Hollandse pot-recepten

Hollandse pot-recepten Zodra de 'r' in de maand komt, wordt het tijd voor steviger maaltijden. Maaltijden waar je met een temperatuur die in een neerwaartse spiraal gaat, iets aan hebt. Immers, als het kouder wordt, wordt je interne verbranding gestimuleerd en je energie heb je toch nodig. De steviger maaltijden noemen we de 'Hollandse pot', maar hier is Nederland uiteraard niet uniek in. Denk hierbij aan de Scandinavische landen, waar de temperatuur verder omlaag gaat. Hoe dan ook, recepten die voldoen aan de norm van de herfst- of winterpot. Veel mensen hebben na een drukke werkdag geen tijd of zin om uitgebreid te koken. Dat neemt niet weg dat we wel gezond willen eten en alle vitamines en mineralen die we eerder de dag nog niet binnen hebben gekregen, alsnog aan moeten vullen. Een gezonde maaltijd die binnen pakweg een half uur op tafel kan staan en gezond is of een soep die je lekker een tijdje laat trekken voor het beste resultaat. Gebruik in ieder geval zo min mogelijk kant-en-klare potjes en flesjes, maar maak de maaltijd zoveel als mogelijk klaar met verse ingrediënten.

Aardappel++ schotel

De aardappelschotel is een traditionele schotel die het in zowel de zomer- als wintermaanden altijd goed doet. De zomerversie is wat luchtiger en frisser en de winterversie maak je net iets 'zwaarder' klaar. De zwaardere aardappelschoten kan je in principe met verschillende ingrediënten aanmaken, maar een echte herfstversie bevat bijvoorbeeld altijd kastanjechampignons. Niets doet je meer aan de koudere maanden denken dan wanneer de kastanje champignons weer veelvuldig in de verschillende gerechten opduiken.

Bron: Congerdesign, PixabayBron: Congerdesign, Pixabay
Ingrediënten (4 personen)
  • 1 liter water
  • 1 kippendij
  • 800 gram stevige aardappels
  • 2 grote preien
  • 1 rode ui
  • 1 doosje kastanjechampignons
  • verse zwarte peper
  • zeezout
  • (eventueel) gesnipperde kaas
  • scheutje olijfolie

Bereiding

Kook een kippendij in één liter water en een snufje zout. Laat het even staan en zeef het bot er goed uit. De kleine stukje kip mogen er in blijven. Kook tegelijkertijd de aardappelen, maar ze moeten wel stevig blijven! Je mag de aardappelen schillen, maar omdat de voedingswaarde vlak onder de schil zit, kan je er ook voor kiezen de aardappelen alleen goed schoon te borstelen, even af te spoelen en daarna te koken. Maak vervolgens kleine blokjes van de gekookte aardappelen.

Blancheer de preien, bak de gesnipperde ui en de champignons licht aan in een scheutje olijfolie. Vervolgens de aardappelblokjes in een ovenschaal leggen, daar bovenop de prei, ui en champignons.

De basiskippensoep met stukjes kip over het geheel gieten en wat peper en zout naar smaak toevoegen. Zo’n half uur in de oven, op ca. 175 graden, en serveer de aardappelsalade in een gezellige grote kom.
De liefhebber van kaas, kan in de oven, na zo'n 20 minuten, nog wat kaas uitstrooien over de schotel. Parmezaanse is het erg geschikt voor.

Volle erwtensoep met spek en bloemkool

De erwtensoep is bij uitstek een gerecht wat in de koudere maanden wordt genuttigd. De een wil de soep zo dik, dat de lepel er in blijft staan en de ander wil een echte soep. Erwtensoep is hoe dan ook dikker dan de gewone soepen en dat mag. De soep die nog wat 'aangekleed' is, doet het nog wat beter en aankleden doe je ook weer naar smaak.

Bron: Bykst, PixabayBron: Bykst, Pixabay
Ingrediënten
  • 450 gram mager spek
  • 1 varkenspootje
  • 600 gram spliterwten
  • 4 aardappels
  • 1 prei
  • 3 stronken bloemkool
  • 1 grote rookworst
  • verse zwarte peper
  • zeezout

Bereiding

Doe de spliterwten in een grote pan, voeg daar het varkenspootje bij, een beetje zout en ruim twee liter water. Laat het geheel koken en daarna zeker zo'n tweeënhalf uur op laag vuur pruttelen. Tegelijk met de spliterwten die in de pan gaan, bak je het spek even in een hapjespan. Gebruik geen extra vet, er zit genoeg vet in het spek. Laat het spek wel een beetje zacht en laat het na het bakken even uitlekken op een stukje keukenrol.

Haal vervolgens het bot uit de soep, het vlees is er als het goed is al vanaf gevallen. Roer nu net zo lang tot de spliterwten moes geworden zijn. Kook intussen ook de bloemkool en de aardappelen in ruim water en maak deze na het koken klein. Voeg de stukjes bloemkool en klein gemaakt aardappelen nu bij de erwtensoep. Was de prei vervolgens goed, snijdt deze in dunne ringen en voeg ook deze bij de soep.

Als laatste het vleesde, want de warm gemaakte rookworst kan in schijfjes gesneden toegevoegde worden aan de soep alsmede de uitgelekte stukjes spek. Laat het geheel nog zeker één uur sudderen en serveer het daarna met donkerbruin volkoren brood of Brabants roggebrood en een beetje mosterd.

Boerenkoolstamppot

Boerenkool noemen we steeds vaker superfood en gezien de voedingswaarde, is dit helemaal terecht. Bovendien is dit superfood helemaal niet zo duur. Het is gezonde kost van eigen bodem en je kunt er een twist aan geven, om het niet zo'n standaard stamppotje te laten zijn.

Bron: 127071, PixabayBron: 127071, Pixabay
Ingrediënten
  • 700 gram boerenkool
  • 1,5 kilo (stevige) aardappels
  • 3 rode uien
  • 200 gram rundergehakt
  • 400 gram mager spek
  • 1 eetlepel azijn
  • verse zwarte peper
  • zeezout
  • scheutje olijfolie

Bereiding

Kook de boerenkool in ruim een halve liter water. Neem hiervoor een flinke pan. Bak het rundergehakt rul in een scheutje olijfolie en voeg er een snufje zout bij. Kook tegelijkertijd de aardappels en stop het kookproces van de aardappelen als deze nog stevig aanvoelen. De aardappelen vervolgens in blokjes snijden en de uien in ringen snijden. Samen kunnen ze bij de boerenkool. Bak het mager spek in een aparte pan en voeg het vervolgens ook toe aan de pa met boerenkool.

Laat het geheel zeker een half uur staan. Het bakvet van het rundergehakt kan je gebruiken om daar zo'n drie deciliter water en scheutje azijn bij te doen en het geheel aan de kook te brengen. Dit voeg je vervolgens toe aan de pan met boerenkool, samen met wat peper en zout naar smaak en stamp de hele pan tot een smeuïg geheel.

Tot slot

Stevige wintergerechten bevatten over het algemeen wat meer calorieën, maar daar staat tegenover dat je ook meer zult verbranden in de koudere maanden. Echter, al met al spreken we over gezonde maaltijden en als je ze dan ook nog met mate kunt nuttigen, dan eet je meer dan gezond en erg lekker.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De meest populaire gerechtenDe meest populaire gerechtenNederland is een multicultureel land en dat is ook terug te zien in ons eetgedrag. We eten niet meer elke dag Hollandse…
Drie keer stamppot (met bieten, met spruiten en met kool)Drie keer stamppot met aardappelen als basis. Een stamppot met bieten en komijnekaas, een stamppot met witte kool en boe…
Een recept voor ‘snelle’ erwtensoep/snertEen recept voor ‘snelle’ erwtensoep/snertWat is er heerlijker in de koude wintermaanden dan erwtensoep, ook wel snert genoemd. Het is belangrijk om te weten dat…
De geneeskracht van boerenkoolDe geneeskracht van boerenkoolBoerenkool is één van de meest gezonde groenten van onze planeet. Dit gewas biedt een rijke verscheidenheid aan nutriënt…

Toetjes voor een lekker zoete nasmaakToetjes voor een lekker zoete nasmaakIeder seizoen worden er weer nieuwe recepten bedacht en uiteraard ook voor het nagerecht. Vaak zijn het varianten op bes…
Eindeloos variëren met komkommerKomkommer is uit de Nederlandse keuken niet meer weg te denken. Je kunt het in de meest uiteenlopende gerechten verwerke…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 02-09-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.