Eindeloos variëren met komkommer

Komkommer is uit de Nederlandse keuken niet meer weg te denken. Je kunt het in de meest uiteenlopende gerechten verwerken. Een aantal voorbeelden wat je allemaal kunt doen met komkommer.

Rivierkreeftjes met komkommer

Ingrediënten

  • 150 gram rivierkreeftjes
  • 1 kleine komkommer
  • 2 eetlepels zure room
  • zout
  • half pepertje
  • olijfolie
  • verse kruiden: dille, bieslook, kervel

Bereiding

Schil de komkommer en haal de zaadlijsten eruit en snijd hem vervolgens in reepjes van zo'n tien bij een centimeter. Doe wat olie in een koekenpan, verwarm daarin op een laag pitje de komkommer en schep het af en toe om.
Na zo'n vijf minuten de zure room en de geknipte of gehakte dille er door roeren en verwarm het zo'n twee minuten mee. Dan de rivierkreeftjes toevoegen en wat zout voor de smaak. Een half pepertje klein maken en erbij doen en de rivierkreeftjes warm laten worden. Vlak voordat het geheel klaar is de bieslook en kervel kleingeknipt er overheen strooien. Serveer het met kleine kruimige aardappeltjes.

Komkommer met tartaar

Ingrediënten

  • 1 grote komkommer
  • 1 groene paprika
  • 2 tartaartjes
  • 2 eetlepels zure room
  • 1 klein pepertje
  • 3 bosuitjes
  • peper en zout

Bereiding

Schil de komkommer met een dunschiller en snij de komkommer vervolgens in blokjes, Maar aansluitend de paprika schoon en maak daar ook blokjes van. Het pepertje en de uitjes schoonmaken en maak ze ook klein.
Bak de tartaar nu rul in de wok of hapjespan. Voeg peper, paprika en uien toe en voeg wat zout naar smaak toe. Doe nu de komkommer erbij en roerbak alles een aantal minuten (tot het gaar is). Voeg nog wat peper en zout naar smaak toe en roer –van het vuur af- als laatste de zure room er door.

Komkommer-tomatensoep

Ingrediënten

  • 1/2 komkommer
  • 2 dl tomatensap
  • 2 eetlepels mais (uit een blikje)
  • Citroensap
  • Spaanse peper (flesje)
  • Tabasco
  • Peper

Bereiding

Schil de komkommer en maak er kleine stukjes van, voeg hier de maïs bij. Maak nu het tomatensap warm en breng op smaak met peper, tabasco, citroensap en Spaanse peper. Als alles goed warm is giet je het over de komkommer en maïs. Serveer het met donkerbruin brood.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veganistisch/vegetarisch: warme en koude soepenVeganistisch/vegetarisch: warme en koude soepenSoep kan eigenlijk altijd wel: als voorgerecht, als hoofdgerecht of als lunch. Als hoofdgerecht kun je er een lekker stu…
Tzatziki: Grieks (bij)gerechtTzatziki is een Grieks traditioneel gerecht. En wordt gemaakt van Griekse yoghurt, knoflook, komkommer, olijfolie en kru…
Zelfgemaakt broodbeleg met yoghurtMisschien zijn dit geen voor de hand liggende pasta’s voor de boterham, maar toch laat de aangename smaak van het beleg…
Zomersoep als maaltijdZomersoep als maaltijdWe eten tijdens de warmere maanden lichter en vaak ook wat minder. De salade is dan ook niet voor niets enorm populair.…

Hollandse pot-receptenHollandse pot-receptenZodra de 'r' in de maand komt, wordt het tijd voor steviger maaltijden. Maaltijden waar je met een temperatuur die in ee…
De lekkerste appelreceptenVoor iedereen die net als ik gek is op appelgebak op allemaal verschillende manieren zijn hier een aantal lekkere en gem…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 08-09-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.