De lekkerste appelrecepten
Voor iedereen die net als ik gek is op appelgebak op allemaal verschillende manieren zijn hier een aantal lekkere en gemakkelijke recepten om thuis te maken. Van de lekkerste appelcrumble tot gekarameliseerde appel op een stokje.
Appelbeignets
Ingrediënten voor zo'n 25 stuks:
- 1 kilo appels
- 300 gram bloem
- 2 eieren
- 2 eetlepels suiker
- 350 ml bier
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 zakje vanillesuiker
- snufje zout
- snufje kaneel
- poedersuiker
- appelboor
- Friteuse of een pan met olie
Bereidingswijze:
Neem een ruime kom en zeef daarin de bloem en het zout, maak een kuiltje in het midden. Meng de suiker, kaneel en de vanillesuiker door elkaar en doe ze in het kuiltje in de kom. Meng er de olie en de eieren doorheen, alles goed door elkaar roeren zodat er een glad mengsel ontstaat. Giet er vervolgens het bier doorheen en roer het goed door elkaar, dek de kom af met een handdoek en laat het een half uurtje rusten. Schil de appels en haal er met een appelboor de klokhuizen uit. Snijd de appels dan in dikke plakken, wentel ze aan beide kanten door het beslag net voordat u ze in de friteuse of olie doet. Bak ze in zo'n 5-6 minuten goudbruin en gaar, draai ze onder het bakken wel af en toe om zodat beide kanten bruin worden. Laat ze uitlekken op een beetje keukenpapier en bestrooi ze voor het serveren even met een beetje poedersuiker.
Appelcrumble
Ingrediënten:
- 5 grote appels
- 3 eetlepels suiker
- 2 kleine theelepeltjes kaneel
- 75 gram roomboter
- 75 gram bloem
- 75 gram suiker
- platte ovenschaal
Bereidingswijze:
Verwarm de oven alvast voor op 190°C . Schil en ontpit de appels, snij de daarna in kleine blokjes en doe ze in een kom. Meng er met een houten lepel goed de suiker en kaneel doorheen en schud de stukjes in de ovenschaal. Snijd de boter in blokjes en doe ze in een ruime kom. Maak van de boter, bloem en suiker een kruimeldeeg door ze tussen de vingers door elkaar te wrijven. Doe dit net zolang tot het mengsel lijkt op grove broodkruimels, strooi het kruimeldeeg dan over de appels in de ovenschaal. Bedek de bovenkant goed met alle kruimels, je mag het best een beetje aandrukken zodat je een stevige crumble krijgt. Bak de appelcrumble in zo'n 25-30 minuten goudbruin en gaar, als de bovenkant mooi begint te kleuren mag je em uit de oven halen. Appelcrumble is warm het lekkerst dus als je em niet meteen serveert moet je em even opwarmen voor je em serveert, dat kan gemakkelijk door het bordje met crumble even zo'n 10-20 seconden in de magnetron te zetten.
Appelstrudel
Ingrediënten:
- 1 1/2 kg appels
- 250 gram tarwebloem
- 1 ei
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- snufje zout
- 100 ml lauwwarm water
- 4 theelepels rumextract
- 1 klein theelepeltje kaneel
- 250 ml zure room
- 100 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker of de citroenrasp van een halve citroen
- 50 gram hazelnoten
- 50 gram walnoten
- 50 gram roomboter
- poedersuiker
- plastic folie
Bereidingswijze:
Doe in een ruime kom de bloem en het zout en maak in het midden een kuiltje waar je het ei en de olie in doet. Goed roeren tot alles met elkaar vermengd is, kneed er dan met de hand het water bij totdat er een mooi glad deeg ontstaat. Span wat huishoudfolie over de kom en zet het deeg een half uurtje op een koele plek (niet in de koelkast) om te rusten. Verwarm de oven voor op 200°C, schil en maak in de tussentijd het appelmengsel klaar. Schil en ontpit de appels, snijd ze in kleine stukjes en doe ze in een kom. Strooi de kaneel, vanillesuiker en de suiker over de appelstukjes en roer alles goed door elkaar. Hak de walnoten en de hazelnoten in grove stukjes en gooi ze in de kom, doe er vervolgens de rumextract bij en meng alles goed door elkaar. Pak nu het deeg er weer bij, verdeel het in twee gelijke stukken en rol ieder deel met een deegroller op een met bloem bestoven ondergrond zo dun mogelijk uit. Leg de deeglappen aan één kant met de randen over elkaar op een schone theedoek en druk ze stevig op elkaar. Bestrijk de deeglap met zure room, let erop dat je de randen een beetje vrijlaat en verdeel het appelmengsel over de deeglap. Rol voorzichtig (met behulp van de theedoek) de deeglap op tot een rol en leg deze op een met bakpapier belegde bakplaat. Smelt de boter en bestrijk de rol hier aan alle kanten goed mee, en zet de appelstrudel zo'n 35-40 minuten in het midden van de oven tot ie mooi goudbruin is. Even laten afkoelen, wat poedersuiker eroverheen en smullen maar. Erg lekker met een toefje slagroom.
Zoete appel op een stokje
Ingrediënten:
- 12 appels, let op dat je gave appels zonder deukjes pakt.
- 375 ml water
- 330 ml suikerstroop
- 1 kg suiker
- 2 theelepels levensmiddelen kleurstof, rood
- suikerthermometer
- ijsstokjes
- bakpapier
Bereidingswijze:
Voor we beginnen een veiligheidsnotitie: Laat de hete stroop nooit zonder toezicht op een hete bron staan, anders krijg je caramelisatie en nadien misschien ook brand. Was en droog de appels goed voordat je begint en haal de steeltjes er alvast vanaf, denk eraan dat je alleen gave appels gebruikt. Zet een pannetje op het vuur en doe daarin het water, de suiker en de suikerstroop. Goed door elkaar mengen met een houten lepel en blijven roeren totdat het één mooi glad mengsel is, zet het vuur iets hoger en breng de stroop onder voortdurend roeren tot koken, steek er dan de suikerthermometer in en verwarm tot 150° C. Haal het pannetje van het vuur en meng er de twee theelepels kleurstof met een metalen lepel doorheen, zet de stroop nog heel eventjes (30-40 seconden) op een klein vuurtje. Steek in iedere appel op de plek waar het steeltje zat een stokje en doop ze één voor één voorzichtig in de stroop. Draai de appels helemaal rond tot de stroop de appel helemaal bedekt heeft. Laat ze nog eventjes uitlekken op een stuk bakpapier te zetten tot ze helemaal gehard zijn.