hieronder zal laten zien. Eet smakelijk alvast!

Weetjes over tonijn

  • Tonijn komt veel voor in gematigde tropische wateren.
  • De tonijn kan wel drie meter lang worden en weegt dan meer dan 500 kilo.
  • Tonijnen zijn snelle zwemmers die snelheden kunnen bereiken van bijna 80 km/u.
  • Hun lichaam is dichtbij de staart erg slank, de staart is diep gevorkt, en er zijn twee rugvinnen.
  • Anders dan de meeste vissen, die wit vlees hebben, heeft de tonijn roze vlees.
  • Tonijn is een van de gezondste vissoorten: 20% eiwit.

Pastarecepten met tonijn


Penne met tonijn en rucola

  • 4 personen
  • 15-20 minuten

Ingredienten
  • 400 gr penne
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 rode uien
  • 250 gr kastanjechampignons
  • 2 teentjes knoflook
  • 75 gr rucola
  • 200 gr mascarpone
  • 2 blikjes tonijn op olie
  • 1 citroen

Bereiding
  1. Kook de pasta in lichtgezouten water beetgaar.
  2. Lat de tonijn uitlekken.
  3. Snij de ui in halve ringen en de champignong in plakjes.
  4. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui erin aan.
  5. Pers de knoflook boven de pan uit, voeg de champignons toe en bak deze in een paar minuten bruin.
  6. Borstel intussen de citroen onder lauwwarm water af. Rasp wat van de schil en halveer de citroen. Pers één helft uit.
  7. Meng rasp en sap met de mascarpone.
  8. Giet de pasta af en laat deze uitlekken. Doe de pasta terug in de pan.
  9. Schep het mengsel van mascarpone en citroen door de pasta.
  10. Voeg de uitgelekte tonijn eraan toe en schep alles goed door elkaar.
  11. Schep dan ook de champignons en de rucola door de pasta en serveer.

Eet smakelijk.

Penne met tonijn-kappertjessaus

  • 4 personen
  • 15-20 minuten

Ingredienten
  • 400 gr penne
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 2 teentje knoflook
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 1 blikje tonijn
  • 1 blikje ansjovis
  • 3 eetlepels kappertjes
  • 1 klein rood pepertje
  • verse basilicum, fijngesneden

Bereiding
  1. Kook de pasta in lichtgezouten water beetgaar.
  2. Snij het pepertje fijn en de tomaten in stukjes.
  3. Laat de tonijn en de ansjovis uitlekken. Verdeel de tonijn in stukken.
  4. Verhit de olie en fruit het pepertje daarin.
  5. Knijp de knoflook boven de pan uit en fruit even mee.
  6. Voeg dan de tomaten toe en laat de saus even inkoken.
  7. Voeg daarna de uitgelekte tonijn en ansjovis toe.
  8. Schep de kappertjes door de saus en verwarm het geheel nog een paar minuten.
  9. Giet de pasta af en laat deze uitlekken. Doe de pasta terug in de pan.
  10. Schep de saus door de pasta en garneer met basilicum.

Houdt u niet van hete pepertjes, verwijder dan de zaadjes voordat u hem snijdt. Eet smakelijk.

Spaghetti met tonijn

  • 4 personen
  • 15-20 minuten

Ingredienten
  • 400 gr spaghetti
  • 1 blikje tonijn
  • 1/2 blikje ansjovisfilets
  • 1 rode ui
  • 2 eetlepels zonnbloemolie
  • 3 eetlepels groene pesto
  • zwarte olijven, zonder pit
  • verse peterselie, fijngehakt
  • verse basilicum, grof geseneden

Bereiding
  1. Kook de spaghetti in lichtgezouten water beetgaar.
  2. Snipper de ui.
  3. Snij de ansjovisfilets klein en laat de tonijn uitlekken.
  4. Snij de zwarte olijven in plakjes.
  5. Verhit de olie in een pan en fruit de ui erin aan.
  6. Voeg de vis en de gesneden olijven aan de ui toe en bak dit even mee.
  7. Voeg ook de fijngehakte peterselie toe en warm alles nog even goed op.
  8. Giet de pasta af en laat deze uitlekken. Doe de pasta terug in de pan.
  9. Schep de pesto door de spaghetti en voeg ook het vismengsel toe.
  10. Garneer het geheel met basilicumblaadjes.

Eet smakelijk.

Tonijnpasta

  • 4 personen
  • 15-20 minuten

Ingedienten
  • 400 gr penne
  • 2 blikjes tonijn op olie
  • 3-4 volle eetlepels zwarte olijven, zonder pit
  • 1 citroen
  • 6-7 zongedroogde tomaatjes
  • 75 gr rucola
  • stukje oude goudse of parmesaanse kaas
  • peper

Bereiding
  1. Kook de pasta in lichtgezouten water beetgaar.
  2. Open intussen de blikjes tonijn en verdeel de tonijn in stukjes. Houd wat van de olie achter.
  3. Spoel de olijven af en dep ze droog.
  4. Borstel de citroen onder lauwwarm water af. Rasp wat van de schil en halveer de citroen. Pers één helft uit.
  5. Halveer de zongedroogde tomaatjes.
  6. Giet de pasta af en laat deze uitlekken. Doe de pasta terug in de pan.
  7. Voeg de stukjes tonijn, de olie van de tonijn, de olijven, de citroenrasp en het citroensap aan de pasta toe.
  8. Meng de rucola an de stukjes tomaat er doorheen.
  9. Verdeel de pasta over de borden en strooi hier wat geraspte kaas en gemalen peper overheen.

Eet smakelijk.

Als u liever een andere soort pasta heeft, dan kunt u die natuurlijk ook gebruiken. U kunt bijvoorbeeld ook tagliatelle gebruiken. Dit geldt eigenlijk voor alle pasta soorten en alle gerechten.
© 2009 - 2024 Martinq79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pasta met spek(blokjes)We kennen het allemaal wel. We hebben geen tijd en moeten snel wat op tafel toveren. Je kijkt in de koelkast en ziet dat…
Pasta-soorten, gedroogde en verse pastaPasta-soorten, gedroogde en verse pastaEr bestaan naar het schijnt meer dan 700 verschillende pastasoorten. Veel pastasoorten hebben meerdere namen, en worden…
Makkelijk en snel, studentengerechten met pastaMakkelijk en snel, studentengerechten met pastaPasta is niet alleen makkelijk klaar te maken, maar ook nog eens erg lekker en niet duur. Het ideale gerecht voor een st…

Pasta met schelp- en schaaldierenU wilt graag een lekkere pasta maaltijd op tafel zetten, maar weet niet wat. Er is zoveel keus in zowel pasta soorten al…
Duivelsdrek in de keukenHeel anders dan de naam doet vermoeden is Duivelsdrek een kruid dat na verhitting lekker ruikt en smaakt. Het wordt in d…
Martinq79 (62 artikelen)
Laatste update: 14-05-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.