Zomersoep als maaltijd

Zomersoep als maaltijd We eten tijdens de warmere maanden lichter en vaak ook wat minder. De salade is dan ook niet voor niets enorm populair. Toch vinden veel mensen iets warms ook nog steeds lekker. Het mag alleen niet te veel zijn, waarbij het een overvol gevoel geeft. We kennen dat gevoel wel, als je bijvoorbeeld nogal wat koolhydraten naar binnen hebt gewerkt. Lichte soep die wel lekkere en vooral voedzame ingrediënten heeft, kan dan een uitkomst zijn. Enkele voorbeelden.

Kip aspergebouillon

Recept is voor 4 personen

Ingrediënten

  • 2 grote kipfilets (voorkeur biologische kippen)
  • 1 kilo groene asperges
  • 1 limoen
  • 1 bosje peterselie
  • zout
  • verse peper

  • 4 tarwebroodjes
  • olijfolie
  • geitenkaas
  • walnoten

Bereiding

Kook de kipfilets in ruim water met een beetje zout naar smaak en maak de kip, als deze gaar is, in kleine stukjes. Maak de asperges schoon en snijd ze in kleinere stukken en voeg deze toe aan de kip. De limoen schoon boenen en doe wat geraspte schil (heel fijn raspen) en de uitgeperste limoen bij het vocht van de kip en asperges. Doe er nog wat peper naar smaak bij. Wel de tijd in de gaten houden, want de asperges zijn binnen zo’n 8 minuten gaar.

Serveer deze eenvoudige en voedzame soep met een tarwebolletje met wat olijfolie, geitenkaas en strooi daar wat gestampte walnoten overheen.

Tonijn paprikasoep

Recept is voor 4 personen

Ingrediënten

  • 250 gram verse tonijn
  • 2 rode paprika’s
  • 1 liter kruidenbouillon
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 200g kruimige kleine aardappeltjes
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden (voorkeur vers)
  • verse peper en zeezout
  • verse basilicum

  • tarwe stokbrood
  • pijnboompitjes

Bereiding

Doe 3 eetlepels olijfolie in een hoge pan en fruit de kleingemaakte ui een beetje glazig. Maak nu de paprika’s schoon en verdeel ze in kleine stukjes, maak de aardappelen ook goed schoon (borstelen) maar schil ze niet. Knoflook klein maken en alles, tezamen met de Italiaanse kruiden, in de pan bij de ui. Doe nu ook de bouillon erbij en laat dit alles zo’n 4 minuten op een middenstand op het fornuis staan. Roer alles goed door elkaar en laat het geheel zo’n kleine 15 minuten zacht koken.

De tonijn moet nu in kleine plakjes gesneden worden, doe er wat olijfolie overheen en bak of grill de kleine lapjes vlees enkele minuten (max. 2,5 min.). Doe wat zeezout en verse peper op de tonijn. Intussen de soep die klaar is even een beetje pureren, zodat het een gladdere massa wordt. Leg op ieder diep bord enkele lapjes tonijn en schenk dan de soep in de borden. Maak het af met wat basilicumblaadjes.

Serveer de soep met stukjes tarwestokbrood met wat olijfolie erop en zet er een bakje pijnboompitjes bij.

Tomaten komkommersoep

Recept is voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 4 grote tomaten
  • 1 grote ui
  • 4 blokjes runderbouillon
  • olijfolie
  • verse peper en zout
  • room

  • ciabatta broodjes
  • verse groene pesto

Bereiding

De komkommer schillen en in blokjes snijden en de tomaten ontvellen en in stukken snijden. Fruit de klein gemaakt ui aan in een beetje olijfolie. Doe er de komkommer en tomaat bij en daarna ruim 1 liter water toevoegen met de bouillonblokjes. Alles aan de kook brengen en zo’n half uur laten doorkoken. Bekijk of het nog gepureerd moet worden en voeg als laatste wat peper en zout naar smaak toe. Schep het in mooie grote kommen en leg een toefje room in het midden van de volle kommen.

Serveer de soep met ciabatta broodje, serveer er wat olijfolie bij en wat verse groene pesto.
© 2013 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eieren: Een voedzame en gezonde maaltijd?Eieren: Een voedzame en gezonde maaltijd?Eieren maken deel uit van heel wat recepten en gerechten. Maar ook als product op zich worden ze vaak als maaltijd gebru…
Als je peuter niet wil etenAls je peuter niet wil etenKinderen hoeven niet altijd hun bord leeg te eten, als zij honger hebben gaan ze vanzelf wel eten. Het wordt pas een pro…
Gewicht verliezen? Het belang van een gezond ontbijtGewicht verliezen? Het belang van een gezond ontbijtEen gezond ontbijt zorgt voor gewichtsverlies. Lees hier hoe je gewicht gaat verliezen door gezond te ontbijten. Naast g…
Gezonde voeding: Let op vet en koolhydratenGezonde voeding: Let op vet en koolhydratenNatuurlijk moet je altijd op je voeding letten, vitamines zijn essentieel voor je lichaam. Je lichaam vitaal houden, vol…

Supergezonde recepten met superfoodsDe laatste tijd is het erg hip en happening in de media: het eten van superfoods. Maar waarom zijn superfoods zo gezond…
Apple caramel cheesecake pie, de heilige graal der taartenDe combinatie van appel en karamel is zo'n vanzelfsprekend gelukkig huwelijk tussen twee zo geliefde smaken dat we ze in…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.