Normale groentes, anders bereid
Wortel, maïs, bonen. We kennen ze allemaal wel. Groentes die we veel eten en niet meer te missen zijn uit ons dagelijkse leven. We hebben groentes nodig en ondanks dat ze gezond zijn, zijn sommige groentes wel erg saai. Door experimenteren kom je soms op erg lekkere creaties. Hieronder staan enkele recepturen van deze groentes – wortel, maïs en bonen – om ze eens op een andere wijze te eten.
Zoete wortelen
Wortel kun je rouw eten en gekookt. Veel mensen koken de wortel door ze in het water te leggen, er een schep suiker door te doen en ze gaar te laten worden. Maar waarom niet een middenweg van zoete, knapperige wortelen?
Ingrediënten
- Een bos verse wortelen
- Honing
- Gembersiroop
- Verse tijm
- Verse rozemarijn
Bereiding
- Snijd het loof en de uiteindes van de wortel en maak deze schoon
- Spoel ze af en snijd ze, wanneer ze erg lang zijn, in tweeën
- Zet een pan op het vuur met een goede antiaanbaklaag en voeg de wortelen toe
- Voeg een royale hoeveelheid honing toe (in elk geval zoveel dat elke worstel kan baden in honing)
- Voeg een flinke scheut gembersiroop toe
- Besprenkel de wortelen met verse tijm en rozemarijn
- Laat het geheel sudderen tot de wortelen beetgaar worden (dit is afhankelijk van de dikte en hoeveelheid van de wortelen, maar wanneer u er makkelijk met een vork in kunt prikken zijn ze het beste – ca. 5 – 10 min
- Schep de worstelen op het bord en besprenkel het eventueel met wat extra kruiden
Tip
Dit gerecht is heerlijk met aardappelpuree gemaakt met crème fresh en peterselie of probeer eens gewoon noodles gewokt in sojasaus en sweet chilli saus.
Maïs met pesto
Maïs is erg lekker en verfrissend. Het past bij bijna elke recept en heeft een unieke smaak. Hier volgt een recept van maïs die minder bekend is.
Ingrediënten
- Maïs uit blik of maïskolven
- 1 potje groene pesto
- 1 tomaat (bij maïs uit blik)
- Paprikapoeder
- Olijfolie
Bereiding
- Verwarm een pan met olijfolie
- Bij maïs in blik: laat de maïs uitlekken en laat deze beetgaar worden in de pan
- Bij maïskolven: leg de maïs in de pan en bak deze rondom zodat ze goudgeel worden
- Voeg een half potje pesto toe
- Bij maïs in blik: roer de maïs en pesto door elkaar en bestrooi deze met paprikapoeder
- Bij maïskolven: rol de kolven door de pesto en bestrooi rondom met paprikapoeder
- Bij maïs in blik: snijd de tomaat in plakjes en voeg deze aan de maïs toe
- Laat nog zachtjes doorkoken (max. 5 min) zodat de maïs knapperig blijft
Tip
Deze maïs is heerlijk met pasta (tagliatelle of spaghetti). Laat de pasta puur, voeg dus alleen een klein beetje overgebleven pesto uit de pan toe en eventueel wat knoflook met roomboter of kaas.
Bonen met ei
Groene bonen, vers te koop of uit een potje. Vers zijn deze bonen het lekkerst, maar waarom koken in water als het net zo lekker is wanneer u er iets anders mee doet.
Ingrediënten
- 250 gram verse bonen
- Eiwit van 2 eieren
- Bieslook
- 1 teentje knoflook
- Olijfolie
Benodigdheden
Wok
Bereiden
- Was de bonen en snijd de uiteinden eraf (laat de bonen zoveel mogelijk heel)
- Wok de bonen kort op hoog vuur in olijfolie
- Klopt het eiwit los en voeg bieslook toe
- Kneus de knoflook en hak deze zo fijn mogelijk
- Voeg de knoflook bij het eiwit
- Haal de wok van het vuur en laat de bonen uitlekken
- Pak een koekenpan met goede anti aanbaklaag en laat deze warm worden
- Leg de bonen in de pan en voeg hier het eiwit mengel bij
- Zorg ervoor dat het vuur laag staat en het eiwit zich langzaam aan de bonen hecht, roer hiervoor zachtjes de bonen door het eiwit
Tip
Bij dit gerecht is het net zo lekker om zowel aardappel als rijst te eten. Kiest u voor de rijst, neemt u dan risotto gekookt in runderbouillon met rundvleesblokjes.