Veganistisch/vegetarisch: warme en koude soepen
Soep kan eigenlijk altijd wel: als voorgerecht, als hoofdgerecht of als lunch. Als hoofdgerecht kun je er een lekker stuk brood bij serveren, voorzien van (veganistische) kruidenboter of andere lekkere smeerseltjes. Als voorgerecht is soep vooral een leuke manier om je gasten aangenaam te verrassen. Hoewel je in de supermarkt ook prima soepjes uit pakken en blikken kunt kopen, kan er niets op tegen verse, zelfgemaakte soep. Een ander voordeel van zelfgemaakte soep is dat je er dan een heerlijke vegetarische of veganistische variant van kan maken, die niet in de supermarkt te verkrijgen is. Daarbij kun je denken aan gazpacho, komkommersoep, courgettesoep, mais-jalapenosoep en pindasoep.
De vegetarische soepjes bevatten geen vlees of vis, dus bijvoorbeeld ook geen runderbouillon. De veganistische soepjes bevatten ook geen melk, yoghurt, kaas of eieren: alle dierlijke producten worden weggelaten. Daarom zijn niet alle onderstaande recepten geschikt voor veganisten. Dit wordt wel duidelijk benoemd bij het recept.
Koude soepen (geschikt voor veganisten)
Gazpacho
Ingrediënten voor 4 personen:
- 3 tenen knoflook
- 2 kleine uien
- 1 stengel bleekselderij
- 600 gram gepelde tomaten in blik
- 25 ml olijfolie
- 1 scheut balsamicoazijn
- 1 komkommer
- 1 rode paprika
- ¼ bosje munt
- ¼ bosje peterselie
- Zout en peper
- Eventueel: 2 stukjes jalapenopepers uit pot (voor wat extra pit)
- Eventueel: ijsklontjes
Extra nodig:
Bereiding:
Stap 1: Snijd de ui in grove stukken en pers de tenen knoflook. Snijd vervolgens ook de bleekselderij in stukken.
Stap 2: Doe dit in de keukenmachine, en voeg daar de tomaten met sap, olijfolie, balsamicoazijn, jalapenopepers, zout en peper aan toe. Pureer alles tot een gladde, rode massa en proef of alles lekker op smaak is. Voeg eventueel nog wat extra peper of zout toe. Laat alles daarna zeker een uurtje rusten in de koelkast, maar liever nog wat langer.
Stap 3: Vlak voor het serveren snijd je de paprika in kleine stukjes. Vervolgens schil je de komkommer, verwijder je de zaden en snijd je ook deze in kleine stukjes. Hak nu de munt en peterselie fijn. Roer dit alles door de soep heen. De soep is nu klaar om te serveren. Het is leuk om de soep in grote glazen of glazen kommetjes te serveren met wat ijsklontjes erin.
Komkommersoep met walnoten
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 ¼ komkommer
- 3 teentjes knoflook
- 250 ml sojayoghurt
- 250 ml water
- 1 theelepel mosterd
- Sap van een ½ citroen
- 75 gram walnoten + een klein beetje extra walnoten voor de garnering
- 1 bosje verse dille
- Zout en peper
Extra nodig:
Bereiding:
Stap 1: Snijd 1 komkommer in kleine stukjes. Pers de teentjes knoflook. Hak enkele takjes verse dille fijn.
Stap 2: Doe alles in de keukenmachine, en voeg hieraan de sojayoghurt, water, mosterd, citroensap, walnoten, zout en peper toe en maal alles tot een glad mengsel. Zet het mengsel daarna enkele uren in de koelkast.
Stap 3: Voordat je de soep wilt serveren, snijd je de overige komkommer in kleine stukjes, hak je nog wat dille fijn en maak je de overige walnoten fijn in een vijzel of met je handen. Roer nog één keer de soep goed door, en verdeel het daarna over de kommetjes. Verdeel tot slot de komkommer, dille en walnoten over de kommetjes soep.
Warme soep met kaas (niet geschikt voor veganisten)
Courgettesoep met geitenkaas
Ingrediënten voor 4 personen:
- 2 courgettes
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 100 gram geitenkaas
- 125 ml crème fraîche
- 1 flinke pan groentebouillon (circa 1 liter)
- Scheut olijfolie
- Peper en zout
- 1 tl gedroogde oregano
Extra nodig:
Bereiding:
Stap 1: Snijd je courgette en ui in kleine stukjes. Pers de knoflook. Snijd je geitenkaas is brokjes.
Stap 2: Doe een scheut olijfolie in een grote pan, en voeg hieraan de courgette, ui, knoflook, oregano, peper en zout toe. Laat het mengsel op laag vuur staan, en schep het regelmatig om. Na ongeveer 10 minuten voeg je de groentebouillon eraan toe. Vervolgens kun je ook de stukjes geitenkaas toevoegen, dit zal dan gaan smelten. Laat het nu nog eens een half uur door pruttelen, vergeet hierbij niet af en toe te roeren.
Stap 3: Doe het mengsel in de keukenmachine, en pureer nu alles fijn tot een glad geheel. Je kunt er nu de crème fraîche aan toevoegen, en het geheel nog even opwarmen. Het hoeft niet meer te koken. De soep is nu klaar om te serveren.
Warme soepen (geschikt voor veganisten)
Mais-jalapenosoep
Ingrediënten voor 4 personen:
- 500 gram maiskorrels uit blik
- 1 ui
- 2 aardappels
- Een flink aantal stukjes jalapeno’s uit pot
- 500 ml sojamelk
- 400 ml groentebouillon
- Peper en zout
- Een scheut olijfolie
- Sap van een ½ citroen
Bereiding:
Stap 1: Versnipper de ui, schil de aardappels en maak er kleine blokjes van.
Stap 2: Verhit een scheut olijfolie in een pan, en voeg hieraan de aardappel, ui en pepers toe. Laat alles ongeveer 7 minuten doorbakken. Voeg vervolgens de groentebouillon, sojamelk, maiskorrels, citroensap, peper en zout toe en breng alles aan de kook. Laat het ongeveer 15 minuten doorkoken, maar zorg ervoor dat de aardappels stevig blijven. Eventueel kun je de soep eerder van het vuur halen. De soep is meteen klaar om geserveerd te worden.
Pindasoep
Ingrediënten voor 4 personen:
- 2 kleine uien
- 3 teentjes knoflook
- 2 rode paprika’s
- 2 grote of 3 middelgrote aardappels
- 200 gram wortels
- 2 stengels bleekselderij
- 250 gram pindakaas met stukjes noot
- 150 gram maiskorrels
- 1 liter groentebouillon
- Scheut olijfolie
- Scheutje balsamicoazijn
- 2 tl cayennepeper (poeder)
- Peper en zout
Bereiding:
Stap 1: Versnipper de uien en pers de knoflook. Snijd de rode paprika in kleine stukjes, evenals de wortel en de bleekselderij. Schil de aardappels en snijd deze in blokjes.
Stap 2: Verhit de olie in een grote pan en bak hierin de ui en knoflook een paar minuten door. Roer er vervolgens de cayennepeper doorheen en laat het nog heel even door bakken. Voeg vervolgens de paprika, aardappel, wortel en bleekselderij aan toe en laat het wederom een aantal minuten bakken.
Stap 3: Voeg nu de groentebouillon, pindakaas, balsamicoazijn, maiskorrels, peper en zout aan het bakmengsel toe en roer het goed door elkaar. Zorg ook dat er geen klonten pindakaas in zitten. Laat alles nu ongeveer 20 minuten koken op een zacht vuur. De soep is klaar als alle groenten lekker zacht zijn. Je kunt de soep meteen serveren.