Roerbakken en roerbakrecepten

Roerbakken en roerbakrecepten Roerbakken of wokken wordt steeds vaker gedaan. Roerbakken is gemakkelijk en snel, lekker en gezond.

Roerbakken

Roerbakken is een kooktechniek waarbij het voedsel op hoog vuur gaar gemaakt wordt. Voordeel van roerbakken is dat de vitamines in het voedsel blijven en er niet uitkoken. Het voedsel smaakt vers en de sappen blijven in het voedsel.
Roerbakken wordt veel gedaan in Oosterse landen, b.v. in China. We noemen het roerbakken ook wel wokken, doordat de wok het meest geschikt is voor het roerbakken.

De wok

De wok is een grote brede, hoge bakpan. Door de hoge rand lijkt een wok meer op een schaal dan op een pan. Door de vorm van de wok wordt alle warmte goed verspreid. Het is belangrijk dat er in de wok op zo heet mogelijk vuur wordt gekookt. Meestal is het vuur van een gewoon gasfornuis net niet sterk genoeg om optimaal te kunnen wokken. Nieuwere, grotere fornuizen hebben vaak een extra pit, die groter is dan de standaardfornuizen, deze is geschikter om op te wokken. Tegenwoordig zijn er ook elektrische wokken te koop, maar alleen de pannen met een hooge wattage worden heet genoeg om daar goed in te roerbakken. Wanneer je een elektrische wok wilt aanschaffen zult u dan ook voor een duurder merk met een hogere warmtecapaciteit moeten gaan.

De techniek van het roerbakken

Om de wokmaaltijd op z’n best klaar te kunnen maken kunt u het beste het vlees of vis en de wokgroenten van te voren een minuut in kokend heet water dompelen. Vervolgens het vlees of vis en de groenten met een schuimspaan uit de pan nemen en in een vergiet uit laten lekken. Inmiddels kunt u de wok op het vuur heet laten worden. Wanneer de wok heet is doet u een scheutje olie in de pan, waarna u de groenten en het vlees of vis toevoegt. Eventueel kunt u nu wat woksaus toevoegen. Roerbak de groenten met een grote houten lepel of de spatel gedurende ca. 3 minuten. Het beste is kleine porties tegelijk te wokken, bijvoorbeeld een hoeveelheid die net de bodem van de wok bedekt. Neem het voedsel na 3 minuten uit de pan en wok de volgende portie. Als alle porties klaar zijn, kunt u alles terugdoen in de wok. Hierna voegt u gare rijst, mie of noedels toe en warmt u het geheel nog even door.

Tips voor lekkere roerbakmenu’s

  • Neem een pakket Chinese roerbakgroenten en 400 gram kipfilet. Snijd de kipfilet in blokjes. Mix de groenten en de blokjes kipfilet in een schaal en verdeel dit in 3 porties. Werk steeds om en om. Doe 1 portie in kokend water, breng het water weer aan de kook en laat 1 minuut koken. Neem de eerste portie uit de pan en laat uitlekken, voeg naar smaak zout toe. Doe doe een scheut olie in de wok en roerbak 3 minuten op hoog vuur. Eventueel voegt u een woksaus toe.
  • Neem een pakket roerbakgroenten waar o.a. ui en rode paprika in zit. Neem ook een zak gemengde zeevruchten (evt. diepvries). Mix de groenten en de zeevruchten door elkaar en verdeel in 3 porties. Verwerk vervolgens de porties zoals in het bovenstaande recept.
  • Bovenstaande menu's zijn ook erg lekker wanneer je i.p.v. kip of zeevruchten, witvis of beefreepjes gebruikt.
  • Om de roerbakmenu’s lekker op smaak te brengen kunt u gebruik maken van een lekkere wokolie of woksauzen. Het beste is om voor één van de twee te kiezen. Wanneer je een wokolie gebruikt is het lekker als je bij het wokken nog wat ketjap toevoegt. Hou je van pittig, dan kun je ook nog wat sambal toevoegen, of wat pepertjes mee roerbakken.
  • Roerbaksauzen hebben van zichzelf al voldoende smaak, je kunt dan een plantaardige olie gebruiken om in te wokken.
  • Varieer met allerlei woksauzen en wokolieën om telkens weer een verassend andere smaak te krijgen.
  • Bij een aantal supermarkten zijn kant en klare wokpakketten of wokschotels verkrijbaar. Kijk hiervoor bij het snel klaar vers voedsel (b.v. de Kies en Kook lijn van Albert Heijn) of in de diepvries voor lang houdbare wokmenu's.
© 2008 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De perfecte manier om goed te wokkenDe perfecte manier om goed te wokkenWokken gebeurt steeds meer en vaker. Iedereen kent het ook wel.... het is gemakkelijk en erg gezond. Daarnaast is het oo…
Wokken voor beginnersWokken voor beginnersHet koken in de wok is gemakkelijk en je maakt er de mooiste gerechten mee in een korte tijd. Online en in boeken zijn e…
Wokken! Smakelijk en gezondWokken! Smakelijk en gezondKoken met de wok is trendy, en het biedt heel wat extra mogelijkheden. Met de wok kunt u namelijk de heerlijkste eenvoud…
Verschillende soorten wokken om te roerbakkenVerschillende soorten wokken om te roerbakkenEen wok is een pan met een platte bodem en een hoog opgaande bollende rand. De bodem is ten opzichte van het totale mode…

Lekkere chocotaartLekkere chocotaartOp je eten letten voor een gezond lijf en om niet aan te komen is belangrijk, maar af en toe moet je iets kunnen nemen w…
Lekkere salades als voor- of bijgerechtLekkere salades als voor- of bijgerechtSalade als voorgerecht of als bijgerecht, het kan allemaal. Enkele salades warm of koud, die gemakkelijk te maken zijn m…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 19-10-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.