Bruschetta, Italiaanser kan het niet

Bruschetta, Italiaanser kan het nietBruschetta als voorgerecht, borrelhapje of tussendoortje, altijd een succes! Deze typische antipasti uit Italie zijn origineel, simpel klaar te maken en heel lekker! Bruschetta dateert al vanuit de 15e eeuw in midden Italie en ook vandaag de dag is het een standaard item op vrijwel ieder Italiaans menu. Dus, nu lekker genieten op bruin of wit stokbrood.

Rauwe champignon bruschetta

Ingrediënten
  • stokbrood (in sneetjes)
  • enkele schoongemaakte en in hele dunne plakjes gesneden grotchampignons (of gewone champignons)
  • knoflook
  • extra vergine olijfolie
  • zout

Bereiding
Rooster wat sneetjes stokbrood.Wrijf een teentje knoflook over het geroosterde brood.Strooi dan een klein beetje zout over ieder sneetje.Sprenkel dan wat olijfolie over het broodje en leg de rauwe champignons op het brood. Klaar, een bijzonder lekkere smaaksensatie!

Traditionele tomaat-basilicum bruschetta

Ingrediënten
  • stokbrood (in sneetjes)
  • 3 middelgrote tomaten
  • 3 of 4 verse blaadjes basilicum
  • 1 teentje fijngesneden knoflook
  • extra vergine olijfolie
  • zout

Bereiding
Snijdt de tomaten in kleine stukjes. Versnipper de verse basilicum en voeg dit en de knoflook toe aan de tomaten. Dan een flinke scheut olijfolie toevoegen en zout naar smaak. Dit ongeveer een uur laten intrekken. Serveren op geroosterd stokbrood.

Bruschetta met olijventapenade

Ingrediënten
  • stokbrood (in sneetjes)
  • 100 gram zwarte olijven zonder pit, in stukjes gesneden
  • 3 champignons, schoongemaakt en fijngesneden
  • een halve kleine ui, fijngesneden
  • 1 of 2 teentjes fijngesneden knoflook
  • peper en zout
  • extra vergine olijfolie

Bereiding
Verwarm een flinke scheut olijfolie in een pan. Fruit hierin de ui en knoflook. Voeg de olijven en champignons toe. Dan zout en peper naar smaak toevoegen en laten sudderen op laag vuur gedurende 5 minuten. Van het vuur nemen en als het is afgekoeld in een blender pureren tot een smeuige massa ontstaat. Besmeer bij voorkeur geroosterde sneetjes stokbrood met de olijventapenade.

Bruschetta met mortadella en ricotta mousse

Ingrediënten
  • stokbrood (in sneetjes)
  • 5 plakjes mortadella
  • 3 el ricotta kaas
  • eventueel beetje zout (naar smaak) toevoegen

Bereiding
Pureer de ingredienten in een blender tot een smeuige pasta ontstaat. Serveer op geroosterd stokbrood.

Bruschetta met tomaat en oregano

Ingrediënten
  • stokbrood (in sneetjes)
  • in kleine blokjes gesneden tomaat
  • knoflook
  • extra vergine olijfolie
  • zout
  • oregano

Bereiding
Rooster enkele sneetjes stokbrood en wrijf met een teentje knoflook over het geroosterde brood.Beleg het brood met de tomaat en bestrooi dit met wat zout en oregano.Dan besprenkelen met olijfolie.

Lees verder

© 2009 - 2025 Renartsworld, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Romi, Pixabay