Eindeloos variëren met komkommer
Komkommer is uit de Nederlandse keuken niet meer weg te denken. Je kunt het in de meest uiteenlopende gerechten verwerken. Een aantal voorbeelden wat je allemaal kunt doen met komkommer.
Rivierkreeftjes met komkommer
Ingrediënten
- 150 gram rivierkreeftjes
- 1 kleine komkommer
- 2 eetlepels zure room
- zout
- half pepertje
- olijfolie
- verse kruiden: dille, bieslook, kervel
Bereiding
Schil de komkommer en haal de zaadlijsten eruit en snijd hem vervolgens in reepjes van zo'n tien bij een centimeter. Doe wat olie in een koekenpan, verwarm daarin op een laag pitje de komkommer en schep het af en toe om.
Na zo'n vijf minuten de zure room en de geknipte of gehakte dille er door roeren en verwarm het zo'n twee minuten mee. Dan de rivierkreeftjes toevoegen en wat zout voor de smaak. Een half pepertje klein maken en erbij doen en de rivierkreeftjes warm laten worden. Vlak voordat het geheel klaar is de bieslook en kervel kleingeknipt er overheen strooien. Serveer het met kleine kruimige aardappeltjes.
Komkommer met tartaar
Ingrediënten
- 1 grote komkommer
- 1 groene paprika
- 2 tartaartjes
- 2 eetlepels zure room
- 1 klein pepertje
- 3 bosuitjes
- peper en zout
Bereiding
Schil de komkommer met een dunschiller en snij de komkommer vervolgens in blokjes, Maar aansluitend de paprika schoon en maak daar ook blokjes van. Het pepertje en de uitjes schoonmaken en maak ze ook klein.
Bak de tartaar nu rul in de wok of hapjespan. Voeg peper, paprika en uien toe en voeg wat zout naar smaak toe. Doe nu de komkommer erbij en roerbak alles een aantal minuten (tot het gaar is). Voeg nog wat peper en zout naar smaak toe en roer –van het vuur af- als laatste de zure room er door.
Komkommer-tomatensoep
Ingrediënten
- 1/2 komkommer
- 2 dl tomatensap
- 2 eetlepels mais (uit een blikje)
- Citroensap
- Spaanse peper (flesje)
- Tabasco
- Peper
Bereiding
Schil de komkommer en maak er kleine stukjes van, voeg hier de maïs bij. Maak nu het tomatensap warm en breng op smaak met peper, tabasco, citroensap en Spaanse peper. Als alles goed warm is giet je het over de komkommer en maïs. Serveer het met donkerbruin brood.