Tzatziki: Grieks (bij)gerecht
Tzatziki is een Grieks traditioneel gerecht. En wordt gemaakt van Griekse yoghurt, knoflook, komkommer, olijfolie en kruiden (zoals dille en peterselie).Oorsprong
Tzatziki is van oorsprong een Grieks bijgerecht. Inmiddels wordt het in vele landen gegeten en zijn er verschillende varianten op dit heerlijke bijgerecht.Gebruik
Tzatziki wordt traditioneel vaak gegeten bij knoflookbrood. Een knoflookbrood wordt als volgt gemaakt. Snij een stokbrood open en besmeer deze met fijngemaakte knoflook, peper, zout en olie. Bak het stokbrood vervolgens circa zes minuten in een oven op 220 graden.Tevens is tzatziki erg lekker bij stokbrood, gegrild vlees of vis, tortilla's of als dipsaus bij chips.
Traditionele versie
De traditionele tzatziki wordt gemaakt van Griekse yoghurt, knoflook, komkommer, olijfolie, dille en peterselie. Eerst word de komkommer doormidden gesneden om het zaad er uit te halen. De komkommer wordt vervolgens grof geraspt en gedroogd (bijvoorbeeld in een centrifuge, of uitgeknepen in een theedoek). De knoflook wordt gepeld, gemengd met olijfolie en fijngemaakt in een blender (of keukenmachine) met peper, dille en peterselie. Vervolgens wordt de geraspte gedroogde komkommer toegevoegd. Als laatste wordt het geheel door de Griekse yoghurt heen geroerd.Tzatziki met munt
De ingrediënten die je nodig hebt om deze versie van tzatziki te maken zijn: Griekse yoghurt, komkommer, knoflook, gehakte munt en zout & peper. Schil en rasp de komkommer en laat het vervolgens uitlekken. Snij vervolgens de knoflook fijn. Klop de yoghurt samen met de geraspte komkommer en voeg de knoflook en zout & peper toe. Zet de tzatziki een paar uur in de koelkast en strooi vervolgens de munt erover heen.Tzatziki met crème fraîche
Niet alle varianten van tzatziki worden gemaakt van Griekse yoghurt. Tzatziki is ook erg lekker te maken van crème fraîche of kwark. In deze versie wordt de variant met crème fraîche toegelicht.Voor de tzatziki met crème fraîche heb je de volgende ingrediënten nodig: crème fraîche, komkommer, knoflook, zout & peper. Schil en rasp de komkommer en laat deze vervolgens drogen (uitlekken of drogen in een theedoek). Snij vervolgens de knoflook fijn (kan ook in een knoflookpers, maar daardoor gaat veel knoflook verloren). Doe de crème fraîche in een schaal en roer vervolgens de komkommer, knoflook en zout & peper er door heen.