Drie keer maïsmeel

Maismeel is gezond en voedzaam. In onze Westerse keuken wordt het zelden gebruikt. In dit artikel drie van mijn eigen recepten met maïsmeel.

Maïsmeel

Maïsmeel kan je kopen in natuurvoedingszaken of zaken met kookbenodigdheden. Voor mijn bereidingen gebruik ik meestal polenta. Polenta is maïsmeel dat in sommige landen in het Middelandszeegebied als ontbijt of bijgerecht wordt gegeten. Meestal gebruik ik de grof gemalen variant, maar in sommige gerechten past fijn gemalen polenta beter. Polenta vind je in Turkse en zuiderse winkels en in sommige warenhuizen.

Om een lekker resultaat te krijgen, is het aan te raden grof gemalen polenta te mengen met een fijner gemalen meelsoort (maïs of tarwe of rijst). Met enkel korrelige ingedrïenten krijg je een los geheel.

Cake met maïsmeel

Ingedriënten:

  • maïsmeel
  • meel
  • melk
  • 1 ei
  • olie (zonnebloem of maïs)
  • bakpoeder
  • (riet)suiker

Bereiding:

Bij dit recept werk ik met vaste verhoudingen. De verhoudingen meet ik af met een glas. Je kan dit natuurlijk ook met gewicht werken. Het belangrijkste is dat de verhoudingen kloppen. Als je meer wilt maken, verdubbel je de verhoudingen en voor minder halveer je de verhoudingen.

Meng eerst de droge ingedriënten. Fijn meel kan je best zeven om het klonteren tegen te gaan. De verhoudingen zijn:
  • 1 deel fijn meel
  • 1 deel maïsmeel
  • 2 afgestreken eetlepels bakpoeder
  • 1/2de deel suiker

Meng de vloeibare ingedriënten. De verhoudingen zijn:
  • 1/2de deel olie
  • 1 deel melk
  • 1 ei

Meng alles ondereen. Giet het deeg in een ingevette bakblik (of een bakplaat voor een dunnere cake). Maak de bovenkant vochtig met een beetje water en strijk het water uit (niet teveel!). Bak de cake in een voorverwarmde oven op 180 tot 200°.

Opmerkingen:

  • Dit is het basisrecept. Afhankelijk van het gewenst resultaat kan je de verhoudingen veranderen. Meer olie bijvoorbeeld geeft een "sponsachtig" resultaat. Meer maïsmeel geeft een korreliger resultaat. Minder suiker geeft een hartiger resultaat (ideaal als ontbijtkoek!).
  • De suiker kan je ook vervangen met siroop (fruitsiroop, kandijsiroop, tarwesiroop, rijstsiroop, esdoornsiroop,,...). De siroop kan je best mengen met de vloeibare ingedriënten voor een homogeen resultaat. Met donkere siropen zoals kandijsiroop kan je ook slierten maken in het deeg voor of nadat je het in een bakplaat hebt gedaan.
  • Noten zijn ook heel lekker: duw stukjes walnoot in het deeg voordat je het in de oven doet.
  • Deze cake kan ook als basis gebruikt worden voor appelcake: doe de helft van het deeg in het bakblik, schik geschilde dunne appelschijfjes of appelblokjes op het deeg en giet er de rest over.
  • Je kan met deze cake ook tatli maken. Tatli zijn Turkse zoetigheden. Vaak wordt dit gemaakt met deeg dat een nacht trekt in sterke siroop. Hiervoor is het aan te raden de cake zonder suiker te bakken (eventueel met noten) en dan te overgieten met hete siroop (1 L water = 1 kg suiker + scheutje citroensap) en een nacht te laten rusten.
  • Maïsmeel kan ook vervangen worden (of aangevuld) met griesmeel. Griesmeel kan je eventueel kort bakken in olie voor een rijkere smaak.

Maïsbrood

Maïsbrood is een "Tex-Mex"specialiteit dat uitstekend past bij chili con carne, ribbetjes, gemarineerd vlees en andere gerechten met een sterke smaak. Zelf gebruik ik bovenstaand recept als basis. Hierbij gebruik ik meer bakpoeder voor een luchtiger resultaat en minder suiker omdat maïsbrood eerder hartig is dan zoet. Als je karnemelk lust kan je ook de helft van het melk vervangen door karnemelk (zoals in de meeste recepten).

Je kan met fijn maïsmeel ook platte maïsbroodjes maken. Hiervoor heb je enkel water, zout en maïsmeel nodig. De verhoudingen zijn afhankelijk van de gebruikte meelsoort. Het deeg moet stevig en elastisch zijn. Maak van het deeg kleine balletjes dat je uitrolt tot platte broodjes (zoals pitabroodjes). Strooi een dun laagje meel op een bakblik, leg de broodjes erop, maak de bovenkanten nat en bak af op 180°. Het eindresultaat is harder dan gewone pitabroodjes: om een zachter resultaat te krijgen, voeg je er wat fijn (tarwe)meel aan toe. Eventueel kan je er extra smaak aan geven met melk en / of een ei.

Maïspannenkoek

Ingedriënten:

  • 250 g maïsmeel
  • 500 g fijn (tarwe)meel
  • 750 ml melk
  • zonnebloemolie

Bereiding:

Meng alle ingedriënten tot je een vloeibaar beslag krijgt (is steviger dan gewoon pannenkoekenbeslag). Doe olie in een pan en giet er beslag in met een pollepel als de pan heet is. Bak de pannenkoeken aan beide kanten lichtbruin.

Opmerkingen:

  • De hoeveelheid melk is afhankelijk van de korrel van het meel: bij sommige meelsoorten heb je meer melk nodig en bij anderen minder. Het beslag mag niet te vast zijn.
  • Als je pannenkoeken met olie bakt, heb je al snel teveel olie in de pan waardoor je vette pannenkoeken krijgt. Dit kan je voorkomen door olie van je pan op te vangen in een kopje en terug in de pan te gieten als het nodig is.
  • De pannenkoeken zijn moeilijk op te rollen als gewone pannenkoeken. Je kan hier wel een "pannenkoekentaart" mee maken: leg een pannenkoek op een bord, giet er siroop op (tarwesiroop, rijstsiroop of kandijsiroop), smeer het siroop uit, leg er terug een pannenkoek op en herhaal tot je een torentje pannenkoeken krijgt, laat het even rusten en snij er dan taartpunten af.
  • Tijdens de feestdagen of op bijzondere dagen kan je hier een heerlijk dessert mee maken: maak kleine pannenkoeken (ter grootte van een schoteltje) en maak hiermee een pannenkoekentaart zoals hierboven en werk het af met opgeklopte room. Je kan siroop ook vervangen door confituur en afwerken met opgeklopte room en stukjes fruit.

Smakelijk!
© 2008 - 2024 Nesibe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maisgerechten, weer eens iets andersMaisgerechten, weer eens iets andersDe een vindt maïs lekker en de ander vindt het helemaal niets. Smaak, het blijft een zeer persoonlijke kwestie. Maar mis…
Maiscakerecepten zonder geraffineerde suikersMaiscakerecepten zonder geraffineerde suikersVerschillende meelsoorten zijn goed verkrijgbaar. Toch leggen de meeste mensen iets op basis van tarwemeel in het winkel…
Normale groentes, anders bereidWortel, maïs, bonen. We kennen ze allemaal wel. Groentes die we veel eten en niet meer te missen zijn uit ons dagelijkse…
Exotische groente: maïs & zoete aardappel / bataatExotische groente: maïs & zoete aardappel / bataatZowel de zoete aardappel als de maïs werden door de ontdekkers van Amerika naar Europa gebracht. Voor beide was de start…

Gebakken aardappelplakjes met ui en spek: lekker!Gebakken aardappelplakjes met ui en spek: lekker!In de categorie aardappelgerechten staan we stil bij een heerlijk gerecht, dat u in circa 15 minuten kunt bereiden: geba…
Recept voor gevulde kalkoenKalkoen is een gerecht wat traditioneel met kerst wordt gegeten. Hier vindt u een lekker en eenvoudig te maken recept vo…
Reacties

Mercury, 07-09-2014
Heb geprobeerd brood te bakken van maïsmeel, het is korrelig en niet vast gebakken. Wat deed ik fout? Te weinig olie misschien, het was niet elastisch te krijgen. Toen had ik dit recept nog niet gezien. Reactie infoteur, 10-08-2015
Waarschijnlijk inderdaad te weinig vetstof: olie of ei maakt het minder korrelig. Er zijn ook mensen die graag een korrelige structuur hebben: dat lijkt op kruimeldeeg en kan op dezelfde manier verder verwerkt worden (taart of crunch in ijs bvb)

Adrie, 18-04-2012
Klinkt als een aardig recept, maar de verhoudingen van het recept zijn onduidelijk, bijv.: 1 ei en 1 deel melk, nu weet ik nog niet wat de verhoudingen zijn. En ik wil het graag eens uitproberen! Reactie infoteur, 08-10-2012
Sorry voor mijn late reactie. Het is inderdaad wat onduidelijk. Ik gebruik altijd een glas (ong 20 cl). Het belangrijkste is dat de verhouding tussen het meel en het melk klopt. Dus als je 1 glas melk pakt, 1 glas meel enz… Het ei zorgt voor de binding. Als je merkt dat er te weinig ei in zit, kan je er meer in doen.

Spike4142, 27-01-2011
De mais (pita) broodjes beter bakken in de koekenpan (2x 5min), en ze heten: Arepas
En alleen een beetje zout, (Handwarm) water en maismeel. Reactie infoteur, 28-01-2011
Bedankt voor je reactie! De recepten hierboven zijn mijn eigen probeersels. Ik bak de broodjes altijd in de oven, maar ga volgende keer je tip eens proberen.

Nesibe (92 artikelen)
Gepubliceerd: 12-12-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.