Wokken op inductie: lekker en gezond!

Wokken is allang geen exotische kooktechniek meer, maar wel een dagelijkse manier om snel en lekker te koken. Ook op inductie wokken vormt tegenwoordig geen probleem meer. Meer nog, dankzij de nieuwste producten is wokken op een inductieplaat nog veelzijdiger en interessanter dan op een traditioneel gasfornuis. Traditioneel heeft een wok een ronde vorm. Daardoor had je om te wokken een gaskookplaat nodig die voorzien was van een sterke wokbrander en een wokrooster. De wokbrander had dan een hoger vermogen dat traploos te regelen was, zodat je niet enkel kon wokken maar ook andere bereidingen – zoals sudderen bijvoorbeeld – geen enkel probleem waren.
Wokken op een keramische kookplaat of een inductiekookplaat kon ook, maar dan was het nodig een wok met platte bodem te gebruiken. Uiteraard is dat niet helemaal hetzelfde als een ronde wok, die door zijn vorm specifiek bestemd is om vlot te roerbakken. Een ander minpunt aan keramische of elektrische kookplaten was dat het vermogen niet altijd goed regelbaar was, waardoor het eindresultaat niet altijd goed was.
Intussen is er heel wat veranderd en kan je ook met een echte ronde wok werken op een inductiekookplaat, meer bepaald met de inductiewok.

Wokweetjes

  • Een wok is een halfronde hole pan vergelijkbaar met een gehalveerde bal, die in de oosterse keuken wordt gebruikt. Het woord ‘wok’ is afkomstig uit het Kantonees en heeft dezelfde betekenis.
  • De Chinese wok heeft een lange houten steel en is oorspronkelijk van gehamerd plaatstaal. De wadjan is afkomstig uit de Indonesische en Indische keuken en heeft geen houten steel mar twee handvatten, ook oren genoemd.
  • De wok is dieper en meestal dunner dan een koekenpan en wordt voornamelijk gebruikt voor het roerbakken. Met olie gevuld wordt de wok ook gebruikt om in te frituren. Ook voedsel stomen, braden of roken is mogelijk.
  • Oorspronkelijk werd een wok uit een plat stuk staal vervaardigd. Die werd langdurig met een ronde hamer in vorm geslagen waardoor de kenmerkende puntjes in de wok ontstonden. Bij goed gebruik gingen deze wokken een leven lang mee. Tegenwoordig zijn de meeste woks van roestvrij staal, gietijzer of aluminium met email of teflon anti-aanbaklaag.

Inductiewok

De inductiewok is eigenlijk een inductiekookplaat met komvormige wokzone. De 38 cm brede kookplaat is voorzien van een glaskeramische kom waarin precies een bijgeleverde wokpan past. Die wok is een speciaal soort wok die oververhitting geen kans geeft. Een bekend nadeel aan veel woks is namelijk dat het moeilijk is de juiste temperatuur te vinden. Daardoor raakt het voedsel oververhit, verbrandt het en plakt het aan de bodem. Dat is met deze wok verleden tijd. Zelfs op maximale kracht zal de wok nooit warmer worden dan maximum 250°C. Tot aan ongeveer 220°C zal het product normaal opwarmen zoals elke andere wok, maar boven die temperatuur zal de kracht van de inductiekookplaat geleidelijk afnemen om zich te stabiliseren tussen 245 en 250°C. Vervolgens zal automatisch berekend worden hoeveel kracht nodig is om deze temperatuur te behouden of om warmte te compenseren die verloren gaat in de lucht of in het voedsel.

Optimaal gemak

De inductiekookplaat is bijzonder veelzijdig. In de komvormige inductiezone met speciale wokpan kunnen heel snel en op hoge temperatuur groenten, vlees, kip en vis gewokt worden. Door de snelle verhitting blijven de ingrediënten lekker knapperig en behouden ze hun kleur, smaak en voedingswaarde. Voor optimaal gemak is het ideale wokvermogen voorgeprogrammeerd en kent de komvormige inductiezone een boostfunctie van 3000 W.

Uiteenlopende kooktechnieken

Dankzij de exact instelbare lage temperatuur is zelfs het pocheren van eieren mogelijk. De ronde vorm van de wokpan is bovendien geschikt voor het opkloppen van crèmes, sauzen of een parfait. En met het (optionele) deksel op de wokpan behoort het smoren van groenten en vis, in eigen vocht, tot de mogelijkheden. Maar ook het stoven van gerechten in bijvoorbeeld kokosmelk, wijn of bouillon vormen geen probleem.
© 2010 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wokken voor beginnersWokken voor beginnersHet koken in de wok is gemakkelijk en je maakt er de mooiste gerechten mee in een korte tijd. Online en in boeken zijn e…
Kookt een elektrische of een inductiekookplaat beter?Kookt een elektrische of een inductiekookplaat beter?Waar vroeger bijna iedereen op gas kookte, is er tegenwoordig een grote verscheidenheid aan verschillende kookplaten bes…
De vijf types kookplaten: Wat zijn de verschillen?De vijf types kookplaten: Wat zijn de verschillen?Bij het kopen van een nieuwe keuken, moet er ook een kookplaat uitgezocht worden. De eerste vraag is dan: welk type kook…
Pannenset kiezen let op functie en warmtebronPannenset kiezen let op functie en warmtebronMet het huidige aanbod van verschillende pannen door allerlei firma’s is het kiezen van een set pannen geen kwestie van…

Siroop in de oude kruidenboekenSiroop, een mengsel van water en suiker bestond al in de Oudheid, al was dat niet zo vanzelfsprekend, want de kristalsui…
Echt Hollandse stamppottenDe winter staat voor de deur. En niets is lekkerder om met het koude weer echt Hollandse stamppotten te eten. Er bestaan…
Bronnen en referenties
  • Bron: Bijlage 'Het Laatste Nieuws' 4 nov. 2010
Guy1962 (193 artikelen)
Laatste update: 03-02-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.