Maiscakerecepten zonder geraffineerde suikers
Verschillende meelsoorten zijn goed verkrijgbaar. Toch leggen de meeste mensen iets op basis van tarwemeel in het winkelmandje. Ongemerkt heb je daardoor een eenzijdig dieet. Wat variatie is gemakkelijk aan te brengen, waardoor je beter afwisselt in voedingsstoffen. Meel op basis van mais biedt een goed alternatief op tarwegluten en geeft een zachte, kruimelige cake. Glutenvrije cakes zonder geraffineerde suikers kunnen prima smaken. Ook kunnen taarten eenvoudig melk- en lactosevrij gemaakt worden. Of pinda- en notenvrij. Met een aantal ingrediënten als maismeel en banaan kun je eindeloos variëren. Banaan is door de zachte smaak een ideale vervanger van suiker. Gebruik het liefst overrijpe bananen, omdat de banaan dan zoeter is.
Wat is maismeel?
Een meelsoort waar je veel kanten mee uit kunt is maismeel. Mais is een graansoort en behoort tot de grassen. Mais komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Net als rijst bevat mais geen tarwegluten. In mais zit zeïne, een gluteneiwit. De samenstelling van de aminozuren is echter anders dan die in tarwe, gerst, spelt, rogge en kamut (onder glutenintolerantie worden onder meer deze vijf graansoorten geschaard). Hierdoor kan mais in een glutenallergie- of coeliakiedieet passen. Maismeel wordt gemaakt door mais te malen. Gerechten op basis van maismeel hebben vaak een korrelige structuur en smaken zacht. Maismeel vind je bij de meeste tropische supermarkten en natuurwinkels. Kies het liefst voor niet-gemodificeerd maismeel. De grofheid van het meel verschilt per fabrikant. Met de benaming ‘polenta’ kun je prima taarten bakken.
Werken met ghee en kokosolie
Ghee en kokosolie zijn gezonde vetten. Ze zitten vol stoffen die goed zijn voor de spijsvertering. Beide hebben een hoog verbrandingspunt, vergeleken met zonnebloemolie of olijfolie. Hierdoor blijven alle goede eigenschappen behouden. Ghee is geklaarde boter met een nootachtige smaak en in vaste toestand geel van kleur. Melkeiwitten en zouten zijn in het verwerkingsproces van ghee uit de boter weggehaald. Mensen die gevoelig zijn voor zuivel kunnen dus vaak wel ghee gebruiken. Kokosolie komt uit de kokosnoot. In tegenstelling tot de naam is de kokosnoot geen familie van noten of pinda’s. Kokosolie is dus pinda- en notenvrij. De olie wordt uit het vruchtvlees gekregen en is wit en hard, afhankelijk van de temperatuur. Beide vetten kun je voor taarten en cakes zachtjes in een pannetje verwarmen tot het een vloeibare substantie is en bij het beslag gieten.
Basisrecept maiscake
Bakken met maismeel en banaan kost weinig tijd. Kwestie van roeren en klaar. Een maistaart is kruimig en zacht van smaak. Door overrijpe bananen te gebruiken, is extra suiker toevoegen niet nodig. Afhankelijk van je dieet en je leefstijl kun je deze taart verder bekleden met (roomkaas)glazuur of boter crème. Wat vruchtencompote of vers fruit passen ook goed bij de taart.
Ingrediënten
- 4 (over)rijpe bananen
- 2 middelgrote eieren
- 150 gram maismeel
- 150 gram ghee of kokosolie
- 2 theelepels koekkruiden of kaneel naar smaak
- 1 theelepel bakpoeder (eventueel)
- ½ theelepel vanillepoeder of merg van 1 vanillestokje naar smaak
- snufje zout (eventueel)
Bereidingswijze
(5 minuten bereiden en 45 minuten oventijd)
Vet een bakvorm in en verwarm de oven voor op 175⁰C. Prak de bananen fijn. Smelt de kokosolie of ghee in een pannetje als het nog niet vloeibaar is. Klop de eieren en de olie naar wens door de bananen tot een gladde massa. Voeg de overige ingrediënten toe en roer tot alles is opgenomen. Plaats het beslag in een vorm en bak de cake in het midden van de oven gaar en bruin. Prik een satéstokje in de cake. Als de prikker er droog uitkomt, is de taart gaar. Extra lekker met fruit, slagroom en ijs.
Tropisch maistaartje met kokos, ananas en rozijnen
Voeg wat kokos, ananas en rozijnen toe aan het basisrecept en je waant je ineens in de tropen! Zonder geraffineerde suikers. Eventueel kun je nog een extra handje geraspte kokos over de taart strooien voor de afwerking. Geraspte kokos vind je bij elke goed gesorteerde supermarkt. De ananas mag vers of uit blik zijn.
Ingrediënten
- 4 (over)rijpe bananen
- 2 middelgrote eieren
- 150 gram maismeel
- 150 gram ghee of kokosolie (vloeibaar gemaakt)
- 30 gram geraspte kokos
- 50 gram fijngesneden ananas
- 50 gram rozijnen (eventueel)
- 2 theelepels koekkruiden of kaneel naar smaak
- 1 theelepel bakpoeder (eventueel)
- ½ theelepel vanillepoeder of merg van 1 vanillestokje naar smaak
- snufje zout
Bereidingswijze
(5 minuten bereiden en 45 minuten oventijd)
Vet een bakvorm in en verwarm de oven voor op 175⁰C. Wel de rozijnen ca. 10 minuten in lauw water. Giet het water af en zet de rozijnen apart. Prak de bananen fijn. Smelt de kokosolie of ghee in een pannetje als het nog niet vloeibaar is. Klop de eieren en de olie naar keus door de bananen tot een gladde massa. Voeg de kruiden, meel en bakpoeder toe en roer tot alles is opgenomen. Schep de kokos, ananas en rozijnen door het beslag. Plaats het mengsel in de bakvorm. Bak alles in het midden van de oven gaar en bruin in ca. 45 minuten. Prik een satéstokje in de cake. Als de prikker er droog uitkomt, is de taart gaar. Lekker met vers fruit en vanillesaus.