Recepten voor hartige Turkse lekkernijen

Wilt u een lekker bijgerecht maken of een uitgebreide lunch? Krijgt u (onverwachts) gasten en wilt u hen iets lekkers serveren bij de thee zonder dat het u al teveel tijd kost? Dan zijn peynirli börek, patates böregi of sigara böregi zeer smakelijke alternatieven! Deze van oorsprong Turkse gerechten zijn zowel koud als warm erg lekker.

Peynirli börek


Benodigdheden

Ingredienten
 • Loempiadeeg (40 vierkante deegbladen verkrijgbaar bij onder meer Turkse, Marokkaanse en Chinese levensmiddelenwinkeltjes)

Voor de dressing
 • 1 theeglas melk
 • ½ theeglas zonnebloemolie
 • ¼ theeglas yoghurt
 • 1 theelepeltje bakpoeder
 • 2 eieren

Voor het kaas/peterselie mengsel
 • 1 rondje Turkse kaas
 • ½ bosje peterselie (kan ook meer of minder zijn; afhankelijk van ieders smaak)

Materiaal
 • Oven
 • Grote bakplaat
 • Bakpapier
 • 2 schalen

Bereidingstijd
Excl. baktijd neemt het bereiden ongeveer 25 minuten in beslag. Laat de loempiadegen vooraf even ontdooien.

Bereidingswijze

 1. Voeg in één schaal de melk, zonnebloemolie, yoghurt, bakpoeder en de eieren samen en meng het geheel goed door elkaar.
 2. Vermaal het rondje Turkse kaas met de handen of met een vork tot kleine stukjes. De stukjes kaas kunnen variëren van enkele millimeters tot ongeveer 1 centimeter, afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren. Voeg de kaas toe in de tweede schaal.
 3. Snij de peterselie klein en voeg deze toe in de schaal met de kaas. Meng de peterselie en kaas door elkaar heen.
 4. Scheidt alle loempiadegen van elkaar. Door ze alvast van elkaar af te halen en in een nieuwe stapel te leggen, plakken ze minder aan elkaar waardoor ze straks makkelijker bruikbaar zijn.
 5. Dompel vervolgens steeds één loempiadeegblad in de dressing en knijp deze uit. Dit vereist enige voorzichtigheid en ervaring, omdat de bladen makkelijk scheuren als ze nat zijn. Het is de bedoeling dat het deegblad doorweekt is, maar de dressing dient er niet vanaf te druipen.
 6. Voorzie de bakplaat van bakpapier.
 7. Leg het doorweekte deegblad in een hoek van de bakplaat. Uiteindelijk moeten er tien lagen van vier doorweekte bladen op de bakplaat passen. De bladen moeten niet strak op de bakplaat worden gelegd, maar enigszins gekreukt. Dit zorgt ervoor dat het uiteindelijke brood wat luchtiger en dikker wordt.
 8. Na elke drie lagen moet het mengel van kaas en peterselie over de deegbladen worden gestrooid.
 9. Verwarm de oven alvast voor op 180 á 200 graden, afhankelijk van de soort oven. Het brood moet zowel van boven als van onder verwarmd worden.
 10. Bestrijk het gehele brood met 1 ei.
 11. Bestrooi het geheel met wat sesamzaad.
 12. Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven. Afhankelijk van de soort oven, heeft het geheel 25 á 35 minuten baktijd nodig. Om te voorkomen dat het brood aanbrandt, kan het geheel het beste regelmatig gecheckt worden.

Als het brood is afgebakken, kan het in stukjes worden gesneden (of geknipt met een schone schaar) en geserveerd worden. Ook afgekoeld smaakt dit brood heerlijk. Indien blijkt dat de gemaakte dressing niet voldoende is, kan één laag loempiadegen droog worden toegevoegd. De overige bladen zorgen ervoor dat alles goed doorweekt wordt. Het eventueel overgebleven kaas/peterselie mengel kan ingevroren worden en een volgende keer opnieuw worden gebruikt.

Patates böreği


Benodigdheden

Ingredienten
 • 5 grote aardappelen
 • ½ theeglas zonnebloemolie
 • ½ theeglas melk
 • ½ bosje peterselie (kan ook meer of minder zijn; afhankelijk van ieders smaak)
 • 1 rondje Turkse kaas
 • 2 eieren
 • Sesamzaad
 • Zout naar smaak toevoegen

Materiaal
 • Oven
 • Grote bakplaat
 • Bakpapier
 • Middelgrote schaal
 • Aardappelschiller

Bereidingstijd
Excl. baktijd neemt het bereiden ongeveer 25 minuten in beslag.

Bereidingswijze

 1. Zet een middelgrote schaal klaar.
 2. Alvorens de buitenste schil van de aardappelen verwijderd te hebben, dienen deze geraspt te worden zodat er hele dunne plakjes aardappel overblijven. Dit kan gewoon gedaan worden met de aardappelschiller. De plakjes aardappel moeten niet té groot worden en om deze reden kan de aardappel het beste in de breedte worden geraspt.
 3. Gooi alle aardappelschillen in de schaal.
 4. Voeg de zonnebloemolie en de melk toe.
 5. Snij de peterselie klein en voeg deze toe in de schaal.
 6. Vermaal het rondje Turkse kaas met de handen of met een vork tot kleine stukjes. De stukjes kaas kunnen variëren van enkele millimeters tot ongeveer 1 centimeter, afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren. Voeg de kaas toe in de schaal.
 7. Voeg 1 ei bij het mengsel in de schaal.
 8. Voeg zout toe naar smaak.
 9. Roer het geheel voorzichtig om met de handen, een vork of een lepel. Zorg dat de aardappel plakjes intact blijven.
 10. Verwarm de oven alvast voor op 160 á 180 graden, afhankelijk van de soort oven. Het brood moet zowel van boven als van onder verwarmd worden.
 11. Voorzie de bakplaat van bakpapier.
 12. Pak met de hand een deel van het aardappelmengsel en laat dit enigszins uitlekken zodat er niet téveel vocht op de bakplaat terecht komt. Verdeel het aardappelmengsel vervolgens gelijkmatig over de bakplaat.
 13. Bestrijk het geheel met 1 ei.
 14. Bestrooi het geheel met wat sesamzaad.
 15. Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven. Afhankelijk van de soort oven, heeft het geheel 25 á 40 minuten baktijd nodig. Om te voorkomen dat het brood aanbrandt, kan het geheel het beste regelmatig gecheckt worden.

Als het brood is afgebakken, kan het in stukjes worden gesneden (of geknipt met een schone schaar) en geserveerd worden.

Sigara böreği


Benodigdheden

Ingredienten
 • Driehoekige deegbladeren (verkrijgbaar bij onder meer Turkse en Marokkaanse levensmiddelenwinkeltjes, ook wel Yufka genoemd)
 • Olie
 • Turkse kaas
 • Bosje peterselie
 • Water
 • Eventueel een ei

Materiaal
 • Pan of friteuse

De hoeveelheden zijn afhankelijk van het aantal te bereiden sigara böreği.

Bereidingswijze

 1. Vermaal het rondje Turkse kaas met de handen of met een vork tot kleine stukjes. De stukjes kaas kunnen variëren van enkele millimeters tot ongeveer 1 centimeter, afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren. Voeg de kaas toe in de tweede schaal.
 2. Snij de peterselie klein en voeg deze toe in de schaal met de kaas. Meng de peterselie en kaas door elkaar heen.
 3. Voorzie een deegblad van de kaas en peterselie..
 4. Bevochtig het deegblad met wat water of ei en rol deze op. Aan de zijkanten in elkaar vouwen.
 5. Nadat het gewenste aantal rolletjes is gemaakt, deze in een pan met veel olie bakken of ze even frituren.
 6. De rolletjes even laten afdruipen en vervolgens serveren.

De deegrolletjes zijn lekker te combineren met chilisaus.

Het eventueel overgebleven kaas/peterselie mengel kan ingevroren worden en een volgende keer opnieuw worden gebruikt.

Eet smakelijk!
© 2008 - 2022 Berdien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Turkse taal: alfabet en uitspraakHet Turks lijkt een moeilijke taal maar dit valt in de praktijk reuze mee. Het Turkse alfabet lijkt op het Nederlandse a…
Turkse taal: werkwoorden en gebiedende wijsUitleg over de grammatica van de Turkse taal met betrekking tot werkwoorden en gebiedende wijs (bevestigend en ontkennen…
Turkse hapjes - makkelijk te bereidenTurkse hapjes - makkelijk te bereidenBen je ook gek op hapjes en tussendoortjes? Vind je turks eten ook lekker? Of wil je eens wat anders proeven? Probeer da…
Eetcultuur: TurkijeEetcultuur: TurkijeTurks eten is heerlijk. De keuken is uitgebreid en divers. Turken zijn dol op lekker eten en vooral met mooi weer geniet…

Recept voor gevulde kalkoenKalkoen is een gerecht wat traditioneel met kerst wordt gegeten. Hier vindt u een lekker en eenvoudig te maken recept vo…
Kinderrecepten: DrankjesNaast lekkere hapjes zijn er ook lekkere drankjes voor kinderen. Hieronder vindt je een aantal korte recepten die voor z…
Berdien (19 artikelen)
Gepubliceerd: 11-12-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.